Деревообробна та лісова галузі України потребують кваліфікованих кадрів та співпраці з бізнесом

17 вересня 2019 року
НУБіП

    Про це наголошували учасники та гості круглого столу «Перспективи розвитку спеціальності «Деревообробні та меблеві технології»», який цього тижня відбувся у Національному університеті біоресурсів та природокористування України за сприянням Товариства Лісівників України та двох кафедр ННІ лісового та садово-паркового господарства: технологій та дизайну виробів з деревини і ботаніки, дендрології та лісової селекції . У заході брали участь 54 представники бізнесу та влади. Серед них представники деревообробних навчальних напрямків закладів вищої світи Львову та Чернігова. Бізнес представляли галузеві асоціації - Українська асоціація деревообробного обладнання, асоціація «Меблідеревпром», Українська асоціація меблевиків, Асоціація виробників лакофарбових матеріалів, регіональних асоціації деревообробних підприємств.

   З вітальним словом виступили начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, директор ННІ лісового та садово-паркового господарства Петро Лакида , голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Юрій Марчук.

 

   Юрій Марчук, розпочинаючи захід представив для обговорення Закон України «Про ринок лісоматеріалів» акцентувавши увагу на основних проблемах закону - електронний облік всієї заготовленої деревини, електронний облік деревини відведеної в рубку, видача сертифікату для внутрішнього і зовнішнього ринку на круглі лісоматеріали постійним лісокористувачам, ціноутворення (купити дешевше, продати дорожче), конфлікт між регіональними та міжрегіональними переробними підприємствами та постійними лісокористувачами, вартість послуг площадки «Prozorro» – 3-8 %. – Це, дійсно, актуальні, наболілі питання, адже наразі є надзвичайно багато проблем.

   Завідувач кафедри технологій та дизайну виробів з деревини Олена Пінчевска у своїй доповіді «Роль деревообробної галузі у промисловості України, стан та перспективи підготовки кваліфікованих фахівців» наголосила на необхідності залучення бізнесу до організації навчального процесу. «Вважаємо за доцільне, щоб HR- менеджери підприємств організовували екскурсії школярів 9 -11 класів близько розташованих до них шкіл на свої підприємства, тим самим ознайомлюючи дітей з особливостями і привабливістю спеціальності».

     Завідувач кафедри технологій меблів та виробів з деревини Національного лісотехнічного університету України Орест Кійко у своєму виступі «Проблеми, Здобутки та перспективи технологічної освіти у царині меблярства та деревооброблення» закцентував увагу на існуючому стані вступної кампанії, основних проблемах та перспективах, зазначивши, що динаміка вступників на спеціальність знижується і потребує нового підходу до залучення потенційних абітурієнтів.

   Також з доповідями про проблеми та шляхи подолання кризи в кадрових питаннях галузі виступили: представник УАДО Ігор Мельник, президент Асоціації меблевих, деревообробних підприємств та організацій України «МЕБЛІДЕРЕВПРОМ» Юрій Медведєв, член Ревізійної комісії Української асоціації меблевиків Оксана Донска, виконавчий директор Асоціації українських виробників лакофарбової промисловості Олександр Бричко, директор підприємства «Leuco Україна» Максим Латко, власник компанії «Меблеві технології» Андрій Завальнюк.

     Приємною новиною було, що наш університет став членом асоціації «Меблідеревпром».
    На заході були присутні представник Верховної Ради України, помічник-консультант НДУ Віктор Симоненеко та секретар Ради підприємців при Кабінеті міністрів України Андрій Забловський, представники громадських організацій: Євген Кузьменко «Європейська бізнес асоціація», представники «Європейського аналітичного центру», «Центру протидії корупції».
  Присутні представники провідних підприємств ТОВ «ВІЯР», ТОВ «Меблеві технології», ТОВ «ОДЕК», УХЛК, ТОВ «БФ Паркет», ТОВ «Блюм Україна», підтримали озвучені пропозиції, активно обговорювали нагальні питання, що були запропоновані у ході дискусії.

    Подію висвітлювали представники ЗМІ - газети «Природа і суспільство», «Деревообробник», журнал «Мебельное дело».

   Студенти приймали активну участь у обговоренні як заходів до залучення абітурієнтів на спеціальність 187 – деревообробні та меблеві технології, так і проекту закону про ринок деревини.

Особлива увага приділялась таким питанням:

  • Стан та перспективи підготовки кваліфікованих кадрів для деревообробної галузі.
  •  Перспективи технологічної освіти у царині деревооброблення та меблярства.
  • Зв’язок галузевих формувань із закладами вищої освіти деревообробного спрямування.
  • Сучасний стан деревообробної та меблевої галузей України.
  •  Участь бізнесу у популяризації професії меблевика.
  •  Світові тенденції і проблеми розвитку лакофарбової промисловості для деревообробки в Україні.
  • Надання пільг підприємствам, що фінансово підтримують освіту.
  • Проект закону про ринок деревини в Україні.

 

доцент кафедри технологій та дизайну виробів з деревини
Юрій Лакида






 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook