Напередодні новорічних свят студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства не просто загадують бажання, а ставлять цілі фахового розвитку в Україні та за її межами

23 грудня 2019 року
     У останній місяць року студентське життя надмірно насичене різноманітним задачами й переживаннями, хоча вже так хочеться свята і відпочинку. Однак найактивніші, мотивовані і цілеспрямовані студенти-гуртківці Київської асоціації студентів-лісівників (KFSA) спільно із студентською організацією ННІ ЛіСПГ присвятили передноворічне зібрання не тільки мріям і бажанням, а поставили перед собою цілі щодо фахового розвитку із використанням міжнародних можливостей, які надає університет. Саме з цією метою було організовано семінар на тему «Міжнародні можливості для студентів ННІ ЛіСПГ», під час якого було представлено студентам можливості професійного розвитку на міжнародній арені та продемонстровано альтернативу не фаховій тяжкій праці.

     Першим спікером, звісно, став керівник міжнародних програм ННІ ЛіСПГ Олександра Страшок, яка у своїй доповіді розповіла про партнерство НУБіП України із міжнародними науковими організаціями – Міжнародною асоціацією студентів-лісівників (IFSA), Європейським інститутом лісу (EFI), Міжнародної спілкою лісових дослідницьких організацій (IUFRO), Міжнародною стратегією зменшення стихійних лих (ISDR), Східноєвропейським центром моніторингу пожеж, Лісовою опікунською радою (FSC). Студенти мали можливість дізнатись про гранти, стажування, навчання за програмами кредитної мобільності: грантова програма для виконання наукових досліджень від EFI, стажування за стипендіальною програмою ім. проф. Ст. Столпи у Вроцлавському природничому університеті (Польща), стажування у Міжнародному інституті прикладного системного аналізу (Австрія), стажування і навчання за програмою Erasmus+ у Шведському університеті сільськогосподарських наук (Швеція) та Варшавському університеті наук про життя (Польща). Учасників семінару було ознайомлено із джерелами актуальної інформації, у першу чергу, це сторінка Міжнародного відділу НУБіП України, Національного Еразмус+ офісу в Україні, Програми Європейського Союзу на період 2014-2020 рр., що підтримують проекти співпраці, партнерства, заходи і мобільність у сфері освіти, професійної підготовки, молоді та спорту, Німецької служби академічних обмінів і фейсбук-сторінка «Стипендії, гранти, можливості для молоді». Увагу було приділено іншій потужній програмі академічного обміну імені Фулбрайта, яка спонсорується урядом США та адмініструється Інститутом Міжнародної Освіти (IIE). Наприкінці доповіді Олександра Страшок зазначила необхідність кожному охочому приєднатися до будь-якої із прогам підготувати мотиваційний лист англійською мовою та резюме. Процес підготовки останнього для подання у межах країн Європи було детально описано із використанням формату Europass.

     Другим доповідачем став аспірант кафедри таксації та лісового менеджменту Максим Мацала, який поділився своїм досвідом навчання у Швеції за програмою Erasmus+. Молодий науковець розповів про разючі відмінності у підході до навчання як у студентів, так і у викладачів закордоном. Наприклад, навчання відбувається не за підручниками, а за науковими статтями, які публікують викладачі університету, проходження практики відбувається із використанням найсучаснішого обладнання та даних довгострокових експериментів, які досить часто проводять викладачі на своїх приватних ділянках лісу, а все навчання має практичне спрямування. Студенти дізнались про різницю у проживанні – так у Швеції кожен студент має окрему кімнату та блок складається з 3-5 кімнат, але важливо зазначити, що навчання у більшості Європейських університетів є платним та досить дорогим, у той час як в Україні більшість студентів навчається за держбюджетом. Завдяки фінансуванню за програмами Erasmus+ наші студенти отримують стипендію і неоцінений досвід навчання у провідних університетах Європи. Максим також поділився враженнями від надзвичайної краси лісів Швеції і розповів, що необхідно вивчати англійську, шукати цікаві програми та відповідально готуватися до іспитів та співбесід.

     Мотивуючим став виступ Сергія Зібцева, директора Глобального Центру моніторингу пожеж серед країн Балтії і Східної Європи. Професор розповів свою власну історію становлення науковця міжнародного рівня і намагався допомогти студентам зрозуміти себе, усвідомити життєві орієнтири та мету, з якою вони прагнуть поїхати закордон, і змусити їх замислитись над своїми пріоритетами і висловлювати сміливо власну думку. Сергій Зібцев розкрив значення досвіду навчання закордоном для молодих лісівників як для них особисто, так і для лісової галузі України, а також презентував можливості стажувань у рамках співпраці із Лісовою Службою США (USFS).

     Останнім доповідачем була Ганна Лобченко, керівник Київської асоціації студентів-лісівників (KFSA), яка розповіла про Міжнародну асоціацію студентів-лісівників (IFSA) та місце в ній KFSA, і можливості, які надає участь в асоціації. Студенти дізналися про міжнародні заходи, у яких брали участь наші представники протягом 2019 року: Південноєвропейський регіональний з’їзд (Швейцарія), воркшоп до Міжнародно дня лісів у FAO (Італія), Winter meeting (Словенія), Світовий конгрес IUFRO (Бразилія), Міжнародний симпозіум студентів-лісівників (Естонія) тощо. Також йшла мова і про щорічний захід, який проводить KFSA, – Всеукраїнські змагання професійного спрямування «Forestry Quest», які є відбірковим туром до участі у міжнародних змагань з лісового багатоборства у Чехії. Окрім того Гана Лобченко розповіла про міжнародний семінар «Forest Landscape Restoration», що відбувся за участі студентів із Німеччини на базі НУБіП України, і запросила усіх охочих приєднатись до діяльності гуртка KFSA, засідання якого продовжаться у ІІ семестрі, але вже у новому форматі.

     У рамках такого важливого заходу студенти доступно дізнались про надзвичайні можливості професійного розвитку для студентів ННІ ЛіСПГ і кожен поставив для себе нові цілі у новому 2020 році . Очікуємо на велику кількість талановитих спеціалістів із знаннями і досвідом ведення лісового господарства у провідних країнах світу, що дасть поштовх до поліпшень у лісовій галузі України.

Володимир Кравець,
староста гуртка KFSA
Олексій Сегеда,
голова СО ННІ ЛіСПГ
Ганна Лобченко,
керівник гуртка KFSA

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook