Єднання досвіду старших поколінь лісівників та ентузіазму і запалу їх молодих послідовників

23 червня 2019 року

Надзвичайно ефективними та корисними для студентів магістратури є традиційні виїзні науково-практичні семінари на передових підприємствах і наукових установах лісової галузі. Черговий семінар на тему: “Екоадаптаційне відтворення сосняків Полісся: сучасний стан, проблеми та перспективи”, за участі викладачів, аспірантів, студентів магістратури і гуртківців кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій відбувся 11 червня 2019 р. на одному з кращих в Україні підприємств лісової галузі – ДП «Тетерівське ЛГ».

Семінар вступним словом відкрив зав. кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, проф. В.М. Маурер. На прикладі сучасного масового всихання сосняків, серед причин якого є і помилки, допущені у минулому під час їх закладання, він акцентував увагу на важливості ширшого запровадження в лісогосподарську практику екоадаптаційного підходу до відтворення лісу, в основі якого максимальне врахування екосистемних особливостей заліснюваних ділянок і природного генезису деревостанів корінних типів лісу, та окреслив мету, завдання і програму науково-практичного семінару.

Роботу семінару в актовій залі підприємства відкрив головний лісничий підприємства, випускник університету І.М. Черевко, який привітав та ознайомив учасників семінару з історією створення державного підприємства «Тетерівське лісове господарство», його сьогоденням, виробничою діяльністю, сучасними проблемами, такими як обмеження щодо доглядових і санітарних рубок у насадженнях, не проведення яких призводить до зниження продуктивності та біологічної стійкості деревостанів. Особливу увагу він приділив новітнім інноваційним технологіям, які в підприємстві запроваджуються у всіх напрямках лісогосподарської діяльності, починаючи від лісонасіннєвої справи, розсадництва, відтворення лісів і закінчуючи їх охороною від пожеж.

Саме з ознайомлення з суперсучасним центром протипожежної охорони ДП «Тетерівське ЛГ», який включає 6 вишок оснащених відеонаглядовою апаратурою та програмним забезпеченням, яке охоплюють всю територію лісгоспу і за постійного моніторингу дозволяє запобігати та швидко локалізувати загоряння, розпочалася практична програма семінару. Високій ефективності його діяльності сприяє продуманість до найменших дрібниць, що стосуються пріоритетів лісу, економіки, умов праці….. Досить зазначити, що усі без винятку пожежні машини центру обладнані GPS.


Неабиякий інтерес учасників семінару викликали науково обґрунтовані підходи підприємства щодо забезпечення потреби у насіннєвій сировині, її переробки, зберігання насіння та виробництва лісового садивного матеріалу на сучасному високопродуктивному розсадницькому комплексу, який дозволяє у 6—7 раз збільшити вихід сіянців сосни з одиниці площі.

З особливою цікавістю присутні ознайомились із обладнанням насіннєвого комплексу, виготовленого за кресленнями місцевих фахівців на столичних високотехнологічних виробничо-конструкторських підприємствах, яке не поступається кращим зарубіжним взірцям. Із заздрістю студенти-дипломники познайомилися із сучасною німецькою мобільною агрохімічною лабораторією, яка дозволяє забезпечити поточну оптимізацію мінерального живлення сіянців, що вирощуються лісівниками для потреб лісовідновлення та лісорозведення.

Наступним програмним об'єктом семінару була клонова лісонасіннєва плантація сосни, на якій представлено вегетативне потомство 60 плюсових дерев регіону і яка повністю забезпечує потребу підприємства у насінні з покращеними спадковими властивостями.

Надзвичайно плідним було ознайомлення на базі Поташнянського лісництва з прикладами сучасного екоадаптаційного підходу до відтворення сосняків, запровадженого на підприємстві. Випускник лісогосподарського факультету 2004 р., лісничий О.А. Тимошенко на прикладі ділянки з успішним природним поновленням сосни звичайної 2006 р. та її культур 2010 р. детально розповів про засади, якими керуються лісівники, та пріоритети, якими вони опікуються. Побачене учасниками допомогло краще зрозуміти теоретичні засади та практичні переваги і перспективність екоадаптаційного відтворення лісів.

Підведення підсумків семінару за участі директора ДП «Тетерівське ЛГ», випускника факультету, відмінника навчання Д.С. Гоцуляка ще раз підтвердило доцільність поєднання лісогосподарського виробництва, фахової освіти і галузевої науки, яке є запорукою справжнього прогресу.

На згадку про семінар біля контори підприємства викладачі кафедри, разом зі студентами та працівниками підприємства висадили вирощений на навчально-дослідному розсаднику кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій саджанець гінкго дволопатевого, який символізує єднання досвіду старших поколінь лісівників та ентузіазму і запалу молодих їх послідовників.

Аліна Примакова, Олександр Пащенко, Юрій Лічний –

студенти магістратури програми “Відтворення лісів та лісових меліорацій”,

гуртківці студентського наукового гуртка кафедри,
Кайдик О.Ю., доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook