Анастасія Присяжнюк: "І ось я знову на початку нового етапу свого життя"

3 липня 2021 року

Позаду шість насичених років здобуття вищої освіти, попереду вибір місця роботи та реалізація отриманих знань.

Всім привіт! Я – Настя, тепер вже випускниця факультету аграрного менеджменту 2021 року.
Метою написання цієї статті є моє велике бажання поділитись досвідом навчання за магістерською програмою подвійних дипломів в університетах НУБіП та SPU (м. Нітра, Словаччина).

Насправді останні два роки навчання пролетіли досить непомітно, проте спричинили значний вплив як на мій професійний розвиток, так і на особистий життєвий досвід.
Що ж, від двох вдало захищених магістерських робіт пройшло не так багато часу. Тепер я офіційно магістр і маю на руках два дипломи за спеціальностями "Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності" та "Бізнес-економіка та менеджмент".

Саме останній я здобула в Словацькому аграрному університеті в м.Нітра на факультеті економіки та менеджменту.

  

Мені пощастило навчатись в досить різноманітній академічній групі, третю частину якої становили іноземні студенти, а решту – студенти зі Словаччини. Тому навчальний процес завжди був збагачений переплетенням поглядів молодих людей, знання та бачення яких формувались в різних куточках нашої планети.

Навчання проходило англійською мовою. Упродовж всього періоду мого студентства за кордоном я здобула знання з базових профільних предметів моєї спеціальності, а саме: економіка підприємств та біоекономіка, міжнародний менеджмент та підприємництво, статистика бізнесу та економетрика, фінансовий менеджмент та бізнес-ризик, економіка інвестиційних проєктів та економіка управління, бізнес-аналіз та контролінг. Також я отримала базовий рівень знань зі словацької мови, що вважаю досить цінним, адже за період навчання я дуже полюбила цю маленьку, проте затишну країну.

Перший рік навчання пройшов у звичному аудиторному форматі, проте під час усього другого року навчання всі заняття було перенесено в онлайн-режим через запобігання поширенню вірусу та введені обмеження під час пандемії COVID-19. Складання іспитів та захист магістерської роботи теж проходили у форматі онлайн-зустрічей. Попри те, що в таких незвичних для всіх нас умовах є багато негативних сторін, саме через здатність викладацького складу до швидкої адаптації та повного перенесення процесу викладання в новий формат, всі студенти мали змогу завершити навчання з високою успішністю.

Збагачений цікавими зустрічами, повчальними семінарами та воркшопами від реальних представників бізнесу різних напрямків та масштабів, поїздками та виставками – саме таким запам’ятався мені перший рік навчання. Дружня атмосфера та підтримка, небайдужість та зацікавленість панували серед студентів та професорів, кожного з яких єднає наука.

Цей період лишив по собі багато спогадів – всього навіть і не пригадаєш. І зараз я з впевненістю можу сказати, що прийняла правильне рішення, обравши саме такий, часом нелегкий, проте насичений шлях.

Бо ж, якщо ти прагнеш бути не таким, як всі, ти мусиш робити речі, які не роблять інші!

Вагання і страх перед чимось далеким і нам раніше невідомим – тісно пов’язані. Але поки ми молоді, перед нами відкриті широкі простори, а студентські роки – вдалий час для підкорення нових вершин, розширення кругозору та активного пошуку свого місця під сонцем.

Бажаю університетам і надалі підтримувати співтовариство та посилювати міжнародні зв’язки, адже така співпраця здійснюється задля спільної мети усіх  закладів вищої освіти – підготовки висококваліфікованих фахівців, що сміливо і впевнено поведуть кожну із країн вперед.

Хочу також висловити велику вдячність факультету аграрного менеджменту НУБіП України та його декану – Остапчуку Анатолію ДмитровичуЄлені Горській – декану факультету економіки та менеджменту Словацького аграрного університету; моєму дипломному керівнику, неймовірно добрій та розумній людині, яка, власне, і вмотивувала мене на навчання за кордоном – Ковтун Олені Анатоліївні. Дякую за підтримку та цю, надану мені, унікальну можливість.

З повагою, випускниця ФАМ - 2021,

Анастасія Присяжнюк

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook