Кафедра педагогіки провела день відкритих дверей: про деякі ноу-хау діалогу з абітурієнтами в умовах карантину та конкуренції

9 травня 2020, 16:18
8 травня 2020 року кафедра педагогіки організовано провела День відкритих дверей. Не дивлячись на карантин і неясність життєвих перспектив, весна владно заявила про свої права й прийшов час подумати про засівання освітянської ниви. В університеті вже відбувся ряд Днів відкритих дверей, організованих різними кафедрами. Долучилась до цього й кафедра педагогіки.

     Було розроблено план дій та сценарій, який надавав якнайбільше можливостей для залучення, інформування та налагодження інтерактивного діалогу з потенційними здобувачами вищої освіти за освітньо-професійними програмами «Професійна освіта (Технологія виробництва і переробки продуктів сільського господарства)» (освітній ступінь бакалавра); «Педагогіка вищої школи» та «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті» (освітній ступінь магістра). Кафедра вдячна за підказану концепцію заходу та мудрі поради декана гуманітарно-педагогічного факультету, доктора філологічних наук, професора Василя Шинкарука.

     Аби бути цікавими для молоді, науково-педагогічні працівники кафедри шукали нестандартні форми роботи. І саме тут виявились найкращі якості вихованців кафедри, які доєднались інтелектуально, технічно й емоційно до організації Дня відкритих дверей. Вони запропонували розповісти про свою рідну спеціальність і Аlma mater, знявши кілька відеороликів. Кафедра висловлює щиру подяку студентам, які не пошкодували ні зусиль, ні талантів; виступили сценаристами, режисерами, операторами, зробили музичний супровід та монтаж своїх маленьких шедеврів. Це Тетяна ТонхаГанна ГризуноваОлег МорозАдріана ЛитюкАнгеліна КрайнюковаВікторія Череп’янаОлена ЛаврегаОльга КисленкоАнатолій Ісабеков.

     На веб-конференцію зареєструвались 156 учасників (57% – випускники коледжів; 20% – бакалаври та 23% - учні шкіл), взяли участь у заході 72 абітурієнтів. Проте викладачі кафедри мали можливість познайомитись із учасниками заздалегідь, запросивши їх зареєструватись за покликанням, взяти участь у цікавій вікторині та пройти психологічні тести, які визначали відповідність їх психотипу обраній професії. Результат тестування був висланий кожному абітурієнту у вигляді сертифікату.

     Віртуальна зустріч почалась з вітального слова декана гуманітарно-педагогічного факультету доктора філологічних наук Василя Шинкарука, який розповів вступникам про високий національний рейтинг НУБіП України, славні традиції гуманітарно-педагогічного факультету та досягнення кафедри педагогіки, яка вже багато років входить в п’ятірку кращих кафедр університету. Наголосив декан й на можливостях, які надає університет для вивчення іноземних мов та участі в міжнародних проектах; підкреслив студентоцентричність політики закладу у вирішенні питань проживання в гуртожитках та при формуванні освітньої траєкторії кожного студента, до голосу якого тут звикли дослухатись.
     Декан підкреслив, що за рейтингом столичних університетів ми найкращі, входимо у трійку призерів, а за престижним рейтингом ТОП-200 ми у десятці передовиків країни!

     Модератор конференції – завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник розповів про переваги навчання на випускових програмах кафедри педагогіки. Доповідач зазначив, що Технології долають простір і час, зближають людей, а наш університет є освітньо-науково-інноваційним комплексом з глибокою, понад столітньою історією, кращими традиціями, кадрами, могутньою матеріально-технічною і навчально-методичною базою. У нас новий високтехнологічний навчальний корпус № 3, де в основному працюють студенти наших освітніх програм. Руслан Васильович відмітив, що кафедра педагогіки має повний цикл підготовки кадрів, у тому числі вищої кваліфікації: від бакалаврату, і аж до докторантури. Наприклад, освітню програму «Професійна освіта. Технологія виробництва і переробки продуктів сільського господарства», ми називаємо «два в одному». Вступаєш раз – отримуєш подвійний виграш, бо за цією програмою студенти оволодівають не тільки психолого-педагогічними знаннями, м’якими, соціальними навичками, які дозволять бути успішним на робочому місці у будь-якій сфері, а й отримують ґрунтовну підготовку у галузі агропромислового комплексу та технологій виробництва і переробки продукції АПК. Завідувач кафедри заначив про можливості навчання за програмою подвійних дипломів у провідних Європейських, американських і азійських університетах з якими НУБіП України має угоди, а таких аж понад 50 по всьому світу. Плюс, для хлопців і дівчат, найкраща військова кафедра України на якій можна отримати четверту вигоду – офіцерське звання! Таким чином отримуємо не 2, а 4 в одному!

     Модератор заходу представив гарантів освітніх програм кафедри, а саме: д.п.н., професор Оксана Васюк, провідний науковець, людина великого професійного досвіду і життєвої мудрості.
     Була передставлена ще одна сучасна освітня програма «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті», де навчають прграмуванню, використанню сучасних гаджетів і девайсів. Гарант програми – доктор педагогічних наук, професор габілітований, тобто визнаний у Європі, вільно володіє двома іноземними мовами, а тому викладає усім охочим дисципліни англійською і польською, Олександр Кучай.

     Руслан Васильович представив ще одну фантастичну освітню програму «Педагогіка вищої школи», за якою ведеться підготовка педагогів професійного навчання, бізнес і лайф-коучів здатних навчати також персонал агрокомпаній, формувати у них високий рівень корпоративної культури, професійні здатності, лідерські якості.
     Було наголошено на тому, що за усіма випусковими програмами є великий обсяг державного замовлення, що дозволяє талановитій молоді навчатись не витрачаючи грошей.
     Далі представлено відеочелендж, над яким творчо попрацював доцент кафедри Олександр Прохорчук, познайомив абітурієнтів з науково-педагогічними працівниками кафедри.

     Заступник секретаря приймальної комісії НУБіП України Оксана Гончарук ознайомила учасників заходу з умовами та правилами прийому.
     Учасникам Дня відкритих дверей було запропоновано відеоролики, створені студентами, у яких жваво й яскраво розповіли вступникам про якість надання освітніх послуг, змістовне дозвілля наших студентів та прекрасну матеріальну базу університету. Абітурієнти мали можливість почути привітання й неупереджену думку щодо навчання за обраними спеціальностями від студентів з високим лідерським потенціалом, які досягли значних успіхів. Це найкращі студенти, які навчаються за випусковими спеціальностями кафедри педагогіки, призери Всеукраїнських олімпіад з «Професійної освіти» й «Педагогіки», переможці конкурсу наукових робіт Адріана ЛитюкМаргарита ГулянОльга КисленкоВікторія Череп’яна. Студент спеціальності «Професійна освіта» Владислав Убирай, який, користуючись перевагами дуальної освіти, навчається за індивідуальним графіком і працює бізнес-коучем, розповів, що навчання за даною спеціальністю дозволило йому «прокачати» комунікативні навички, відкрити власні можливості та повірити в здатність самостійно вирішувати свою долю й вибудовувати свою кар’єру.

     Лідер студентського самоврядування гуманітарно-педагогічного факультету, переможниця конкурсу наукових робіт 2020 року Маргарита Гулян розповіла про цікаве студентське дозвілля: Свято першокурсника, Голосіївську весну, Красу НУБіП та інші заходи, які, ставши частиною корпоративної культури університету, надають можливість творити власну особистість. І все це було аж ніяк не сумно, не офіціозно, й не помпезно, а саме тією мовою і з тією емоційністю, до якої чутлива і яку сприймає сучасна молодь.

     Родзинкою веб-конференції стала зустріч з випускниками кафедри педагогіки, які досягли визнання та мають високооплачувану роботу. До абітурієнтів звернулась Юлія Євтушенко – керівник служби по роботі з персоналом мережі «Сільпо», у підпорядкуванні якої понад 30 тис. осіб; офіційний представник німецької кампанії «Stela» Андрій Януш, агроном-консультант «БТУ-Центр України» Дмитро Черненко. Відеозвернення, надіслані іншими роботодавцями – директором Березоворудського аграрного коледжу Василем Краснюком та директором Київського професійно-педагогічного коледжу імені Антона Макаренка, членом-кореспондентом Національної академії педагогічних наук України Ольгою Щербак, склали цілісне уявлення аудиторії про можливості й перспективи навчання за уподобаними освітньо-професійними програмами.

     Не обійшлось й без обов’язкового атрибуту Дня відкритих дверей – інтерактивного діалогу у форматі «Запитання – відповідь». Модератор конференції Руслан Сопівник запросив усіх учасників до спілкування у чаті й висловлення думок вголос. Звучали питання, про умови вступу, підготовчі курси, олімпіади, можливість поселення в гуртожиток, організацію харчування – одним словом, викликало зацікавленість все те, що по-справжньому турбує людей, коли вони вже визначились, де і з якими людьми здобуватимуть освіту, а отже, проведуть частину свого життя, щоб досягти успіху й реалізуватись так, як це зробили особистості, з якими вони познайомились в цей день.

     Отриманий досвід кафедри педагогіки з підготовки та проведення Дня відкритих дверей в онлайн-форматі, можна узагальнити в певну формулу: «Освітні програми будуть мати своїх потенційних й реальних здобувачів лише за умови натхненної й мотивованої співпраці педагогів, роботодавців та студентів, які навчаються в університеті і вправі нарівні з науковцями гідно презентувати свій заклад і свою спеціальність».
     Тільки командна взаємодія є ключем до успіху і великих звершень, чого ми від колективу кафедри педагогіки щиро бажаємо нашим читачам!

Олена Варава,
асистент кафедри педагогіки

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook