Телепрограма «Якісне життя» в НУБіП України з'ясувала: що криється за етикеткою улюблених напоїв українців?

20 серпня 2020 року

      Квас на розлив може бути дуже небезпечним для здоров’я. На що потрібно звернути увагу при покупці та чи варто взагалі вживати цей продукт?

    В цих питаннях розібратися допоможе програма «Якісне життя» з експертами д.т.н., професором Ларисою Баль-Прилипко та завідувачем лабораторії бродильних та ферментаційних виробництв Юлією Кириленко.

      Квас – це продукт молочнокислого та спиртового бродіння. Виробнику важливо тільки вчасно зупинити цей процес, щоб кислоти було більше, ніж алкоголю. Усе залежить від правильної рецептури та технології приготування квасу. Один виробник може її дотриматись, а інший – стратити. І тоді квас за вмістом спирту не відрізнятиметься від пива чи вина. Нині виробник може приготувати для вас натуральній «напій бродіння» та просто «газований напій».

     Як же пересічному споживачеві визначити, чи справжній квас йому наливають і чи безпечний він? 

     Правило перше – документ на продукт. Фактично, підійде етикетка, де є маркування виробника і склад напою.

     Також потрібно звернути увагу при купівлі розливного квасу  на продавця. Якщо людина без кваліфікації та документів, то в разі отруєння вам ніхто не допоможе.

      Правило друге - розташування бочки, вона не повинна стояти під пекучим сонцем просто неба. Якщо бочка перегріється, у квасі може бути перевищена норма спирту. Майте це на увазі, особливо якщо ви за кермом.

 

   Правило третє – перевірка терміну придатності продукту. Більш того, лікарі застерігають, що чистота цих багаторазових ємностей – на совісті виробника.

Як правильно вибрати квас в пляшках ?

      Якщо на етикетці в складі ви побачите словосполучення «регулятори кислотності», значить, напій зроблений за прискореною технологією. Смак у такого напою буде вже не такий насичений і обволікає, як у справжнього класичного квасного напою.

     Буває і таке, що на етикетці не вказано ні молочнокислі бактерії, ні закваска, ні кислоти. І це, швидше за все, хитрість виробника. Так він вирішив приховати те, що продукт зроблений за спрощеною технологією.

ПРАВИЛА ВИБОРУ:

     1. Обов’язково при покупці квасу дивіться на етикетках термін придатності.

     2. Якщо вам хочеться купити квас з традиційним смаком, то беріть той, який пройшов мінімальну обробку. Тоді у нього повинен бути термін зберігання маленький і його потрібно випити відразу.

     3. Якщо на пляшці вказано регулятор кислотності, то це означає, що виготовлений квас зроблений за спрощеною технологією. Тобто шляхом незавершеного спиртового бродіння. І щоб довести рівень кислотності до норми, в нього додали молочну кислоту. Знайте, що ви купуєте пастеризований квас.

     4. На етикетці написано слова «зроблений по ТУ». Це означає, що крім цукру в складі присутні підсолоджувачі. Вони можуть надати присмак і викликати першіння в горлі. І спрагу ви, швидше за все, не вгамуєте, а тільки збільшите. У цьому випадку на етикетках ви не знайдете ні додані кислоти, ні закваску. І це теж пастеризований квас.

     5. Якщо на етикетці зазначено, що це квас подвійного бродіння. І ще в складі написані молочнокислі бактерії. І все-таки, це пастеризований квас, тобто корисних властивостей в ньому не буде.

Як відрізнити справжній квас від підробки?

      Налийте квас у стакан. У якісного квасу дрібні бульбашки, які повільно піднімаються на поверхню. Це свідчить про те, що у цьому напої пройшов процес бродіння. А значить, він корисний! Бульбашки штучно загазованого квасу будуть достатньо крупними і дуже швидко зникнуть.

       У справжнього квасу, коли ми наллємо його у стакан, на поверхні залишиться піна. Якщо ви налили квас, а піни немає, або вона швидко зникла – це штучно газований напій, який нічого спільного з квасом не має.

     Подивіться на квас. Він має бути мутнуватим. Це свідчить про наявність у ньому житнього солоду. Прозора, як скло, рідина може виявитись синтетичною підробкою квасу, тобто просто нашпигована фарбниками та підсолоджувачами газована вода.

     Крім того, щоб перевірити, чи є у цьому напої дріжджі та солод, залиште його на кілька годин за кімнатної температури. Якісний квас стане ще більш кислуватим, а з неякісного випарується газ, і він перетвориться на звичайну солодку воду.

     Існує ще один спосіб перевірити – квас натуральний чи підробка. Додайте до квасу чайну ложку соди і нагрійте напій. Натуральний квас має посвітлішати. Якщо квас свого кольору не змінив – перед вами напій, нашпигований фарбниками та консервантами.

Будьте обережні та здорові !!!

Наталія Голембовська,
доцент кафедри технології
м'ясних, рибних та морепродуктів

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook