Вчені і експерти обговорили економічні ефекти для продавців і держави від земельної реформи

25 січня 2020 року
     24 січня 2020 року у Національному університеті біоресурсів і природокористування України було проведено круглий стіл на тему «Земельна реформа: виклики для суспільства – економічні ефекти для продавців, покупців і держави».

     До участі у роботі круглого столу долучилися депутат декількох скликань Верховної Ради України Заєць І.О. (випускник НУБіП України), проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Ткачук В.А., віцепрезидент Торгової палати Франції, академік Жан-Жак Ерве, декан факультету аграрного менеджменту Остапчук А.Д., декан факультету землевпорядкування Євсюков Т.О., завідувач кафедри землевпорядного проектування, фахівець з питань земельної політики, земельного кадастру, дозвільної системи та права Мартин А.Г., професори та доценти факультетів аграрного менеджменту та економічного.

     У вітальному слові проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук зазначив важливість організації подібних заходів із залученням представників влади, науки та бізнесу з метою обговорення гострих питань в Україні, зокрема щодо продовження чи припинення мораторію на продаж сільськогосподарської землі в Україні.

     Першим взяв слово Іван Заєць та обґрунтовано озвучив своє ставлення до продажу землі в Україні. На його думку, продаж землі за запропонованою депутатами моделлю є загрозою для національної безпеки і є хибним, небезпечним для української державності і недопустимим. Він базується на примітивному розумінні призначення сільгосземель і спрямований на запровадження надліберальної системи їхнього обігу, що межує з моделлю дикого ринку у зв’язку не тільки із приходом іноземного капіталу, але й вірогідністю переходу землі у власність українських олігархічних кланів та формуванням монополії. На його думку, реалізація такого підходу до розуміння ринку землі призведе до захоплення сільськогосподарських земель вітчизняними олігархами і іноземним капіталом, посилить монопольний характер сільського виробництва. Він виступив за формування аграрного устрою за зразками країн ЄС, зокрема за утвердження фермерського устрою в аграрному секторі. Виходом із ситуації вважає також створення певної структури, наприклад, Фонду для розвитку фермерства з повноваженням щодо контролю земельних ресурсів в Україні.

  

     Дещо інші думки щодо існуючого мораторію на продаж землі в Україні та його скасування висловлював доцент Андрій Мартин, який стверджує що зняття мораторію може стати імпульсом для залучення інвестицій в країну, призведе до формування ефективного власника на землю та до технологічного оновлення сільськогосподарського виробництва. Він вважає, що в Україні існує велика кількість власників сільськогосподарських земель, які отримали землю у спадщину, однак є міськими мешканцями та не планують пов’язувати своє життя з сільськогосподарським виробництвом, а тому здають свою землю в оренду. Такі власники не є зацікавленими економічно у ефективному використанні своїх земель, а тому повинні отримати право на продаж.

     В обговоренні декан факультету аграрного менеджменту Анатолій Остапчук зазначив як позитивні, так і негативні аспекти припинення мораторію на продаж сільськогосподарських земель в Україні. На його думку сьогодні важливим є завершення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення, заповнення Державного земельного кадастру, оскільки без цього неможливо контролювати та ефективно використовувати угіддя в Україні, вирішення проблем з тіньовим обігом землі через вживання комплексу заходів, зменшення корупційної складової та рейдерства.

     Віцепрезидент торгової палати Франції, академік Жан-Жак Ерве поділився досвідом Франції щодо здійснення управління земельним фондом загалом та сільськогосподарськими угіддями зокрема. Як відомо, Франція та Україна мають багато спільного у розрізі величини території, клімату, умов ведення господарства. Саме тому досвід Франції є безперечно цікавим для України.
     Далі зав’язалася жвава дискусія, до якої долучилися професори та доценти факультету агарного менеджменту та економічного факультету НУБіП України. Професійно та емоційно водночас науковці відстоювали свою позицію в такому гострому та наболілому питанні як можливість чи неможливість продажу землі в Україні.

  

     За результатами проведення круглого столу висловлена підтримка звернення Вченої ради НУБіП України до Президента України та додатково підготовлені відповідні пропозиції.

Катерина Алексеєва,
доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook