Принципи правової держави у практиці Конституційного Суду України

7 жовтня 2019 року
      Нині, коли перед суспільством і державою стоять невідкладні завдання побудови правової держави, визначені у ст. 1 Конституції України, першочерговою є проблема оновлення чинного законодавства, надання йому реального, а не декларативного характеру. Вирішенню цієї проблеми значною мірою сприяє діяльність Конституційного Суду України – органу конституційної юрисдикції, який забезпечує верховенство права і Конституції України.
     І саме в переддень професійного свята юридичної спільноти в рамках вже традиційного на юридичному факультеті тижня правових знань на запрошення завідувача кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука, доктора юридичних наук, професора Єрмоленка Володимира Михайловича до юридичного факультету НУБіП України завітав суддя Конституційного Суду України, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України Колісник Віктор Павлович.
   
 
 
 
 
     Віктор Павлович провів цікаву та пізнавальну лекцію для науково-педагогічних працівників і студентів юридичного факультету з проблем конституційної юрисдикції. Суддею були проаналізовані найбільш резонансні Рішення Конституційного Суду України (від 26.02.2019 р. по справі № 1-135/2018 (5846/17) щодо незаконного збагачення; від 20.06.2019 р. по справі № 1-152/2019 (3426/19) про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів; від 16.07.2019 р. по справі № 1-24/2018 (1919/17) про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів в Україні та інші), практика Європейського Суду з прав людини і судова практика зарубіжних країн щодо розгляду відповідних конституційних скарг.
 
     На закінчення зустрічі слухачі мали змогу поставити запитання судді Конституційного Суду України. Лекція у такому форматі стала надзвичайно корисною для науково-педагогічних працівників і студентів юридичного факультету НУБіП України.

Марина Дейнега,
доцент кафедри аграрного, земельного 
та екологічного права ім. акад. В.З. Янчука

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook