Як уніфікувати документацію із землеустрою та містобудування?

4 жовтня 2019 року
     Над розв'язанням такого нелегкого завдання розмірковували цього тижня кращі експерти в галузі землеустрою і містобудування. А якщо бути точнішим, то на факультеті землевпорядкування НУБіП за підтримки ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» та Асоціації «Земельна спілка України» відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар на тему «Просторове планування територій: уніфікація містобудування та землеустрою».

     Головною метою його стало досить актуальне питання – розроблення «гібридної» планувальної документації, яка буде об’єднувати в собі проектні рішення прийняті як містобудівниками, так і землевпорядниками. Важливість цієї зустрічі підсилюється й тим, що 01 жовтня 2019 року у Верховній Раді України зареєстровано Проект Закону № 2194 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66970), яким, зокрема, і передбачається гармонізація вимог землевпорядної та містобудівної документації. Тому семінар, як кажуть, став на часі.

     На початку семінару, з вітальним словом до учасників зібрання звернувся декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, який наголосив, що таку зустріч на факультеті ми проводимо вдруге. І це дозволяє узгодити дискусійні моменти, що виникають при розробленні проектної документації. У своєму виступі очільник ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець зазначив, що землеустрій і містобудування йдуть поруч, тому потрібно запропонувати способи вирішення існуючих непорозумінь. Андрій Кошиль підтримав думку співорганізатора семінару про важливість піднятого питання та наголосив, що спрощення та уніфікація землевпорядної і містобудівної документації сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості територіальних громад.

  

     Першим з експертів виступив голова ГО «Інститут просторового розвитку» Юрій Манцевич, який звернув увагу присутніх на те, що останнім часом проекти просторового розвитку територіальних громад набули надзвичайної популярності. В цю категорію потрапляють як містобудівна, так і землевпорядна документація, які пов’язані з освоєнням простору. Юрій Миколайович привернув увагу учасників до європейського досвіду. А він свідчить про те, що поєднання урбаністики і землеустрою в одному державному органі управління є більш ефективним і корисним для суспільства. Не потрібно шукати «головного» в цих двох сферах діяльності, зазначив експерт, адже таким чином досягти балансу та взаємозв’язку буде не можливо. На останок виступу він наголосив, що варто завжди знаходити компроміси та можливість поєднання землеустрою і містобудівної діяльності.
     Наступним до слова запросили Ігора Райкова, директора компанії Inger-Grad. На початку свого виступу він звернув увагу на те, що при погодженні проектної документації часто виникають проблеми саме через неузгодженістю землевпорядної та містобудівної документації. На його переконання рухатися в напрямку об’єднання цієї документації конче потрібно. А одним з першочергових завдань для спрощення дозвільних процедур у сфері оформлення прав на землю та будівництво, на його суб'єктивну думку, є скасування Класифікатора видів цільового призначення земель (КВЦПЗ), які весь час потрібно прирівнювати до функціонального призначення містобудівної документації. Варто залишити тільки категорії земель. 

     Практичну сторону планування територій з метою покращення рівня життя у ОТГ виклав у своєму виступі експерт з питань управління земельними ресурсами проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Сергій Кубах. Як приклад навів пілотний проект перспективного використання земельних ресурсів у Кіптіївській територіальній громаді Чернігівської області. В рамках цього проекту були розроблені ГІС-інструменти для ефективного управління ресурсами. Публічне управління землями за допомогою геоінформаційних технологій дає громаді можливість планувати територію, вести відкритий діалог з бізнесом та громадськістю про раціональні способи використання ресурсів, ефективну і легальну оренду земель. Також Сергій Кубах звернув увагу на труднощі, що виникли при виконанні цього проекту, а це: відсутність актуальних і достовірних даних, їх об’єднання та небажання держорганів співпрацювати.

     Продовжила його виступ Катерина Резнікова, керівних технічного департаменту ТОВ «БломІнфо-Юкрейн», яка презентувала можливості ГІС-інструментів для ефективного управління ресурсами. Крім того, доповідач звернула увагу на те, що статистичні дані Держгеокадастру та інформація щодо наявних угідь у багатьох випадках не співпадали. Далі були продемонстровані електронні картосхеми, на яких відображено межі земельних ділянок, всі «режимоутворюючі» об’єкти: від ліній електропередач до стихійних звалищ. Позначено також рекультивовані землі, особливо цінні ґрунти, цифрова модель рельєфу тощо. Що це дає громаді? Прозорі земельні відносини, де кожен представник громади може вплинути на планування територій та інвестиційні проекти. Під час цього виступу учасників семінару зацікавила вартість подібних робіт. Відповідаючи на запитання було названо наступну орієнтовну ціну послуг: близько 900 тис. грн за 300 кв. км. 

     Надалі до обговорення приєднався завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України Андрій Мартин, який зазначив, що мають бути створені усі передумови для єдиної та простої системи планування територій в інтересах місцевого населення, а саме: має бути розроблений комплексний план просторового розвитку громади, в якому буде розділ із землеустрою. Експерт наполягав на необхідності публічного відкритого доступу для громадян та підприємців щодо використання земельних ділянок. А також висловив думку що робіт з планування територій громад мають бути доступними, з точки зору вартості. 

     Експерт Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олег Пілат зазначив, що факультет землевпорядкування вже не вперше організовує платформу для містобудівників і землевпорядників, що дає обговорити найважливіші спільні проблеми. На його думку, варто об’єднати зусилля декільком навчальним закладам для вивчення попиту отримання та об’єднання землевпорядної та містобудівної інформації та надання пропозицій.

     Головний інженер проекту інституту "УКРНДПіЦИВІЛЬБУД" Людмила Бегаль у своєму виступі підкреслила, що населеним пунктам для подальшого планування і їхнього розвитку не вистачає територій і співпраця із землевпорядниками стає неминучою.
     Також, до жвавої дискусії і безлічі гострих запитань долучилися голова правління ГО “Центр геопросторових даних України” Андрій Тарнопольський, головний юридичний радник проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Павло Кулинич і присутні на заході виробничники. Після доповідей учасники продовжили фахову дискусію щодо уніфікації містобудування та землеустрою.

     Семінар транслювався у прямому ефірі в соціальній мережі Facebook (відеозапис доступний за адресою: https://www.facebook.com/afzukr/videos/539566479945926/) і набрав вже понад 3,5 тис. переглядів.

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook