Фінансова грамотність населення: один з ключових елементів фінансової стабільності

27 листопада 2019 року
     У рамках Всеукраїнського тижня фінансів, який проходив в нашій країні з 1 по 10 листопада кафедрою фінансів була організована лекція на тему: «Креативне кооперативне мислення молоді» за участі доктора соціальної економіки, заступника голови правління Української кооперативної федерації, фахівця із соціальної підприємництва та кооперації Зіновія Свереди та керівника асоціації сільських і об'єднаних територіальних громад Віталія Ключника.

 

     На початку лекції, завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко зазначила, що майбутній розвиток України повною мірою залежить від успіху тих, хто завтра відіграватиме провідну роль у суспільних процесах, тобто від сьогоднішніх студентів. Особливо це гостро питання стоїть в умовах децентралізації, вона повинна бути сформована, аби молодій людині було цікаво розвивати себе, реалізувати себе і, головне, залишатися і бачити себе в майбутньому громади чи нашої країни.

     Зіновій Свереда зазначив, що основою розвитку держави є освіта і наука. Мета освіти мусить бути в тому, аби навчитися пізнавати, мислити креативно і вміти це показати. Чимало молодих осіб бажають найти себе та своє покликання. Перед тим, аніж розпочати підприємницьку справу, є важливим зробити особистий SWOT-аналіз особистості, щоб усвідомити свої можливості-виклики-слабкі і сильні сторони. Таким чином, зрозуміти потребу в кооперації з молодими людьми та спільно розвивати свої мрії, ідеї та плани.

     Під час лекції відбувався жвавий діалог між студентами та лекторами. Студенти цікавились яким чином можливо реалізуватись в сучасних умовах та принести користь собі та державі. Які навики, знання та здібності при цьому потрібні.

     В свою чергу, Віталій Ключник зауважив: «Сьогодні місцеві громади мають кошти, проте бракує професіоналів, що знають свою справу. Сімейне підприємництво, від ферми до аграрних фірм – основа заможної громади. Для нас дуже важливим є вияв лідерства на місцях. Щоб громадськість була активною мають залучатися професіонали своєї справ».
     Даний захід був корисним для нашої молодої еліти, майбутніх фінансистів. Ще одна лекція для студентів-фінансистів була прочитана Наталією Рогозою, експерткою ITFC на тему «Інструменти сучасного фінансиста: від Excel до спеціалізованих програмних продуктів».

     Завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко зазначила, що дана лекція для студентів є логічним продовженням науково-практичного семінару «Професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів», де піднімалися питання вимог, яким повинен відповідати сучасний фахівець із фінансів.

     Наталія Рогоза відмітила, що запорукою успішної діяльності та розвитку будь-якого підприємства є професіоналізм його керівництва в т.ч. ланки управління фінансами. Фінансовий менеджер повинен мати не лише професійні знання, уміння та навички отримані під час навчання, але й володіти певним набором компетенцій, що дозволить максимально адаптуватися до сучасних умов розвитку підприємств. Глобальним трендом розвитку корпоративних фінансів є глобальна інтеграція міжнародного бізнесу. Дана тенденція призводить до складних міжнаціональних економічних взаємовідносин, поєднання національної та міжнародної звітності, злиття підприємств і т.д. Експертка почала свою розмову з питання «Що таке фінанси і навіщо вони?» і разом з студентами спробували дати відповідь на це питання.

     Урахування цих тенденцій потребує від сучасного фінансиста: 1) знання міжнародних стандартів фінансової звітності; 2) уміння швидко адаптовуватися до змінних умов зовнішнього середовища; 3) уміння спільної праці з партнерами з різних країн; 4) уміння оцінювати масштабні інвестиції в умовах невизначеності тощо. Ще одним трендом розвитку сучасних корпоративних фінансів є визнання соціальної відповідальності менеджменту перед суспільством. Сучасний фінансовий менеджер повинен при прийнятті рішень враховувати інтереси як власників корпорацій, так і працівників та суспільства.
     Лекторка визначила основні характеристики бізнесу на кожному етапі його розвитку та пояснила студентам на реальних прикладах для чого потрібне фінансове планування та звітність. Експертка розповіла про плюси та мінуси використання програмних продуктів і для якого бізнесу який програмний продукт з її власного досвіду буде краще використовувати.

     Далі Наталія Рогоза перейшла до аналізу тих програмних продуктів, які найбільш часто зустрічаться в сучасних підприємствах та компаніях. Так, вона зазначила, що електронна таблиця «Microsoft Excel» присвячена поглибленому вивченню базових інформаційних технологій електронних таблиць, що часто використовуються в практичній діяльності економістів, бухгалтерів, фінансистів. Спеціальні інформаційні технології аналізу даних у Microsoft Excel на практичних прикладах демонструють застосування інформаційних технологій аналізу даних, включаючи моделювання економічних розрахунків, вирішення завдань "зворотного висновку", побудова сценаріїв для різноманітних розрахунків, вирішення завдань. Вона також зупинилася на прикладних програм: COMFAR (Computer model for feasibility analysis and reporting) і PROPSPI (Project profile screening and preappraisal information system), які створені при UNIDO – Організації Об'єднаних Націй по промисловому розвитку; пакет "Альт-Инвест" фірми "Альт" і пакет "Project expert" фірми "ПРО-ИНВЕСТ Консалтинг", охарактеризувала Системи типу Microsoft project, Time line i Primavera, які призначені тільки для розробки календарного плану робіт і сіткового графіка проекту, зокрема тривалість і витрати по його стадіях і застосовуються в основному як системи керування проектами. Також зазначила, що студенти повинні бути готові, що підприємства, на яких завтра будуть працювати сьогоднішні студенти не будуть інвестувати кошти.
     На завершення лекції Наталія Рогоза рекомендувала студентам фінансову літературу для підвищення рівня знань і кваліфікації та ознайомлення з практичними кейсами

     У рамках тижня фінансів серед учасників студентських наукових гуртків «Фінансист» і «Фінансовий аналітик», які функціонують на кафедрі фінансів 12 листопада 2019 року було проведено «Фінансовий брейн-ринг».

     Метою даного заходу було закріплення знань з профільних дисциплін у формі інтелектуальної гри-вікторини, формування пізнавального інтересу до їх вивчення, розвиток критичного мислення, креативності, вміння працювати в команді та приймати раціональні рішення. У складі журі були наукові керівники гуртків Мрачковська Н.К. (гурток «Фінансист»), Тітенко З.М. (гурток «Фінансовий аналітик»). Голова журі – к.е.н., доцент Буряк А.В.

     Студенти чудово впоралися з усіма поставленими завданнями та проявили високий рівень знань у фінансовій сфері та були нагороджені грамотами та призами. Гра відбувалася майже за тими ж правилами, що й звичайна телевізійна інтелектуальна гра «Брейн-ринг». Вона складалася з 5 раундів.

     Не залишили поза увагою і школярів. Так, викладачами кафедри фінансів доц. Мрачковською Н.К., Біляк Ю.В. та Євенко Т.І. були прочитані лекції з фінансової грамотності в київських школах 108, 186 та 319; Боровицькій ЗОШ №1 та Бобровицькому ліцеї.

     Метою проведення лекцій було підвищення рівня обізнаності майбутніх студентів у фінансовій сфері. Школярам було дуже цікаво дізнатися про можливі варіанти започаткування бізнесу на прикладі відомого винахідника та підприємця Соічіро Хонди та історію створення компанії BMW Group.
     У процесі спілкування піднімались питання про можливості вступу до НУБіП, умов навчання, працевлаштування та ін.

Михайло Буряк,
асистент кафедри фінансів

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook