В університеті пройшов семінар з підвищення педагогічної майстерності кураторів

10 вересня 2019 року
     Вже стало доброю традицією проведення гуманітарно-педагогічним факультетом семінар з підвищення педагогічної майстерності наставників академічних груп НУБіП України, який відбувся 10 вересня цього року. Його змістовне забезпечення здійснює кафедра педагогіки та Навчально-науковий центр виховної роботи і соціального розвитку НУБіП України.

     Семінар відкрив модератор заходу завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник, який представив доповідачів та запросив до слова академіка, проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Квашу.

  

     У своїй доповіді Сергій Миколайович підняв ряд важливих питання, зокрема, академічний рейтинг студента. У цьому аспекті проректор розповів про досягнення наших студентів, зокрема студентів-переможців ІІ етапу Всеукраїнських олімпіад, переможців спортивних змагань, конкурсу «Голосіївська весна» тощо. Звернув увагу на те, що студентська молодь університету має бути включена до різних видів соціально-корисної діяльності. Також у своїй промові Сергій Миколайович розповів про правила проживання у гуртожитках НУБіП України.

  

  

     Директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку НУБіП України Геннадій Ржевський у своїй доповіді «Завдання та зміст роботи наставника академічної групи та вихователя у студентських гуртожитках НУБіП України» розкрив завданнях наставників академічних груп, систему виховної роботи університету, закцентував увагу на напрямах виховної діяльності, прокоментував роботу з студентами-іноземцями та правила нарахування стипендії студентам, навів цікаві приклади виховання студентської молоді в зарубіжних країнах, надав практичні поради з організації виховної роботи наставників тощо. Також Геннадій Миколайович познайомив учасників семінару з санітарно-гігієнічними вимогами та правилами проживання у гуртожитку, презентував підготовлену для першокурсників схему розміщення НУБіП України, а також план проведення Спартакіади студентів НУБіП України серед мешканців студентського містечка. Учасники науково-методичного семінару поставили багато запитань доповідачеві, що викликало здорову цікаву дискусію.

  

     З доповіддю «Методика виховання у студентів здорового способу життя» виступив кандидат педагогічних наук, асистент кафедри педагогіки Олег Єресько. Зокрема він зупинився на розкритті сучасного розуміння поняття «здоровий спосіб життя», методиці виховання студентів здоровому способу життя. Доповідач навів приклади ефективного виховання здорового способу життя (позитивний приклад, залучення до занять спортом, проведення роз’яснювальної роботи серед студентів, розроблення індивідуальних проектів здорового способу життя, проведення майстер-класів із приготування здорового харчування, поселення студентів із шкідливими звичками окремо у гуртожитку, уведення штрафів за куріння, проведення лекцій тощо). Олег Вікторович також дав поради учасникам семінару як уникнути руйнівної дії стресу.

  

     Продовжила семінар доцент кафедри психології Людмила Омельченко з темою «Методи запобігання булінгу (цькування) в студентських групах». Надзвичайно важлива проблема цькування і переслідування у студентському середовищі, можливості професорсько-викладацького та педагогічного співтовариства з попередження і подолання цього негативного явища, особливо прихованого – в молодіжному, студентському товаристві були висвітлені, сприйняті та схвалені шляхи подолання агресії та проявів булінгу. Людмила Миколаївна ознайомила НПП із причинами прояву агресії у студентських групах та методами їх запобігання.

     На думку учасників семінару, доповіді виступаючих були чітко окресленою, точно сформованими, вдало представлені та влучно обговорені.
     На завершення, модератор засідання Руслан Сопівник подякував доповідачам та учасникам за плідну роботу, підкреслив важливість наставницької роботи та зауважив на вимогах, які ставить до науково-педагогічного працівника ректор університету, член-кореспондент НАПН України, доктор педагогічних наук, професор Станіслав Ніколаєнко про те, що викладачу треба не тільки підраховувати суму знань, умінь і навичок, які за одиницю часу опанував студент, а й думати про те, яку людину ми виховуємо, бо знання без моральності – це меч у руках безумця.

     Усі методичні матеріали з актуальних питань, що обговорювались на засіданні семінару розміщені на веб-сторінці кафедри педагогіки у рубриках «Школа молодого педагога» та «Наставнику академічної групи» за адресою https://nubip.edu.ua/node/6180/15.

Оксана Васюк,
професор кафедри педагогіки
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook