Гуманітарії відзначили Міжнародний день рідної мови

21 лютого 2020, 10:41
21 лютого за ініціативою ЮНЕСКО світова громадськість відзначає Міжнародний день рідної мови, який ще називають Міжнародним днем материнської мови. Щорічне відзначення цього дня привертає увагу на громади з менш аніж 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою, адже часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття.

     «Щоб не трапилося такого з нашою рідною мовою, ми вивчаємо і плекаємо її, оберігаємо і збагачуємо традиції українського народу», – сказав, відкриваючи свято, яке відбулося 21 лютого на гуманітарно-педагогічному факультеті з нагоди Міжнародного дня рідної мови, незмінний ініціатор такого роду дійств декан факультету професор Василь Дмитрович Шинкарук. А завідувачка кафедри філософії доцент Інна Миколаївна Савицька нагадала історію виникнення такого дня, наголосила на тому, що за право розмовляти рідною мовою люди втрачали життя, тому забувати про це – негідно.

  

     Саме Василь Дмитрович та Інна Миколаївна стали «батьком» і «матір᾽ю» театралізованого розважального дійства «Зимі з Весною помиритись, і нам ніколи не сваритись», яке підготували учасники театру мініатюр під керівництвом фахівця кафедри культурології Анжеліки Федоренко та солісти студії академічного, естрадного і джазового співу під керівництвом професора кафедри культурології народної артистки України Наталії Шелепницької.

«Ой, громице – свічечко! Святая водичечко!
Від біди оберігай наш майбутній урожай!
Дай здоров’я нам усім та достатку в кожен дім!»,
«Свічечко – свічка, гори, на студентів укажи!
В щасті – долі щоб жили і здоров’я берегли!»
,

– промовили «батько» і «мати», запаливши стрітенські свічки, і благословили розпочати цікаве, веселе і пізнавальне свято.

     Ведучі свята вміло залучали присутніх до обрядів, які традиційно проводились в Україні під час проводів зими, а учасники із задоволенням «топтали ряст», «зберігали водичку», виводили веснянки, згадували народні прикмети, відгадували загадки і навіть грали у «сніжки», коли в аудиторії несподівано з᾽явилася жорстока Зима, яка ніяк не хотіла віддавати свої права цариці Весноньці. А скільки емоцій викликав «смачний» конкурс на виготовлення смайликів із млинців і поїдання на швидкість вареників, розповідатимуть не лише в Голосіївській республіці, але й у Німеччині, адже це із захопленням робив гість нашого університету із Німеччини кореспондент німецьких ЗМІ Маркіян Остапчук.

     Коли кажуть, що свято вдалося на славу, то це саме про наше дійство. І якщо у нас є такі студенти, які не забувають про своє коріння, то рідній мові, національним традиціям і Україні – жити!

Ірина Майданюк,
завідувач кафедри культурології
гуманітарно-педагогічного факультету

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook