Четверта промислова революція і виклики для фінансового сектору: погляд науковців

17 грудня 2020 року

 

   11 грудня 2020 року відбулася Міжнародна наукова конференція «Виклики для фінансового сектору в епоху четвертої промислової революції»

     Організаторами конференції виступили кафедра управління ризиками та страхуванням Краківського економічного університету, кафедра банківської справи та страхування Національного університету біоресурсів і природокористування України, кафедра фінансів Національного університету «Львівська політехніка» та Державна установа «Інститут регіональних досліджень ім. І.М. Долішнього НАН України».

Її цілями став обмін досвідом між науковцями з України (Львівського національного університету імені Франка, Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, НУБІП України, НУ «Львівська політехніка», Державної установи «Інститут регіональних досліджень ім. І.М. Долішнього НАН України),  Польщі (Краківського економічного університету, Варшавського університету), Грузії (Батумського державного університету імені Шоти Руставелі), Білорусі (Білоруського державного економічного університету), Литви (Вільнюського університету), Чехії (Політехнічного інституту в Йіглаве), Росії (Казанського федерального університету, Російського економічного університету імені Плеханова, Санкт-Петербурзького державного університету, Санкт-Петербурзького державного економічного університету,) та встановлення тісніших зв’язків між дослідниками в галузі трансформації міжнародних фінансових ринків під впливом Індустрії 4.0. та пандемії Covid 19.

У рамках конференції було проведено науковий семінар «Компетенції майбутнього в часи революції 4.0», реалізований в рамках проекту «Соціально-економічні наслідки четвертої промислової революції», вузлова проблема 3.3. Моделі виробництва та розподілу суспільних благ та послуг.

В урочистому відкритті конференції взяли участь:

- ректор Краківського економічного університету – dr hab. Stanisław Mazur, prof. UEK;

- декан колегіуму економіки, фінансів та права Краківського економічного університету – dr hab. Anna Moździerz, prof. UEK;

- заступник директора ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. І.М. Долішнього НАН України» – д.е.н., професор Ірина Зеновіївна Сторонянська;

- завідувач кафедри фінансів Національного університету «Львівська політехніка» – д.е.н., професор Ігор Валентинович Алієксєєв;

- декан економічного факультету НУБІП України – д.е.н., професор Анатолій Дмитрович Діброва.

Анатолій Дмитрович Діброва привітав учасників міжнародної конференції та побажав плідної наукової дискусії. Крім того, передав щирі вітання учасникам наукового заходу від ректора НУБІП України, академіка Станіслава Ніколаєнка та запросив на святкування 70-ї річниці економічного факультету НУБіП України в 2021 році.

У рамках конференції було проведено науковий семінар «Компетенції майбутнього в часи революції 4.0», реалізований в рамках проекту «Соціально-економічні наслідки четвертої промислової революції», ключова проблема 3.3. Моделі виробництва та розподілу суспільних благ та послуг.

 

Під час якого виголошено доповіді «Від революції 1,0 до революції 4,0 - Економіка та суспільство» від dr Ksymena Rosiek та «Компетенції майбутнього за часів Революції 4.0» від Krzysztof Głomb – президента правління Асоціації «Міста в Інтернеті», експерта цифровізації державного сектору, уповноваженого міністра цифровізації для співпраці з адміністрацією місцевого самоврядування.

 

  З презентаціями на сесійних засіданнях від НУБІП України виступили доценти кафедри банківської справи та страхування Олексій Андрійович Муравський та Віктор Вікторович Тринчук.

 

У рамках сесійного засідання «Банківська справа в епоху четвертої промислової революції» обговорювались питання ролі фінансових установ у сталому фінансуванні, впливу дисконтної ставки на економічне зростання в Україні, сучасного стану банківської системи України, фінансової екосистеми «Sberbank» як прикладу міжгалузевої економічної конвергенції, стану ринку іпотечних позик у Польщі під час COVID-19.

На сесійному засіданні «Фінансовий ринок в епоху четвертої промислової революції» дискутувались питання зниження ризику використання фінансового сектору для цілей фінансування тероризму, ролі фондових індексів у оцінці та перетворенні державного майна України, фінансової екосистема та її основних ознак, трансформації страхового бізнесу в цифрову епоху, моделі розвитку страхового ринку України в контексті цифрової трансформація, аналізу розвитку сектору соціального забезпечення та ВВП в країнах Європи.

 

Під час сесійного засідання «Управління ризиками та страхування в епоху четвертої промислової революції» дебатувались питання застосування телематики у страхуванні, щодо підходів оцінки ризиків під час регулювання та нагляду за діяльністю українських страховиків, розвитку страхового ринку Литви у сучасних умовах, діагностики соціальної відповідальності страхових компаній, платоспроможності білоруських страховиків в умовах глобальної нестабільності, пандемії як прискорювача цифрової трансформації у страховій галузі,  кіберстрахування та кібер-ризиків.

 

Упродовж  сесійного засідання «Соціально-економічні виклики в епоху четвертої промислової революції» обмінювались думками з міжкультурних змін у бізнесі в епоху революції 4.0 та COVID-19, університетської освіти майбутнього в умовах Індустрії 4.0, розвитку промисловості Польщі та її регіонів, перспективи інноваційного розвитку регіонів України в епоху революції 4.0, іміджу соціального підприємця нового покоління, інформаційної асиметрії на ринку.

Протягом сесійного засідання «Суспільні блага в епоху четвертої промислової революції» аналізувались питання фінансового забезпечення державних послуг місцевих громад,  електронного виставлення рахунків з ПДВ в Україні, інвестиції пенсійних фондів в епоху фінансової нестабільності, розвитку польської системи забезпечення старості, бар'єрів для додаткових пенсійних заощаджень, екологічного ризику та відповідальності, зміна парадигми суспільних благ.

Проведена Міжнародна наукова конференція «Виклики для фінансового сектору в епоху четвертої промислової революції» була насичена цікавими й змістовними доповідями, науковою дискусією, за що велика вдячність усім учасникам заходу.

 

Віктор Тринчук

доцент кафедри банківської справи та страхування

 
 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook