Студентський науковий гурток "Захист та збереження деревини"

 

Контакти: тел.(044) 527-81-67
Керівник: к.т.н., доцент кафедри Олександра ГОРБАЧОВА 
Староста: Дмитро КУШНІР, спеціальність 187 – Деревообробні та меблеві технології

Студентський науковий гурток кафедри технологій та дизайну виробів з деревини «Захист та збереження деревини» створений на початку 2020 року.    Хоча ідея виникла ще у 2019 році, коли четверо студентів вирішили займатися дослідженнями питань захисту деревини у своїх бакалаврських роботах.

Гурток є добровільним науковим об’єднанням студентів-однодумців, що мають спільну мету та вирішують конкретне завдання – за рахунок отриманих знань, прокласти шлях до свого становлення як висококваліфікованого спеціаліста у напрямку збереження деревини.

Головною метою діяльності гуртка є залучення студентів-деревообробників до наукової діяльності та поглиблення знань щодо засобів та методів захисту деревини від біологічних чинників руйнування.
Стратегія розвитку наукового гуртка

  • Обмін досвідом зі студентами щодо сучасних антисептиків та антипіренів для захисту деревини.
  • Вивчення альтернативних видів оброблення деревини з метою продовження терміну експлуатації виробів.
  • Залучення до виконання науково-дослідної тематики кафедри.
  • Набуття практичних навичок в напрямку діяльності гуртка.


   

Діяльність гуртківців спрямована на поглиблення теоретичних та здобуття практичних навичок з захисту деревини. Основні питання, які вивчаються на засіданнях гуртка: найпоширеніші грибні пошкодження деревини;ознаки комах, які пошкоджують деревину; основні препарати для біо- та вогнезахисту деревини;способи захисту лісоматеріалів при зберіганні на складах;способи уникнення появи біоруйнувань у дерев’яних конструкціях; екологічні аспекти біовогнезахисту деревини.

Дослідження гуртківців

  

 

 

2021

 

Тези та участь у конференціях

 


2021

2022 

    Не зважаючи на сьогоднішні виклики та обмежену можливість спілкування в поточному семестрі гурток продовжив роботу в режимі он-лайн. Адже ці зустрічі спрямовані на активізацію студентського наукового пошуку та творчої роботи.

     Упродовж весняного семестру гуртківці досліджували та готували доповіді відповідно до теми «Деревина – середовище живлення біологічних шкідників». Зокрема обговорили фактори руйнування деревини, розглянули відмінності руйнування деревини різних порід, зміну фізико-механічних властивостей такої деревини та можливі напрями її використання.

   На практичних зустрічах вчилися розрізняти види дереворуйнівних грибів і комах, аналізували умови розвитку, шкоду, яку завдають дереву чи деревині у виробах. Цікавий та корисний виявився обмін інформацією щодо боротьби зі шкідниками у саду.

 

 

  Аналіз ринку сучасних засобів захисту деревини – ще одне із самостійних завдань. Студенти ознайомилися із антисептиками різних виробників, що представлені у спеціалізованих магазинах. Виявили відмінності різних сумішей, їх ціну, переваги/недоліки, умови нанесення та експлуатації обробленої деревини.

 

 

   Також на зустрічах обговорювали якість захисних засобів та відповідність їх міжнародним стандартам якості.

2023

  Виставка Design Living Tendency – це понад 365 брендів, розташовані в одній локації, це численні івенти і дизайнерські проекти, організовані з лідируючими спеціалізованими виданнями України, лекції, презентації та майстер-класи від світових гуру дизайну і не тільки.
  Цьогоріч виставка проводилась 25-27 жовтня. Гуртківці мали змогу ознайомитись із варіаціями меблів для дому (м’які меблі, дитячі меблі, кухонні меблі, меблі для ванної, меблі для віталень і спалень); меблів для офісу та сектору HoReCa; оцінити інтер’єрний дизайн за елементами декору (дзеркала, арома продукція, картини, посуд, прикраси, флористична продукція); можливості освітлення (лампи, люстри, світильники) та сучасний домашній текстиль.

 

  Також ознайомились із деякими нетрадиційними технологіями використання деревини та деревних матеріалів. Адже були представлені нові колекції кухонних меблів, фасади, комплектуючі та фурнітура. І тут важливий не лише спектр дизайн-трендів сучасної кухні, а й підвищення експлуатації виробу в середовищі зі змінними температурно-вологісними параметрами.

 

  Своїми враженнями від побаченого ділилися на черговому засіданні гуртка. Обговорили практичність, зручність та відмінності різних моделей м’яких меблів. Розібрали основні принципи влаштування системи освітлення – затишок, функціональність, естетика, енергоефективність, вплив ультрафіолету на деревні матеріали в оточуючих виробах, способи та засоби подовження їх терміну експлуатації.

   

  У своїх доповідях гуртківці розповіли, що декор вікна це не просто штори, гардини, сонцезахисні системи, жалюзі, маркізи. Це захист від сонця, приватність, індивідуальний стиль та естетичність.

 

  Також студенти відвідали Всеукраїнський науково-практичний семінар «Тенденції розвитку дизайну інтер’єрних меблів». Послухали цікаві доповіді про особливості використання низько товарної деревини, естетичність текстури термічно модифікованої деревини, колористику, поєднання різних матеріалів, гнутоклеєні деталі в інтер’єрних виробах.

Тематичні зустрічі з фаховими спеціалістами

  Вогнебіозахисне оброблення архітектурно-будівельних елементів будівель і споруд – це покриття відповідними сумішами, просочення спеціальними розчинами або обробка металевих, дерев'яних або бетонних конструкцій для збільшення їх стійкості до дії вогню та високої температури, зниження рівня небезпеки виникнення пожежі чи руйнування біологічними шкідниками. Особливо сьогодні даний напрям діяльності є важливим.

 

  Так, 11 травня 2023 року гуртківці мали змогу познайомитись із дослідженнями фахівців даного напрямку на Всеукраїнському науково-практичному вебінарі «Проблеми вогнебіозахисту елементів дерев’яних конструкцій та виробів з деревних матеріалів».

  В ході виступів висвітлено практичні та актуальні питання захисту та збереження конструкцій та виробів з деревини, принципи роботи, основні характеристики, гарантійний термін експлуатації FIREBIO, захист легкозаймистих конструкцій дахів з очерету, зниження горючості та підвищення вогнестійкості металевих конструкцій, шляхи створення та використання просочувальних вогнебіозахисних засобів для деревини і фанери. Доповідачі ознайомили з особливостями біозахисту садових меблів та виробів з деревини сосни пошкодженої шкідниками, деревинно-композиційних матеріалів. Також обговорили біозахисні характеристики термічно модифікованої деревини. Присутніх цікавили відмінності захисних матеріалів для зовнішнього і внутрішнього використання, вимоги та проведення захисту приміщень із великою кількістю людей та об’єктів критичної інфраструктури, відмінності захисного оброблення різного роду матеріалів.
  Перед виконанням захисту деревини та дерев’яних елементів необхідно виконати всі підготовчі етапи. Операції, пов'язані з механічною обробкою в різних деревообробних виробництвах виконуються на високопродуктивних верстатах різних конструкцій. У зв'язку з широким асортиментом виробів з деревини виникла потреба створення великої кількості різних за технологічними і конструктивними параметрами деревообробних верстатів, згідно яких прийнято їх класифікувати. Тому для гуртківців проведено Всеукраїнський науково-практичний вебінар «Сучасне деревообробне обладнання» 13 листопада 2023 року.

 

  На вебінарі обговорили шлях від ідеї до втілення проекту лісопильного заводу, розглянули технологічні парки індивідуальних виробництв, особливості застосування фрезерних кутових центрів з ЧПУ та розкрійних центрів, обладнання для сушіння лакофарбових покриттів.

  Також ознайомились із особливостями конструкції, налаштування та відмінностями роботи із різними деревними матеріалами на верстаті EDGETEQ S-500 фірми HOMAG від менеджера з продажів деревообробного обладнання (компанія «Маркетліс») Віталія Максимчука.
  Крім того, засновник і директор ТОВ «MARK tools» Роман Гудзь продемонстрував коректність застосування алгоритмів програмування базових верстатів, роботів для фарбування та обговорили кінцеву якість виробу.

Лабораторні досліди гуртківців

  При виробництві кухонних меблів постає питання міцності клейового з’єднання та вологостійкості. Для забезпечення якісного клейового шару необхідно дотримуватися рекомендованих параметрів зазначених виробником клею: температури матеріалу та клею, вологості матеріалу, витрата клею, час витримки, тиск тощо.
  Особливо питання надійності постає при масовому виробництві, де неможливо точно контролювати режимні параметри процесу склеювання. А також виникають такі недоліки як нерівномірне нанесення клейового шару на площину, припорошення матеріалу деревним пилом тощо.
  Тому Андрій Ігнатович досліджував вплив умов експлуатації (підвищена вологість, висока та низька температура) на зміну маси та розмірів зразків з ДСП і MDF, шпонованих клеями різної стійкості до вологи. На основі отриманих результатів встановив закономірності та ступінь впливу даних факторів на матеріали основи та міцність клейового з’єднання.

  

  За результатами випробувань на міцність визначив граничну міцність клейових з’єднань після витримки зразків в різних умовах. На основі результатів розраховав коефіцієнти стійкості, які демонструють значне зниження міцності особливо під впливом одночасної дії вологості та температури.

 

  Віталій Романюк досліджував можливість покращення деяких властивостей деревини після процесу ацетилування. Сьогодні це актуальне питання. Застосування деревини в зовнішніх конструкціях вимагає специфічних умов і обережності, оскільки деревина є природним матеріалом, який чутливий до впливу погоди і шкідливих факторів. Забезпечення ефективного захисту дерев'яних фасадів від пошкоджень вимагає глибокого розуміння різних аспектів. Для порівняння гуртківець досліджував деревину осики і вільхи.

 

  В ході експерименту вдалось встановити, що щільність осики зменшилась незначно, а вільхи – на 4 %. Також зменшився рівень вологопоглинання. Хороший результат отримав при визначенні показника набрякання.

 

  Показник міцності ацетильованої осики знизився, а для вільхи зворотній результат – збільшення міцності.

 

  Свої основні тези та результати досліджень гуртківці мали змогу продемонструвати та «захистити» під час портерної презентації та на 77-й Всеукраїнській науково-практичній студентській конференції 9 листопада.
  Результати комплексного дослідження дозволили оцінити ступінь впливу типових умов експлуатації меблів на кухні на міцність клейового з’єднання та обґрунтувати оптимальний вибір матеріалів основи та клею для забезпечення необхідної міцності та довговічності виробів. Отримані результати дослідження можуть бути використані виробниками меблів для підвищення якості продукції.
  Зростаючий потенціал ацетильованої деревини як стійкого, структурно надійного будівельного матеріалу може стати більш очевидним, оскільки деревина стає все більш прийнятною альтернативою сталі та бетону для високих будівель.

2024

Практичні заняття на виїзді

  22-24 березня гуртківці відвідали об’єднані виставки KIFF та InterBuildExpo – об’єднання виробників і дистриб’юторів, дизайнерів і архітекторів, декораторів, оптових і роздрібних покупців, власників меблевих салонів, операторів сектора HoReCa, а також демонстрації різних технологій та напрямів будівництва.
  Знайомлячись з експозицією студенти оцінили альтернативні до деревини матеріали, що застосовують для виготовлення виробів різного призначення. Зацікавили меблі для ванних кімнат виготовленні з HPL панелей. Цей матеріал сьогодні користується великою популярністю. Він універсальний екологічно чистий, широко застосовується також у будівництві.

  

  Крім того його використовують як у житлових приміщеннях, так і в офісних. Завдяки можливому розмаїттю структур та колірних рішень, він відмінно імітує натуральні матеріали, такі як дерево, камінь, метал. А частіше використовують HPL панелі саме під дерево. Матеріал добре підходить для оформлення інтер’єрів, обшивання стін, облицювання фасадів, балконів, терас та вхідних дверей.
  Для надійності та збільшення терміну експлуатації дерев’яних будинків і не тільки їх потрібно захищати певним чином. Тобто передбачати та реалізовувати конструктивні заходи для захисту.

  

  Сьогодні в практиці застосовують певні енергоефективні та екологічні технології будівництва на основі дерев’яних каркасів. Серед іншого на виставці були представлені енергозберігаючі вентилюючі системи облицювання фасадів. Вентфасад – це додаткова стіна з облицювального матеріалу, що монтується з утворенням повітряного простору. Як зовнішній шар часто застосовують фіброліт – міцний будівельний матеріал на основі цементу, армуючого волокна целюлози та мінеральних наповнювачів. У даній композитній суміші волокна целюлози додають плитам більшої жорсткості на вигин за рахунок внутрішнього армування, а також скорочують лінійне розширення під впливом різних температур.
  Гуртківці цікавились садовими меблями та альтанками з деревини.

  

  Додати індивідуальності балкону, саду чи внутрішньому дворику можна за допомогою садових меблів з деревини. Шезлонг або диван для саду перетворюють простір надворі на затишне місце для відпочинку на свіжому повітрі. Враховуючи умови експлуатації, конструктивні елементи з деревини потребують захисту.
  Також на виставці були представлені захисні засоби для дерева, в тому числі стін, дверей, віконних рам, причалів, терас.

 

  Серед великого асортименту фірми Maxima можна знайти деревозахисні засоби та олії саме для зовнішніх робіт. Ці матеріали мають високу стійкість до атмосферних впливів, води, перепадів температур, ультрафіолетового випромінювання, а також індустріальних та автомобільних масел.

Участь гуртківців у конкурсі студентських наукових робіт

 

Доповіді гуртківців

   

Обговорення аналітичних досліджень впливу факторів середовища на деревину та вироби під час експлуатації

 

ДОКУМЕНТИ:

 НАУКОВІ ДОПОВІДІ УЧАСНИКІВ ГУРТКУ

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook