Кафедра відтворення лісів: гортаючи сторінки історії

7 листопада 2019 року

 Філія наукової бібліотеки у навчальному корпусі №1 Національного університету біоресурсів і природокористування України тісно співпрацює в підготовці навчального процесу з однією із найстаріших кафедр Навчально-наукового інституту лісового та садово-паркового господарства, кафедрою відтворення лісів та лісових меліорацій, яка в цьому році святкує свій сторічний ювілей.
   До ювілейної дати наші бібліотекарки підготували виставку унікальних матеріалів про історію кафедри та її перших очільників.

  Отже, в 1919 році на лісовому відділенні Ново-Олександрівського інституту сільського господарства і лісництва (у Харківський період історії інституту), було засновано кафедру лісових культур. Першим керівником кафедри був професор Андрій Петрович Тольський (1919-1921 рр.). У фонді бібліотеки зберігаються наукові праці видатного вченого, датовані 1921 роком.

   Також в бібліотеці зберігаються матеріали самого Ново-Олександрівського інституту сільського господарства і лісництва, а саме наукові звіти діяльності. Перший звіт датований 1878 роком.

  При дослідженні цих рідкісних видань, у науковому звіті за 1911 рік було знайдено перше згадування про професора І.А. Яхонтова, який очолював кафедру з 1921 по 1930 рр. Запис свідчить про те, що, на той момент ще асистент кафедри лісових культур І.А. Яхонтов опублікував в журналі «Сельскаго Хозяйства и Лесоводства» наукове дослідження «Развитіе сосноваго подроста под пологом старых насажденій».

   У працівників  кафедри своє особливе ставлення до наукової книги. Так, в  аудиторії № 51 (навчальний корпус № 1) знаходиться кафедральна бібліотека, де зберігаються книги, подаровані кафедрі викладачами. До святкування  сторічного ювілею завідуючою філії наукової бібліотеки Новаковою А.Р. та аспірантами кафедри   Максімцевим Сергієм і  Кімейчуком Іваном  були переглянуті та  відібрані найцінніші раритетні видання із особистих  бібліотек викладачів  для демонстрації на конференції, присвяченій ювілею.

   Сьогодні кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій є однією з найкращих по книгозабезпеченості підручниками  навчальних дисциплін і має велику кількість друкованих наукових видань своїх викладачів. Такі сучасні підручники, як «Декоративне розсадниццтво» (автори - Маурер В.М., Пінчук А.П., Бобошко-Бардин І.М., Косенко Ю.І. ) та « Лісові меліорації»  (О.І.Пилипенко. В.Ю. Юхновський, С.М. Дударець, В.М. Малюга) користуються неймовірним попитом серед студентства.

   Тож, бажаємо кафедрі-ювіляру подальших наукових здобутків та плідної співпраці з науковою бібліотекою. 

Завідувач філії наукової
бібліотеки у навчальному корпусі №1
Новакова А.Р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook