Готуємо наукову зміну: співпраця УЛЯБП АПК із Новосілківською загальноосвітньою школою

13 листопада 2019 року
     Сьогоднішні учні 6-8 класів через декілька років стають абітурієнтами – саме у віці 13-15 років діти починають замислюватися про вибір майбутньої професії. А Міністерство освіти і науки, з метою задоволення потреб у професійному самовизначенні школярів та творчій самореалізації, проводить конкурси для школярів – майбутніх студентів.

     Починаючи із 2017 року в УЛЯБП АПК у тісній співпраці із Новосілківською ЗОШ І-ІІІ ступенів (за участі вчителя хімії та екології Фоміної О.Л.) проводиться підготовка школярів до участі у конкурсах Малої академії наук та інших конкурсах Міністерства освіти і науки, таких як «Юний дослідник», «Дотик природи» тощо. Так, протягом 2017-2018 року у відділі молекулярно-біологічних досліджень під керівництвом канд.вет.наук Іщенко Л.М. і учениця 11-класу Ребенко Катерина виконувала дослідження на конкурс Малої академії наук за темою «Дослідження вмісту генетично-модифікованої сої методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі». Робота була присвячена дослідженню ступеню деградації ДНК за різних кулінарних обробок у власноруч приготовлених експериментальних зразках печива із вмістом генетично-модифікованої сої. Також у роботі досліджували різноманітні соєві продукти (соуси, фарш тощо).

     За високий рівень представлених матеріалів робота була відібрана на всеукраїнський етап конкурсу-захисту, на якому Ребенко К. зайняла ІІ місце (по відділенню «Хімія та біологія», секція «Загальна біологія»).

     Підготовлена робота також була високо оцінена членами журі на всеукраїнському науково-технічному конкурсі «Інтел-Еко», де Ребенко К. зайняла 3 місце

     Протягом 2018-2019 р. у відділі мікробіологічних досліджень УЛЯБП АПК учениці Лук’яненко Лілія та Іщенко Віталіна вивчали протимікробну дію екстрактів окремих грибів-макроміцетів та лишайників (зразки виготовлені за участі доцента кафедри фармакології та токсикології Іщенка В.Д.) щодо умовно-патогенних мікроорганізмів. Наукову роботу юні дослідники виконували під керівництвом док.вет.наук Виговської Л.М. та канд.вет.наук Іщенко Л.М. І маємо гарні результати. Дівчата здобули друге місце у Всеукраїнському етапі проектних робіт еколого-натуралістичного напрямку «Юний дослідник» та перше місце у фінальному етапі щорічного Всеукраїнського біологічного форуму «Дотик природи».

     Проведення наукових досліджень в умовах справжньої лабораторії дає школярам значний досвід та дозволяє краще визначитися із майбутньою професією. Наприклад, Рибенко К., яка виконувала дослідження для конкурсу-захисту МАН України та зараз є студенткою ІІ курсу біологічного факультету Національного університету ім. Т. Шевченка і в даний час проходить стажування у УЛЯБП АПК з перспективою подальшого працевлаштування.

     В результаті співпраці Новосілківська ЗОШ І-ІІІ ступенів у 2019 р. набула статусу Новосілківського академічного ліцею «Ерудит».

УЛЯБП АПК відкрита до співпраці із закладами освіти та планує і надалі брати участь у підтримці талановитих школярів у їх прагненні до наукових досліджень.
Діти – наше майбутнє!

Валерій Ушкалов,

директорУЛЯБП АПК
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook