Магістри ОПП «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» 2 року навчання відвідали Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК

11 жовтня 2021 року
     7 жовтня 2021 року студенти ОПП «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» 2 року навчання ОС «Магістр» побували на практичних заняттях з дисципліни «Методи ветеринарно-санітарної експертизи» в умовах Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК.

     Спочатку ознайомилися з науково-дослідним відділом моніторингу безпеки продукції АПК. Заняття проводила завідувач відділу, кандидат ветеринарних наук, старший науковий співробітник Світлана Мідик.

     Вона наголосила, що відділ надає широкий спектр комерційних та науково-навчальних послуг як за показниками якості, так і безпечності, а саме: визначення в сировині елементного складу та важких металів, діючих речовин, залишків пестицидів, мікотоксинів, поліароматичних вуглеводнів, антибіотиків, жирних кислот та глюкозинолатів, фізико-хімічні показники препаратів та олійно-жирових продуктів.

     Надзвичайно актуальним і затребуваним є дослідження елементного складу ґрунтів, добрив та води. Досліджуються харчові продукти, корми та біологічні об’єкти. У відділі можна замовити дослідження як одного хімічного елементу методом атомної абсорбції, так і комплексу 17, 20 або 33 елементів методом атомної емісії. У цей перелік входять і токсичні елементи (свинець, кадмій, арсен, ртуть, мідь, цинк), вміст яких чітко регламентується нормативними документами.
     Провідний інженер Наталія Марковська розповіла про визначення елементного складу методом атомної емісієї та атомної абсорбції, особливості підготовки проб та показала, як проходить вимірювання на приладі.

     Розроблені методики на основі європейських нормативних документів дозволяють визначати мікотоксини у зернових продуктах, горіхах, лікарській сировині, у молоці, воді та інших об’єктах методами хроматографії та ІФА. Оскільки вміст мікотоксинів нормований в Україні та за кордоном, ці показники є цікавими не тільки для наукової спільноти, а й для приватних комерційних замовників. Найбільшою популярністю користується визначення афлатоксинів, зеараленону, дезоксиніваленолу, фумонізинів, Т-2 та НТ-2 токсинів. Наявний парк обладнання дозволяє визначати як кожен мікотоксин окремо (методом ВЕРХ), так 6 і більше мікотоксинів одночасно (методом рідинної хроматографії з мас-спектрометричним детектуванням).
     Провідний інженер Анна Хомченко розповіла принципи методик визначення мікотоксинів у сільськогосподарських продуктах і кормах.

 

     Нині на ринку України наявна величезна кількість ветеринарних препаратів та засобів захисту рослин. У відділі можна перевірити їх на вміст діючих речовин за допомогою методів газо-рідинної хроматографії, мас-спектрометрії. Визначається понад 770 речовин. За послугами звертаються як виробники препаратів для реєстрації, так і пересічні покупці цих препаратів. У разі виникнення розбіжностей між фактичним вмістом діючих речовин і заявленим, проводиться повторне дослідження на рідинному чи газовому хроматографах з мас-спектрометричним детектуванням.
     Відділ надає послуги з визначення залишкових кількостей засобів захисту рослин у продуктах, кормах та об’єктах довкілля з використанням модифікованої пробопідготовки QuEChERS. З урахуванням сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур, а також наявності на українському ринку імпортованих овочів і фруктів, цей напрямок є актуальним. Останнім часом побільшало звернень пасічників з метою визначення причини масової загибелі бджіл. Зазвичай – це порушення технологічних регламентів застосування засобів захисту рослин.
    За термічної обробки продуктів у процесі приготування їжі, наприклад, смаженні, збільшується вміст поліароматичних вуглеводнів. Ці небезпечні речовини регламентуються в оліях, харчових продуктах, сировині та об’єктах довкілля і у відділі визначається їх вміст.
    Жирні кислоти, окрім ерукової та олеїнової, на даний момент не нормуються в Україні, але науково доведено, що омега-3 жирні кислоти зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань і тим самим подовжують життя. Останнім часом почастішали звернення замовників щодо визначення вмісту омега-3, омега-6 жирних кислот у продуктах харчування. Методом газової хроматографії у відділі проводиться визначення 37 жирних кислот. Проводиться видова ідентифікація олій та жирів, визначається їх фальсифікація (якщо така трапляється). Методика з визначення жирнокислотного складу користується попитом як у науковців, так і в комерційних замовників.

Студенти також відвідали та познайомилися з відділом молекулярно-біологічних досліджень, де доступно і надзвичайно цікаво провела заняття кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Вікторія Цедик.

    Завдяки тому, що у відділах працюють висококваліфіковані наукові співробітники, кандидати наук, старші дослідники, лабораторія може надавати експертні заключення та наукові роз’яснення щодо отриманих результатів комерційних і наукових випробувань. Є досвід публікації статей у міжнародних базах WoS, Scopus, монографій у закордонних виданнях; навчальних посібників; співробітники беруть участь у наукових тематиках, проводять підвищення кваліфікації фахівців відповідно до графіку ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України, а також здійснюють навчання фахівців профільних лабораторій згідно розроблених та затверджених навчальних програм. За необхідності розробляють індивідуальні навчальні програми згідно побажань конкретного замовника та відповідно до них проводять навчання за напрямками відділу.
     Необхідно зазначити, що окрім знайомства з двома відділами, студенти самостійно провели дослідження кислотного числа та визначили непевність виміру.

     Методики, за якими виконуються наукові та комерційні дослідження в УЛЯБ АПК, розроблені на основі сучасних європейських нормативних документів, адаптовані до наявних приладів, відвалідовані, високоточні та конкурентноспроможні. Лабораторія акредитована за ДСТУ ISO 17025.

     Деякі з наявних методик є унікальними. Нині – це чи не єдина в Україні лабораторія, яка методом газової хроматографії налагодила методику визначення поліхлорованих біфенілів (ПХБ) у нафтопродуктах та відпрацьованих оливах (проводиться визначення не тільки їх суми, а й окремих конгенерів).
     Відділ на комерційній та науковій основах займається розробкою і постановкою методик визначення окремих речовин або сполук із наступною їх валідацією та введенням у сферу акредитації за умови, якщо це економічно доцільно та обґрунтовано. Нині, аналізуючи сучасні потреби ринку, поступово розширюються напрями досліджень та збільшується сфера надання лабораторних послуг.
    Студенти отримали неоціненний досвід, за який щиро вдячні та готові познайомитися з іншими відділами.

 

Ольга Якубчак,
професор кафедри ветеринарної гігієни ім. професора А.К. Скороходька

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook