Відверто про СНІД: семінар для майбутніх соціальних працівників

6 грудня 2019 року
     Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це можливість дізнатися факти про ВІЛ-інфекцію та втілити знання в практику. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти і усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань піклуватися про власне здоров’я і здоров’я інших і допомогти тим, хто живе з ВІЛ.

     У 2003 році Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ, виступила з ініціативою змінити назву Дня 1 грудня з «Дня боротьби зі СНІД» на «День порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми» з метою підвищення рівня толерантного ставлення суспільства до людей, які живуть з ВІЛ/СНІД.

     Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. За оцінними даними, на початок 2018 р. в країні проживало 244 000 ВІЛ-позитивних людей. Кожен сотий громадянин України у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ, що є одним із найвищих показників серед країн регіону.
     За даними Європейського центру з контролю та профілактики захворюваності та Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я, регіон Східної Європи та Центральної Азії, до якого територіально належить Україна, єдиний у світі, де продовжує зростати кількість нових випадків ВІЛ-інфекції та смертей від СНІДу.

     Станом на 01.04.2019 р. за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України у закладах охорони здоров’я під медичним наглядом перебувало 142 076 ВІЛ-інфікованих громадян України (показник 336,5 на 100 000 населення), зокрема 46 987 хворих із діагнозом «СНІД» (111,3). Найвищі рівні поширеності ВІЛ-інфекції зареєстровано в Одеській (898,3 на 100 000 населення), Дніпропетровській (792,6), Миколаївській (743,5) областях, м. Київ (479,0), Київській (447,9), Херсонській (420,1) та Чернігівській (420,4) областях.
     Зважаючи на таку гостру державну проблему, деканом гуманітарно-педагогічного факультету Василем Шинкаруком зініційовано проведення семінару для студентів спеціальності «Соціальна робота», для яких майбутня фахова діяльність може бути пов’язана із наданням соціальних послуг відповідній категорії населення.

     Студенти 1 та 2 курсів гуманітарно-педагогічного факультету, а також викладачі кафедри соціальної роботи та реабілітації провели семінар «Толерантне ставлення до ВІЛ-інфікованих».

     На заході було висвітлено різні теми, пов'язані з ВІЛ: розповіли про симптоми, розвіяли топ 10 найпоширеніших міфів, занурилися в історію і простежили шлях поширення вірусу. Також на наш захід завітав завідувач оздоровчого центру університету В’ячеслав Крупка, який розповів про СНІД з медичної точки зору, допомагаючи краще зрозуміти тему. На семінарі також студенти спілкувалися із психологом телевізійної передачі «Я соромлюся свого тіла» Заріною Давлетшиною – лікарем, психотерапевтом, що працювала в психоневрологічному і наркотичному диспансерах, центрах реабілітації для споживачів наркотиків, а також в благодійних організаціях, що займаються допомогою ВІЛ-позитивним. Спікер розповіла, як передається вірус імунодефіциту людини, та як захистити себе, адже хвороба є більше поведінковою, тобто дбаючи про своє здоров'я ризик зараження наближається до нуля.

     Відповідно до Стратегії UNAIDS на 2016–2021 роки «На шляху прискорення для подолання СНІДу» для припинення епідемії ВІЛ-інфекції необхідно вжити заходів для того, щоб до кінця 2020 р. 90% людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ) знали про свій ВІЛ-статус, 90% людей, які знають про свій позитивний ВІЛ-статус, отримували відповідне лікування і 90% людей, які лікуються, мали невизначувані рівні вірусного навантаження ВІЛ. Таким чином, в Україні до 2020 р. додатково 97 000 ЛЖВ мають бути охоплені лікуванням, а 87 000 з них — мати невизначувані рівні вірусу в крові. Досягнення цих цілей дасть можливість зупинити епідемію ВІЛ-інфекції у країні, попередити нові випадки інфікування ВІЛ, зменшити смертність від хвороб, зумовлених ВІЛ, а людям із ВІЛ — жити повноцінним життям.

Леся Вікторова,
завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook