Науковці університету обговорюють актуальні питання у Верховній Раді України

17 грудня 2018, 20:58

   Науковці нашого університету як експерти беруть активну участь у засіданнях комітетів Верховної Ради України та розробці державних програм з питань економічного і соціального розвитку.

     14 грудня 2018 року у ВРУ пройшов круглий стіл «Світ та Україна у 2019 році», організований Українською асоціацією Римського клубу та журналом «Український тиждень». Спікером на ньому виступила завідувач кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Лідія Шинкарук.

     Обговорювалися тренди світової політики, економіки і прогнози на наступний рік для України, крім цього журналісти «Українського тижня» та британського The Economist презентували проект «Світ у 2019».
     Президент Української асоціації Римського клубу, голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, відкриваючи роботу, наголосив на необхідності залучення вітчизняних науковців до розробки та обговорення стратегій розвитку України, оскільки синтез представників державних інституцій, бізнесу та науки зможе випрацювати необхідні для держави рішення.

     Лідія Шинкарук акцентувала увагу на тому, що 3 % зростання економіки України – занадто низький показник в умовах 4,5% зростання країн з ринками, що розвиваються. Такі темпи тільки поглиблюють розрив нашої країни з іншими державами. Світова економіка з 1991 року виросла у 2,5 рази, а українська – складає 70% від економіки 1991 року. Безперечно, причина цього – зміна структури і моделі національної економіки, але Польща з 1997 року подвоїла показники, тоді як в Україні ріст складає лише 20%, при цьому за цей період наша країна вісім років показувала зниження, а Польща – жодного.

     Інше важливе питання – структура експорту. У 1916 році Україна експортувала зерно, продовольство, метали, і через 100 років (2017 рік) до цього додалися товари хімії. Занепад села, міграція сільського населення, низький рівень розвитку фермерських господарств – важливі загрози розвитку України. Ще один важливий момент – трудові ресурси: при сьогоднішніх темпах міграції ні про яке економічне зростання не може бути мови. Особливим лишається і питання зміни статусу, можливостей та фінансування освіти в Україні, без яких не можна вести мову про зниження міграції, стратегію створення «національних чемпіонів», стрімкий розвиток технологій і створення робочих місць.

Тетяна Власенко,
кандидат економічних наук

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook