Вікторія Мацола призер ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт із спеціальності «Соціальної роботи»

17 квітня 2021 року
     Відповідно до наказу Міністерства освіти i науки України від 24.11.2020 р. № 1457 «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020/2021 навчальному році» на базі Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка 15-16 квітня 2021 року було проведено II тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі знань «Соціальна робота» серед студентів закладів вищої освіти III-IV рівнів акредитації.

     На підсумкову науково-практичну онлайн-конференцію, що організовувала кафедра соціальної педагогіки та корекційної освіти Дрогобицького університету, були запрошені студенти-переможці I туру конкурсу з галузі знань «Соціальна робота». Приємно відзначити, що в їх числі була й наша Вікторія Мацола – здобувачка вищої освіти другого (магістерського) рівня НУБіП України за ОПП «Соціально-психологічна реабілітація» (науковий керівник – доктор педагогічних наук, доцент Ірина Сопівник).

     Для науково-педагогічних працівників кафедри соціальної роботи та реабілітації прорив Вікторії до кола найкращих аж ніяк не був неочікуваністю. Вікторію, з її творчим і лідерським потенціалом, з її працелюбністю і закоханістю у студентську науку, знають усі на гуманітарно-педагогічному факультеті. Вона – учасник і здебільшого переможець чисельних наукових заходів, які проводилися в нашому університеті та поза його межами – від студентських науково-практичних конференцій, олімпіад до конкурсів різного штибу. Але визнання ніколи не буває багато.
     Обравши темою конкурсної роботи «Соціально-психологічну реабілітацію осіб, потерпілих від надзвичайних ситуацій засобами природотерапії», магістрантка запропонувала свіже бачення цієї проблеми, провела онлайн-опитування респондентів, опрацювала чимало наукових джерел.
     Вікторія переконана, що природотерапія або екотерапія є унікальним засобом зміцнення й відновлення здоров’я, і хоч вона не замінить традиційних технологій, проте дуже вдало може їх доповнити. Це особливо актуально в умовах кризових ситуацій, коли людство відчуває проблеми екологічного характеру; намагається впоратися з наслідками техногенних аварій і катастроф; переживає соціально-політичну напруженість у суспільстві; бореться з пандемією тощо.

     Актуальність наукової роботи Вікторії Мацоли зумовлена потребами цілого сегменту людей, які переживають тривалі травматичні події та потребують реабілітації: осіб із залежностями від психоактивних речовин, людей з інвалідністю; осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, людей, які зазнають насилля; внутрішньо переміщених осіб, більше 30 тисяч поранених військовослужбовців на Сході України; більше 5000 військовополонених. Тож, почуваючись абсолютно вільно в темі та перед суворим й компетентним журі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, Вікторія довела користь та визнаність більшістю опитаних нею респондентів таких методів природотерапії, як ароматерапія, ландшафтотерапія, алімалотерапія, таласотерапія, альготерапія тощо. Адже природотерапія забезпечує реабілітаційний (відновлення соціальних зв’язків та соціального статусу), оздоровчий (забезпечує фізичну активність та психологічне здоров’я) та пізнавальний ефект (розширює світогляд, урізноманітнює сенсорне світосприйняття).

     Слід відмітити, що у другому турі конкурсу між учасниками точилась запекла конкурентна боротьба за першість. Відстань від одного до іншого призового місця була мізерною – в 0,5 балів. Наша студентка здобула почесне третє місце із 64 учасників з різних ЗВО України, проте це лише математика, оперування не такими вже й значними величинами.

     Кафедра соціальної роботи та реабілітації та весь гуманітарно-педагогічний факультет пишається яскравою участю своєї вихованки у Всеукраїнському конкурсі, вітає її саму та її наукового керівника зі здобутим призовим місцем та сподівається, що цей трофей є лише однією з чергових перемог гуманітаріїв, що складатимуть гордість і славу нашого дослідницького університету. Тож віват переможниці, університету й народженій в ньому студентській науці!


Олена Варава,
старший викладач кафедри
соціальної роботи та реабілітації

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook