Конференція трудового колективу схвалила звіт Станіслава Ніколаєнка за п’ять років та висунула його кандидатуру для участі у конкурсі на заміщення посади ректора НУБіП

27 березня 2019 року
     Конференція трудового колективу університету зібрала майже 500 членів колективу. Основним питанням був звіт ректора Станіслава Ніколаєнка за п’ять років діяльності.

     Що сьогодні відбувається і чому витрачаємо дорогий час, зібравшись посеред семестру, відірвавши сотні людей від справ. Відповідь проста – ми визначаємо майбутній шлях розвитку університету, оцінюємо, що зроблено і не зроблено, що можна було б здійснити краще, а за що, можливо, і не потрібно було б братися – звернувся до делегатів і запрошених Станіслав Ніколаєнко.

     Нині багаточисельна управлінська команда НУБіП – а це і ректорат, і вчена рада, і керівники всіх рівнів (якщо хочете, колективний ректор) – звітує про п’ятирічний цикл розвитку, звершень, невдач, здобутків. Зроблено чимало, особливо на тлі того, що діється в країні, сусідніх вишах, НААН України. Це вдалося завдяки чіткому плану дій – «Голосіївській ініціативі – 2020», яку ми разом розробили і реалізуємо. Ректорат ретельно готувався до звіту, він буде виданий, оприлюднений.

     Свій короткий звіт ректор побудував з кількох частин – загальної оцінки, характеристики основних розділів діяльності (навчальна, наукова, виховна робота, міжнародна, інновації і практика, економіка і розвиток, матеріальна і соціальна бази) та майбутнє університету.

     Відомо, на яке «поле» довелося заходити в червні 2014 року і з тієї прикрої історії висновок один: не можна довго сидіти на одному і тому ж кріслі. І добре, що нині існує чітка ротація кадрів – не більше двох термінів на виборній посаді, зауважив ректор. Ми разом за звітний період реалізували кілька етапів реальних змін, а нині приступили до так званого нового курсу університету, запрограмованого «Голосіївською ініціативою – 2020» та новою стратегічною програмою «Голосіївська ініціатива – 2025».

     У своєму звіті Станіслав Ніколаєнко коротко спинився на етапах розвитку університету у межах реалізації програми розвитку «Голосіївська ініціатива – 2020», зміні структури базового закладу, формуванні позитивного іміджу нашого вишу, його місці в рейтингах, навчальній роботі, результатах вступної кампанії і соцопитувань серед студентів (які, крім іншого, показали, що вдалося подолати корупцію у виші), успіхах молоді на Всеукраїнських студентських олімпіадах і конкурсах наукових робіт, посиленні практичної підготовки, покращенні матеріально-технічної бази, успішній науковій роботі, публікаційній активності у міжнародних виданнях, ефективності підготовки наукових кадрів, активній міжнародній діяльності, національно-патріотичному вихованні студентства. Нагадав, що міжнародна науково-практична конференція до 120-річчя університету стала подією у суспільстві. Серед позитивних змін – і покращення житлових та побутових умов мешканців гуртожитків, величезний об’єм ремонтних робіт, серед яких окреме місце займає відновлення 3-го корпусу, реалізація програми енергозбереження, успішна робота університетських науково-дослідних господарств і багато іншого.

     Та попереду непростий час і виклики теж стоять неабиякі: конкурувати у глобальних умовах з вишами Європи, Азії, США, зазначив Станіслав Ніколаєнко. Зараз відбувається підрив класичних основ університетів: онлайн-освіта, штучний інтелект, інтернет, навчання вдома, короткі курси, можливість отримати будь-які знання – це те, що приніс прогрес. Як завжди, ці глибокі трансформації набувають ознак кризи і спостерігаємо хаос у визначенні напрямів підготовки як фахівців, так і майбутніх вчених. Але криза – це ще й потужний інструмент для створення нового знання.

 

     Дуже швидко ми станемо свідками проникнення штучного інтелекту не тільки у виробництво, а й у освітню сферу. Ринок праці стане схожим на зрізану піраміду, де на вершину зможуть піднятися тільки ті, хто розумніший за машину, штучний інтелект. Зміняться багато професій, які сьогодні здаються найнадійнішими. І маємо бути готовими до цих змін!

     У довгостроковій перспективі очікується, що університети стають своєрідними інноваційними центрами, коли навчання переплітається із виробленням нових технологій, інновацій. Слід створити систему залучення викладачів до роботи на передових підприємствах.
     Сподіваємося, в країні все ж наступить мир і в наступному п’ятиріччі зможемо сконцентруватися на підвищенні благополуччя людей – викладачів, співробітників, студентів. Мова про нове житло, гуртожитки і хоча б один сучасний корпус, нову надсучасну ферму.

     Саме життя диктує колективу університету зміну всієї філософії освітньої, наукової роботи, переорієнтацію на інноваційні технології, покликані не лише забезпечити населення країни енергією і білками, дати гуманітарне підґрунтя життя, а й сформувати в студентства правильний науковий світогляд, високу екологічну культуру, розуміння правильного, раціонального харчування, здорового способу життя, виробництва здорових продуктів. Потрібні нові спеціальності, факультети. Інноваційним прикладом новітніх підходів у навчанні є запровадження спільно з бізнесом так званого «Агрокебет» – новітнього суперсучасного практично орієнтованого курсу.
     Нам потрібно все зробити, щоб наш університет отримав за новими вимогами звання дослідницького і зайняв своє місце, свій сегмент у глобальному конкретному середовищі вищої освіти. Тому маємо не тільки створювати нові знання, а й експортувати освітні послуги.

     За звітний період зроблено ніби й чимало, але багато ще маємо доробити, потрібно бігти вдвічі швидше, щоб не стояти на місці. Хто не вірить в майбутнє життя, той не вартий і цього, писав Гьоте. Я вірю в майбутнє нашої України, нашого університету. І закликаю всіх присутніх до активної співпраці і дружньої, злагодженої роботи, підсумував ректор.

     Всі, хто взяв участь у обговорені, наголосили на позитивних змінах в університеті, які торкнулися кожного ННІ, факультету, кафедри. Це і підвищення іміджу та рейтингу, і відкритість, і зміцнення матеріально-технічної бази, яке дало новий поштовх до наукового пошуку та якісної підготовки фахівця. Про це говорили декани Микола Цвіліховський і Вадим Кондратюк, завідувачі кафедр Інна Савицька і Юрій Марчук, голова Ради ветеранів НУБіП Дмитро Войтюк, директор Немішаївського агротехнічного коледжу Володимир Альохін, голова Студентської організації Максим Паламарчук. Та висловили переконання: у нинішніх непростих умовах відстояти позиції нашого університету зможе такий керівник, яким показав себе Станіслав Ніколаєнко. Його звіт члени колективу запропонували схвалити, роботу визнати доброю та висунути кандидатуру для участі у конкурсі на заміщення посади ректора НУБіП.

     Сьогодні той день, коли почувається успішним не тільки ректор, а кожен член колективу, адже всі ці досягнення – результат спільної роботи, переконаний голова Ради роботодавців університету Валерій Адамчук. Ви – відкриті, теплі. Те, що студент може давати у соцопитуванні оцінку роботи ректора і ректорату – це Європа в Україні. А Рада роботодавців вдячна за розуміння і можливість впливати на зміст навчальних планів, а значить – і на підготовку фахівця.

     Я звертаюся до вас колеги, бо нам, українцям, слід вже навчитися нести спільну відповідальність за роботу, яку ми робимо разом, сказав голова Наглядової ради НУБіП Микола Томенко. І тут ми показали приклад. Стратегічна ціль – повернути наш університет до лідерів вищої освіти України – досягнута. І далі цілі слід ставити не менш амбітні. Першочергова з них – людина і людиноцентризм. Виш претендує на статус дослідницького (і це правильно!), то і його професор, викладач, студент повинні жити і працювати у належних умовах. Тут доцільний і здоровий лобізм: вміти відстоювати статус університету і його викладачів у органах державної влади.

     Дякую за оцінку, проректорам і всьому колективу – за роботу. А результати опитування, яке провели на конференції трудового колективу, і які високо оцінюють ріст іміджу НУБіП (78% опитаних відповіли «так», 19 – «частково»), роботи ректорату (68% – позитивно, 30 – більш позитивно, ніж негативно) та бажання 84% опитаних бачити на посаді ректора Станіслава Ніколаєнка дають мені підставу продовжити розпочату роботу та подати документи на конкурс, підсумував обговорення ректор.

     Конференція трудового колективу одноголосно постановила схвалити звіт ректора, його роботу визнати доброю та висунути кандидатуру Станіслава Ніколаєнка для участі у конкурсі на заміщення посади ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України.

 

Ірина Білоус
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook