На базі факультету тваринництва та водних біоресурсів завершила роботу перша літня біологічна школа учнівської молоді

26 червня 2019 року
     Завершилася робота першої літньої біологічної школи учнівської молоді – пілотний проект, організований викладачами факультету тваринництва та водних біоресурсів спільно з відділенням хімії та біології Київської Малої академії наук учнівської молоді. Та про це – трохи пізніше, оскільки врученню сертифікатів передували три насичені та цікаві дні, протягом яких близько 20 юнаків та дівчат отримували позитивні емоції, нові враженнями та знання.

     Отже, другий день літньої біологічної школи розпочався з відвідин навчально-дослідної пасіки та музею бджільництва НУБіП України, де асистент кафедри конярства та бджільництва Ягіч Анна провела цікаву та насичену позитивними враженнями екскурсію.

     Саме тут слухачам розповіли історію розвитку бджільництва в Україні, продемонстрували внутрішню будову вулика та розповіли багато цікавих фактів із життя бджолиної сім’ї та їх поведінки. Учням вдалося дізнатися, що таке медогонка і як нею користуються, а також на власні очі побачити пристосування, що використовували наші предки для отримання меду. Крім того, слухачі школи розширили спектр уявлень щодо сфер застосування меду.

     Після цього слухачі літньої біологічної школи вирушили до лабораторії конярства, де Сергій Осадчий, доцент кафедри конярства та бджільництва, розповів про особливості утримання різних порід коней у стайні, поведінку та характер кожної особини, кінні змагання тощо, а також відповідав на численні запитання школярів. Як виявилося, серед слухачів школи були і такі, що професійно займаються кінним спортом, а також і любителі цього виду занять.

 

    Завершення другого дня роботи літньої біологічної школи стала лабораторно-практична робота з гідробіології та гідрохімії, метою якої була рибницька оцінка водойми за показниками природної кормової бази та гідрохімічно стану води Оріхуватський ставів (Голосіївський р-н).
     На цьому заняття учні, спільно з викладачами факультету тваринництва та водних біоресурсів Наталією Рудик-Леуською та Дмитром Шарилом, а також студентами 1 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів (спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура»), які наразі перебувають на навчальній практиці з гідробіології, власними руками відбирали та розбирали проби.

     Після відбору проб та оцінки якості води учні проводили визначення видового складу різних груп організмів – представників природної кормової бази.
     Третього дня слухачі літньої біологічної школи вирушили на рибне господарство «Бестер» (с. Трипілля, Київської області), де під керівництвом доцента кафедри аквакультури Василя Коваленка отримали можливість на власні очі побачили реліктових видів риб – осетрових та дізнатися про особливості робіт з осетровими, технологію вирощування товарної риби від ікринки до товарної риби, історію рибництва тощо. вся розповідь Василя Олександровича супроводжувалася великою кількістю запитань учнів, пов’язаних з різноманітними особливостями вирощування риби в штучних умовах та осетрових риб – в природних умовах.

     Перед поверненням до Києва всі відправилися на прогулянку Дівич-горою та милувалися захоплюючими пейзажами р. Дніпро.
     У завершальний день літньої біологічної школи її слухачі відвідали музей анатомії НУБіП України, де доцент кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин Микола Стегней продемонстрував унікальні експонати та розповів про особливості анатомічної будови свійських та диких тварин, технологію виготовлення пластифікованих препаратів тощо.

     Практично продовженням тематики екскурсії стала демонстрація старшим викладачем кафедри аквакультури Олександром Ковальчуком викопних решток риб, вік окремих із яких налічує сотні мільйонів років.

     Окрім позитивних емоцій, нових знань та навичок слухачі літньої біологічної школи отримали сертифікати. Варто наголосити, що слухачі літньої біологічної школи отримали масу позитивних вражень протягом всіх днів її роботи. Деякі учні виявили бажання продовжити займатися з викладачами факультету тваринництва та водних біоресурсів та працювати над спільними науковими проектами, дехто – стати студентом факультету, а хтось – жалкував, що біологічна школа тривала лише тиждень – і це не може не радувати нас, організаторів літньої біологічної школи!


Ірина Кононенко,
старший викладач кафедри аквакультури,
секретар біологічної школи
 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook