День поля «Інноваційні досягнення науково-дослідних установ НААН із селекції кукурудзи, сої, технічних та лікарських культур»

14 вересня 2020 року

     10 вересня 2020 року на базі виставково-інноваційного центру НААН та дослідного поля ІБКіЦБ (с. Ксаверівка-2, Васильківський р-н, Київська обл.) відбувся День поля «Інноваційні досягнення науково-дослідних установ НААН із селекції кукурудзи, сої, технічних та лікарських культур». Прийняли участь у заході також і викладачі кафери генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського: Микола РоїкСвітлана Ткачик та Олеся Зінченко разом із майбутніми селекціонерами - студентами першої групи агробіологічного факультету.

     Метою заходу було надання наукової інформації про спектр сортів і гібридів сільськогосподарських культур, їх продуктивні можливості та особливості сортових технологій при їх впровадженні у виробництво і демонстрація нових сортів та гібридів сільськогосподарських культур, створених науковими установами НААН України. Перед учасниками виступив президент НААН України Гадзало Ярослав Михайлович, який підкреслив визначну роль селекції у формуванні структури врожаю України. Зокрема, він відмітив, що вітчизняні сорти сільськогосподарських культур в надзвичайно посушливих умовах вегетаційного періоду 2020 року складають успішну конкуренцію сортам іноземної селекції.
     Віце-президент Національної академії аграрних наук України, директор Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків академік НААН Микола Володимирович Роїк ознайомив учасників семінару з особливостями добору сортового асортименту та сортових технологій провідних пізніх сільськогосподарських культур та схемами огляду демонстраційних розсадників: цукрових буряків, сої, кукурудзи, соняшнику, лікарських рослин та шкілки саджанців плодових культур, створених в наукових установах НААН України. Він відмітив хороший стан посівів демонстраційного розсадника та високу продуктивність всіх без винятку гібридів цукрових буряків у 2020 році.
     Про селекційні досягнення, інноваційні розробки з технології вирощування та перспективу розвитку галузі буряківництва доповів заступник директора Інституту з наукової роботи, чл.-кор. НААН Сінченко Віктор Миколайович. Зокрема, він зупинився на характеристиках гібридів цукрових буряків селекції ІБКіЦБ та його мережі. Урожайність та динаміка приросту маси коренеплоду у 2020 році високі.
     Зав. відділом захисту рослин від хвороб, шкідників, бур’янів на сільськогосподарських та біоенергетичних культурах, академік Іващенко Олександр Олексійович ознайомив учасників Дня поля з особливостями системи захисту культури цукрових буряків в умовах посушливого 2020 року.
     В ході спілкування провідних селекціонерів України стосовно перспектив діджиталізації селекційних технологій розробниками програми «Цифрові моделі сортів» академіком М.В. Роїком та В.В. Чернуським була представлена методологія «оцифровування» селекційних зразків у вигляді математико статистичних матриць в системі «машинного зору». Присутні відмітили інформаційну насиченість програми та науково-методичну значимість цього заходу.
     Серед гостей також були приcутні: ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України - Ніколаєнко Станіслав Миколайович, директор ДПДГ "Саливонківське" - Фурман Валерій Васильович та директор інституту зернових культур НААН України - Черчель Владислав Юрійович.
 
 
 
     На дні поля студенти: Анастасія Максименко, Вадим Заболотній, Дмитро Чубенко, Іван Черниш та Сергій Якобчук мали змогу ознайомитись із особливостями селекційного процесу, різноманітністю сортів і гібридів та технологіями вирощування кукурудзи, буряку цукрового, сорго, міскантусу та лікарських трав.
 
 
 
Олеся Зінченко
Старший викладач кафедри
генетики, селекції і насінництва
ім. проф. М.О. Зеленського
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook