Освітні програми

Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві

Галузь знань Н Сільське, лісове, рибне господарство та ветеринарна медицина
Спеціальність H1 Агрономія
Рівень освіти Магістр
Форма очна (денна)
Обсяг 90 кредитів ЄКТС
Тривалість 1 рік і 4 місяці
ННІ/факультет
Агробіологічний факультет
Кафедра
Агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна

Про програму

Сучасна агрономія все більше вимагає об’єктивності, керованості та зручності для аналізу. В межах підготовки бакалаврів з агрономії студенти здобувають суто технологічні знання по вирощуванню сільськогосподарських культур. Проте, агровиробництво є, перш за все, агробізнесом, що означає наявність комплексу управлінських рішень для отримання в підсумку, прибутку. Ефективний менеджмент агроресурсів є основою цього процесу. Для досягнення цієї мети фахівці мають володіти знаннями та навиками по технологіях та інструментарію комплексного агрохімічного моніторингу із оцінкою якості грунтів та потенціалу фітоценозів, і розумінням причини і наслідків просторової неоднорідності грунтового покриву в межах поля чи господарства. Вони повинні володіти ГІС-технологіями та теоретичними знаннями аналізу різноманітних шарів даних, пов’язаних із умовами території та технологіями вирощування сільськогосподарських культур. Створення карт-завдань та їх технічна реалізація за диференційованого внесення добрив та інших ресурсів, володіння різноманітними мобільними додатками для прийняття дієвих управлінських рішень є підсумовуючою основою підготовки магістрів вищезазначеної програми.

Мета освітньої програми

Метою освітньо-професійної програми є підготовка висококваліфікованих фахівців у сфері агрономії та формування у них специфічних компетенцій із прецизійного агровиробництва та їх здатності вирішувати організаційні, виробничі та наукові завдання з агрохімсервісу, моніторингу, геоінтегруючих технологій, диференційованого використання агроресурсів, фертигації для ефективного ведення агробізнесу.

Предметна область освітньої програми

Галузь знань Н Сільське, лісове, рибне господарство та ветеринарна медицина Спеціальність Н1 Агрономія Об’єкт вивчення та діяльності: технологічні процеси вирощування сільськогосподарських культур. Цілі навчання: формування у здобувачів вищої освіти здатності розв’язувати складні задачі і проблеми у сфері агрономії. Теоретичний зміст предметної області: рослинництво та управління грунтами, сортовими ресурсами та збереженням біологічного розмаїття. Об’єктами професійної діяльності магістрів є сільськогосподарські культури та їх сорти (гібриди),селекційний процес, агроландшафти, природні кормові угіддя, грунт та збереження і підвищення його родючості, оптимізація живлення рослин, шкідливі організми і засоби захисту від них, технології виробництва, зберігання та первинної переробки продукції рослинництва. Методи, методики та технології: загальнонаукові (гіпотеза, експеримент, аналіз, індукція, дедукція, моделювання, узагальнення) та спеціальні (лабораторний, вегетаційний, лізиметричний, вегетаційно-польовий, польовий) методи досліджень в агрономії, статистичні методи аналізу даних, агротехнічні заходи, загальні технології вирощування сільськогосподарських культур. Інструменти та обладнання: обладнання, устаткування, інструменти та програмне забезпечення, необхідне для лабораторних, лабораторно-польових та польових досліджень в агрономії

Особливості освітньої програми

Освітньо-професійна програма орієнтована на освоєння сучасних підходів надземного і наземного моніторингу ґрунтів та потенціалу агрофітоценозів, аналізу різноманітних шарів даних, пов’язаних із умовами території та технологіями вирощування сільськогосподарських культур, реалізації диференційованого внесення добрив, використання води, у т.ч. фертигації, та інших агроресурсів з метою прийняття дієвих рішень для ефективного управління агроресурсами у прецизійному агровиробництві із врахуванням погодно-кліматичних змін. Програмою передбачається ведення проблемно-орієнтованих лекцій, лабораторних та практичних занять, проходження практичної підготовки в умовах реального виробництва.

Працевлаштування

Згідно з чинною редакцією Національного класифікатора України: Класифікатор професій (ДК 003:2010) випускник з освітньою кваліфікацією «Магістр з агрономії» може працевлаштуватися за наступними професійними назвами робіт: агроном (2213.2); агрохімік (2213.2); агрономдослідник (2213.1), дослідник із агрохімії і грунтознавства (2213.1); фахівець із агрохімії і грунтознавства (2213.2). Випускники можуть працевлаштовуватись у комерційних установах, що здійснюють агрохімсервіс агропідприємств, проводять комплексну агрохімічну діагностику та діагностику живлення рослин на посадах менеджерів (спеціалістів, фахівців)-агрохіміків, агрохіміків-аналітиків, консультантів із живлення рослин, провідного агронома по точному землеробству, агронома-дослідника, фахівця із підтримки роботи департаменту агрономічних рішень, технолога із точного землеробства, агроном-дослідника з інноваційних технологій, агро-скаута, фахівця моніторингу виконання операцій, керівника відділу управління агро-додатками, експерт з розвитку бізнесу цифрової агрономії, тощо.

Подальше навчання

Магістр має право продовжити навчання для здобуття третього (освітньо-наукового) рівня. Набуття додаткових кваліфікацій в системі освіти дорослих.

Фото

Відео

Відгуки стейкголдерів

професор
БИКІН Анатолій Вікторович
Доктор сільськогосподарських наук Професор

Гарант про програму:

Сучасна агрономія все більше вимагає об’єктивності, керованості та зручності для аналізу. В межах підготовки бакалаврів з агрономії студенти здобувають суто технологічні знання по вирощуванню сільськогосподарських культур. Проте, агровиробництво є, перш за все, агробізнесом, що означає наявність комплексу управлінських рішень для отримання в підсумку, прибутку. Ефективний менеджмент агроресурсів є основою цього процесу. Для досягнення цієї мети фахівці мають володіти знаннями та навиками по технологіях та інструментарію комплексного агрохімічного моніторингу із оцінкою якості грунтів та потенціалу фітоценозів, і розумінням причини і наслідків просторової неоднорідності грунтового покриву в межах поля чи господарства. Вони повинні володіти ГІС-технологіями та теоретичними знаннями аналізу різноманітних шарів даних, пов’язаних із умовами території та технологіями вирощування сільськогосподарських культур. Створення карт-завдань та їх технічна реалізація за диференційованого внесення добрив та інших ресурсів, володіння різноманітними мобільними додатками для прийняття дієвих управлінських рішень є підсумовуючою основою підготовки магістрів вищезазначеної програми.