Міжнародний вебінар «Biomass-based Carbon Sinks. Carbon neutrality 2050»

16 квітня 2021 року
     8 квітня 2021 року відбувся міжнародний вебінар «Biomass-based Carbon Sinks. Carbon neutrality 2050», який відвідало понад 370 учасників з різних країн світу. Учасниками цього вебінару також були доцент кафедри економічної теорії д.е.н. Бутенко В.М. та завідувач кафедри економіки д.е.н., професор Байдала В.В.

     На даному заході обговорювалися основні реалістичні та готові до використання проєкти для зниження викидів вуглецю на базі використання біомаси, які включають в себе біоенергетику, ліси як поглиначі вуглекислого газу і пірогенні способи уловлвювання та акумуляції вуглецю.
     Метою вебінару було обговорення ключових рішень для зменшення виків вуглекислого газу на основі використання біомаси, рівня їх технологічної готовності та висвітлення їх переваг, обмежень та синергії з довгостроково. Кліматичною стратегією Європейського Союзу.
     У заході взяли участь 5 провідних експертів у цій сфері:
Д-р Саймон Кей, старший експерт Європейської комісії, Генеральний директорат з питань клімату, землекористування та фінансування для інновацій;
Професор Ян Мінкс, керівник робочої групи з питань прикладної науки про сталий розвиток, Науково-дослідний інститут Меркатора з питань глобальної спільноти та зміни клімату;
Д-р Ганс Веркерк, головний науковий співробітник - Інтелектуальне кліматичне лісове господарство, Європейський лісовий інститут;
Доктор філософії Каті Копонен, старший науковий співробітник, Центр технічних досліджень VTT Фінляндії;
Гансйорг Лерхенмюллер, голова Європейського консорціуму біовугільної промисловості (EBI).

     Учасники провели жваву дискусію щодо нових, інноваційних методів поглинання вуглецю.
     Доктор Саймон Кей розпочав вебінар оглядом того, як природні рішення можуть допомогти ЄС досягти кліматичної нейтральності. У своєму виступі він наголосив на актуальності даної теми, зазначивши, що баланс викидів та абсорбції вуглецю є критичним. Посилаючись на Закон про клімат та цільовий план ЄС, він окреслив потенціал збільшення негативних викидів до 300 мільйонів тон CO2 до 2030 року.

     За словами професора Яна Мінкса, існують різні типи видалення вуглецю, основними з яких є природний (лісове та сільське господарство), комбінований (природний та технологічний) та технологічний (енергетичний та промисловий) способи видалення вуглецю з атмосфери. Він наголосив на необхідності узгодженя зусиль та реалізації швидких способів скорочення викидів вуглекислого газу.

     Доктор Ганс Веркерк говорив про роль лісів у пом’якшенні наслідків зміни клімату, причому на його думку, ліси представляють дві третини природних рішень щодо зменшення негативних змін клімату. За його словами, кліматично-розумне лісове господарство - це шлях вперед.

     Представляючи унікальні точки зору на основі власних досліджень, усі доповідачі наголосили, що всі рішення, засновані ввикористанні біомаси, можуть сприяти пом’якшенню наслідків зміни клімату.

Віра Бутенко,
доцент кафедри економічної теорії

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook