НУБіП України як осередок державотворення: відзначення 25-ї річниці прийняття Конституції

2 червня 2021 року
   Відомим є той факт, що 28 червня 1996 року о 9 год. 18 хв. після майже 24 годин безперервної праці Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України. За основний закон проголосувало 315 депутатів, 36 було проти, 12 утримались. Це був тяжкий процес, який повністю легалізував та утвердив незалежність нашої держави.

   З ініціативи кафедри філософії та міжнародної комунікації на базі гуманітарно-педагогічного факультету був проведений науково-методичний семінар «Права та свободи людини в контексті реалій сучасної України» (до 25-ї річниці прийняття Конституції України). До семінару були залучені студенти спеціальностей «Фізична культура і спорт»«Філологія»«Психологія» та аспіранти кафедри філософії та міжнародної комунікації.
   Відкрив захід заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету Я.М. Рудик, який у вступному слові зазначив, що конституція України – це основний Закон країни. В ній закріплені права, свободи та обов’язки людини і громадянина. Конституція гарантує право на вільний і всебічний розвиток особистості. Згідно головного Закону, кожен має право на повагу до його гідності. То ж знати свої права та виконувати свої обов’язки – це головна передумова стабільності держави.

   

   Модераторами заходу були викладачі кафедри філософії та міжнародної комунікації доценти А.Г. Супрун та Т.В. Горбатюк. Гостею заходу була доцент кафедри фізичної культури і спорту О.В. Отрошко. Доповідачами був задекларований широкий спектр питань для обговорення, які знайшли відгук у студентському середовищі. Яскравою та цікавою була доповідь студентки спеціальності «Фізична культура і спорт» Оксани Грабовської, яка презентувала особистість Пилипа Орлика – українського політичного діяча, одного з упорядників першого конституційного акту, який називають першою у світі конституцією. Неабиякий інтерес викликала доповідь Захарчука Максима «Права та свободи в інформаційно-комунікаційній діяльності сучасної людини», де була піднята тема інформаційної війни та її наслідків для незалежності нашої держави. Слушні питання ставили студенти психологи та філологи. Зокрема, Софія Охота, студентка спеціальності «Філологія» приймала активну участь у обговоренні доповідей.

 

 

   В рамках вказаного заходу з цікавими доповідями виступила велика кількість студентів гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України. Інколи модераторам важко було зупинити палку дискусію.

   В цілому, на науково-методичному семінарі були розглянуті проблеми та реалії України та її основного Закону – Конституції, висловлені сподівання і окреслені перспективи щодо прав і свобод громадян, історичного та сучасного світорозуміння, щодо світоглядних та соціокультурних трансформацій в умовах сьогодення. Для студентів цей захід став ще одним кроком у розширенні знань та досвіду громадянства й патріотизму.

Аліна Супрун,
доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook