НУБіП долучився до акції з висадки трильйону дерев

5 листопада 2020 року
     5 листопада 2020 року на території Національного університету біоресурсів і природокористування України пройшла масова акція з висадки зелених насаджень. Це – внесок НУБіП у всеукраїнський та світовий флеш-моб з висадки трильйона дерев, який започатковано на економічному форумі в Давосі.

  

     Тон і темп, як і завжди, задавав ректор Станіслав Ніколаєнко. Відгукнулися до участі в заході і голова наглядової ради Микола Томенко, очільник Держлісагентства Василь Кузьович, радник міністра освіти і науки Петро Бернацький та засновник декоративного розсаднику «Єва», наш давній друг, член ради роботодавців Роман Золотаревський, який і є головним постачальником таксонів до ботанічного саду НУБіП України.

     Сьогодні на теренах університету висаджені нові декоративні форми як вже розповсюджених видів – кленів, барбарисів, так і більш рідкісні – гінкго дволопатеве, тис ягідний, ліквідамбар смолоносний, бундук дводомний, черемха віргінська, платан кленолистий, брусонетія паперова, ксантоцерас горобинолистий (чекалкин горіх), клен сірий, багряник японський та інші. І, звісно, дуби. Адже саме вони, як зазначив Станіслав Ніколаєнко під час посадки, – ознака міцності і вічності України.

     Василь Кузьович сказав: висадка дерев – одне з найефективніших засобів допомогти довкіллю та людям. Посадити дерево – річ нескладна, але ж яка користь від нього буде наступним поколінням. Ніби продовжуючи його думку, Роман Золотаревський висловив надію, що наші нащадки саме під цими деревами згадуватимуть тих, хто їх висадив. Так, як згадуємо ми сьогодні давніх лісівників, що дали життя багатовіковим голосіївським дубам та навіть черешням (є і такі в ботсаду НУБіП!). Тож хай щойно висаджені таксони сягають 100-метрової висоти і нагадують про добру славу Національного університету біоресурсів і природокористування України, резюмував голова наглядової ради Микола Томенко.

  

  

     Зазначимо, що перша частина цієї акції вже завершена: навесні в Боярській лісовій дослідній станції молодняком головних лісотвірних порід вкрили 93 гектари. А ще встановлено рекорд: за п’ять годин висаджено сто тисяч штук саджанців аборигенних деревних видів.

     Захід приурочений і до 77-річниці визволення Києва від фашистських загарбників. Участь в битві за столицю безпосередньо брали студенти і викладачі нашого університету. На вшанування їхнього героїчного подвигу студенти і працівники студмістечка висадили дерева в кампусі.

Валентин Обрамбальський
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook