"Органічна Україна 2018" - в центрі головної події перспективної галузі

Викладачі факультету ветеринарної медицини к.вет.н., доцент кафедри ветеринарно-санітарної експертизи Таран Тетяна Володимирівна та к.вет.н., докторант кафедри гігієни тварин та санітарії ім.проф. А.К. Скороходька Кучерук Марія Дмитрівна беруть участь у Другому міжнародному конгресі «Органічна Україна 2018» , що відбувається 15-16 березня 2018 року в м.Одеса. Тема цьогорічного конгресу «Розвиток органічного ринку в Україні – від виробництва до реалізації»


Це головний захід національної органічної галузі, що висвітлює сучасні органічні тренди, органічні тенденції в Україні та перспективи органічного виробництва.
Виробництво органічної продукції є одним із пріоритетних напрямів аграрної політики України. На заході обговорюються важливі питання розвитку органічного виробництва України та позиціонування його, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, а саме:

  • впровадження органічного виробництва в Україні;
  • навчання органічному виробництву: від вузу до державної влади;
  • ягідництво та садівництво -реальна перспектива органічного виробництва України;
  • органічні зернові та олійні культури як основа експорту;
  • органічна соя та бобові;
  • готовий органічний харчовий продукт на полиці магазинів внутрішнього та зовнішнього ринків.

В секції «Ефективне управління якістю та харчова безпека в органічному виробництві» свою доповідь на тему «Система контролю безпечності та якості органічних харчових продуктів в Україні» представила Таран Т.В.

У своїй доповіді Таран Т.В. зазначила, що система державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів та органічного виробництва в Україні є недосконалою. Охарактеризовано було три складові системи контролю, пріоритети, проблеми, пов'язані з чинним нормативно-правовим регулюванням у сфері органічного виробництва та обігу та про шляхи вирішення цих проблем. Також акцентовано було увагу на сучасному стані та перспективах застосування вимог міжнародних стандартів щодо сільськогосподарської та харчової продукції у т.ч. органічної.

Таран Т.В. також ознайомила аудиторію з інформацією, що стосується спеціальності 212 "Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза", яка викладається на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України.

Окремий розділ доповіді було присвячено інформації по Модулю Жана Моне "Контроль безпечності продуктів харчування у ЄС" (587548-EPP-1-2017-1-UA-EPPJMO-MODULE)

Кучерук М.Д. розповіла присутнім про ризики у ланцюзі «від лану до столу» при виробництві органічних продуктів харчування тваринного походження. Як ланцюг безпечності веде до якості органічного продукту тваринного походження.