Виїздне заняття «Диференційоване внесення добрив»

6 листопада 2019 року

    Для забезпечення ефективної практичної складової фахівців у межах реалізації спільного проекту “Agristart” кафедра агрохімії та якості продукції рослинництва із компанією ТОВ “AgriLab” для студентів магістратури І року навчання ОП ,,Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві“, ІІ-ІІІ курсу скороченого терміну та ІV курсу 4-5 групи навчання організували виїздне заняття на поля компанії ТОВ ,,Агро-Регіон“ с. Велика Олександрівка, Київська обл.

  

    Ярослав Бойко (директор «Agrilab») висвітлив питання ефективністі диференційованого внесення добрив, шляхи модернізації техніки для реалізації точного землеробства, тощо. Олексій Тарасенко (головний агрохімік «Agrilab») розповів про сучасні технології обстеження грунтів у точному землеробстві, принципи зонування і картографування властивостей поля, а також методики відбирання зразків грунту GPS прив’язкою.

      

 

      Відповідальний агроном за внесення добрив у ТОВ ,,Агро-Регіон“ детально ознайомила з комплексом для диференційованого внесення добрив, також, відмітила, що саме розкидачі компанії АМАZОNE найкраще підходять для цієї операції. Учасники виїзного заняття на власні очі побачили внесення цим агрегатом сульфату цинку на полі після вирощування кукурудзи на зерно. Карту завдання для внесення добрив розробляла компанія “AgriLab”, яка завантажувалася на AMAZONE AmaPad.     

 

 

     На іншому полі відбувалося глибоке рихлення поля після кукурудзи з одночасним локальним внесенням амофосу і калію хлористого сучасним комплексом компанії HORSCH. Цей агрозахід на сьогодні замінив зяблеву оранку практично в усіх господарствах. 

 

 

     Також мали можливість, побачити весь технологічний процес збирання кукурудзи на зерно. Найсучасніший комбайн не тільки в Україні, а й у світі компанії John Deere обладнаний найточнішою системою моніторингу врожайності Active Yield, вона дає похибку до 4%, в той час як інші системи – до 10%. Отриману інформацію з карт використовують і для аналізу ґрунту. Тобто, не розбиваючи поле на класичну сітку, можна визначити неоднорідні зони і вже там відібрати зразки ґрунту, щоб ідентифікувати проблеми. Ще одним прикладом застосування карт є тестування нових технологій вирощування культури. Якщо фермер має "історію поля", тобто дані моніторингу за декілька років, він може перевіряти як спрацювало добриво, як показують себе різні гібриди насіння або навіть що відбулося на полі при варіації обробітку ґрунту. Адже усі маніпуляції відбиватимуться на показниках врожайності. Користуються вітчизняними перевантажувачами зерна заводу Кобзаренка.

      Завершальним акордом виїзного заняття була презентація з диференційованого внесення добрив в сучасному центрі точного землеробства компанії ТОВ “AgriLab”. Заняття було змістовним, студенти із цікавістю спілкувалися з співробітниками компаній «Агрілаб та Агро-регіон», повернулися з корисною інформацією і приємними враженнями. Так, техніка для забезпечення сучасних технологій агровиробництва на високому технологічному рівні, проте ми повинні бути готовими до грамотного впровадження таких технологій. І навчання – єдиний шлях до цього.

Олег Грищенко, доцент
Фото: Тимур Панчук, аспірант,
кафедра агрохімії та якості продукції рослинництва

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook