Про спроби дискредитувати колектив Національного університету біоресурсів і природокористування України шляхом так званого «екологічного скандалу»

1 квітня 2021 року

Заява
Вченої ради НУБіП України від 31 березня 2021 року

 
Протягом останнього часу в засобах масової інформації поширюється відверто неправдива інформація щодо ніби зумисної вирубки дерев в Ботанічному саду НУБіП України.
 
Група «громадських діячів», які, не маючи фахової підготовки, реалізуючи  певні політичні замовлення з метою дискредитації колективу Університету, робить неправдиві заяви, направляє десятки запитів до правоохоронців, у різні органи влади, повністю ігноруючи екологічне, природно-заповідне законодавство України.
 
Дійсно, в Університеті згідно із Порядком видалення дерев у населених пунктах, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 р. № 1045, проводилося видалення аварійних і сухостійних дерев. На всі видалені дерева оформлено необхідні документи ще в 2019 році, підготовлено акти їх обстежень.
 
Так званих екологів не хвилює, що поряд із всохлими, аварійно небезпечними деревами розташовані дитячий садок, школа, де перебувають понад 700 дітей, а також 15 тисяч студентів і співробітників Університету. Неодноразово мертві дерева вже падали біля дитячого садка, на доріжках, де ходять люди, загрожуючи їх життю.
 
Вказані особи зумисне однобоко інформують громадськість України про діяльність нашого колективу, компрометуючи його, при цьому замовчуються такі факти як те, що лише за останній рік нами висаджено більше 1 мільйона дерев, зокрема 650 дерев на території столиці, у тому числі і дубів. За  висновками експертів лісове і садово-паркове господарство Університету утримується в зразковому порядку та є окрасою м. Києва.
 
Тривожним є те, що на тлі цих атак на Університет невідомими особами через «чорних реєстраторів» незаконно здійснено спробу вилучити 29 га лісів Боярської ЛДС на території Феодосіївської територіальної громади (неподалік сіл Круглик, Лісники та Ходосіївка). Ректорат звернувся до всіх правоохоронних органів, у т.ч. НАБУ, щодо зупинення цього рейдерського захоплення.
 
Разом із тим ми бачимо, що дехто з політичних сил радіє нинішньому скандалу навколо Університету, маючи на меті прикрити дії злочинних угруповань, спрямованих на незаконне відторгнення університетських земель. Та цього не буде! За останні 7 років жодного квадратного метра землі не було втрачено Університетом.
 
НУБіП України є знаним науковим, навчальним центром України, Європи і світу з природоохоронних питань, розвитку лісівництва та землеустрою. Випускники, вчені університету успішно працюють в багатьох країнах світу, де прославляють Україну своїми здобутками, творчими знаннями. І нині в Університеті навчаються представники 24 країн світу.
 
Вчена рада НУБіП України звертається до керівництва держави, громадськості, вчених, засобів масової інформації, правоохоронних органів зупинити свавілля, наступи на колектив, притягнути провокаторів до відповідальності. 
 
Колектив завжди стояв на державних позиціях і ніколи з них не зрушить!  
 
Схвалено одноголосно 
на засіданні Вченої ради НУБіП України 
31 березня 2021 р.
 
 
Голова Вченої ради С. Ніколаєнко
 
Учений секретар О. Барановська 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook