Як студенти–харчовики виконують лабораторні роботи в умовах карантину!

6 квітня 2020 року

   Для студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК невід̓ємною та найбільш вагомою складовою технологічних дисциплін, є проведення лабораторних робіт з оцінки якості сировини, приготування харчової продукції, оцінки якості напівфабрикатів та готових виробів.

   Однак, освітній процес в НУБіП за умов карантинних заходів, запроваджених на території України, триває. Слід відмітити, що навчання не лише продовжується, а й набуває нових форм із залученням різноманітних дистанційних методів. Тому викладачам в даний час необхідно «йти в ногу» з часом, самовдосконалюватися і освоювати нові методи викладання матеріалу. Тому, виходячи з нинішньої ситуації, яка склалась, студенти 3 курсу спеціальності «Харчові технології» провели лабораторну роботу з дисципліни «Технологія галузі» на тему: «Органолептична оцінка якості замороженої риби» в домашніх умовах. 

   Спочатку, за допомогою платформи  ELEARN та роз’яснення викладача студенти опрацювали лекцію, переглянули презентацію та відповідне відео на дану тему, оформили і надіслали на перевірку протокол лабораторної роботи. Для закріплення, виконали самостійну роботу та отримали оцінки.  

Проте, найактивнішим, цього замало!!!!

Тернова Альона, Ковальська Ірина, Гнатюк Віта та Кутова Анастасія здійснили органолептичну оцінку замороженої риби за зовнішнім виглядом, якістю розбирання, запахом, ступенем замороження, якістю і кількістю глазурі. Як виявилося, заморожена риба, придбана у супермаркетах мала високі сенсорні характеристики, а саме: риба була чистою, природного забарвлення, без механічних пошкоджень. 

   

  

   Всі студенти відмітили, що запах їхньої дослідної риби був властивий рибі, без сторонніх домішок. 

    

   Тернова Альона провела розморожування риби у повітряному середовищі, у воді  та  в  сольовому розчині. Також порівняла методи, відзначила переваги та недоліки проведених досліджень.

 

  

  

   Кутова Анастасія визначала консистенцію риби після її розморожування до температури від 0 до +5° С. Декілька секунд натискала пальцем на черевце і спостерігала, як зникають сліди від натискання: повільно чи  швидко, частково або повністю, чи утворилося поглиблення.

  

   Провівши власні дослідження всі написали грунтовні висновки щодо якості риби, яку вони досліджували!

   Звичайно, самостійне виконання більшості лабораторних робіт в домашніх умовах є неможливим. Проте, провести в таких умовах органолептичну оцінку якості під силу всім!

   Загалом, студенти отримали задоволення від виконання такої лабораторної роботи,  згадали  як цікаво і інформативно проходили наші пари і сподіваються, шо незабаром ми обов’язково  повернемося від дистанційного до реального навчання!!!

 

Іванюта Анастасія,

 асистент кафедри технології м’ясних,

рибних та морепродуктів

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook