Стан та виклики сьогодення на біржовому ринку стали темою наукової дискусії на економічному факультеті

16 грудня 2018 року

     11 грудня в НУБіП України пройшов Всеукраїнський семінар «Біржовий ринок: стан та виклики сьогодення» з нагоди 80-ти річчя від дня народження засновника кафедри біржової діяльності, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, академіка Академії оригінальних ідей Миколи Солодкого.

     Захід був організований кафедрою біржової діяльності і торгівлі з метою обговорення проблем сучасного вітчизняного біржового ринку в тісному науково-професійному колі.
     Серед учасників семінару були представники державних установ, біржової спільноти та вищих навчальних закладів.

     Відкрив семінар ректор Станіслав Ніколаєнко. Він привітав ювіляра з днем народження, вручив Почесну грамоту НУБіП України. У своїй промові Станіслав Миколайович зазначив, що університет пишається такими професіоналами, як професор Микола Солодкий. За плечима ювіляра накопичений багаторічний досвід управлінських посад різного рівня: від начальника управління науково-технічного співробітництва з зарубіжними країнами, заступника начальника Головного управління з науки, начальника Головного управління з зарубіжних зв’язків та інших керівних посад у комерційних підприємствах – до заступника міністра сільського господарства і продовольства України.

 

     Ректор звернув увагу на те, що, до прикладу, в Держплан, де ювіляр пропрацював 6 років, у свій час брали лише високопрофесійних фахівців з аналітичним мисленням та умінням прогнозувати. Микола Солодкий під час держслужби постійно працював над собою, стажувався у різних країнах світу, таких як Швейцарія, Великобританія, США, Японія, був членом колегії Міністерства продовольчих ресурсів України. Перейшовши в НУБіП України, продовжив плідно працювати, створив першу в країні кафедру біржової діяльності, забезпечив її необхідною матеріально-технічною базою задля підготовки висококваліфікованих фахівців з біржової діяльності. Колектив університету знає Миколу Олександровича, як людину з великої літери, непересічну особистість, віддану своїй справі. Ректор побажав міцного здоров’я та успішної праці на благо нашої держави.

 

     Леонід Козаченко – голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, як почесний гість семінару, також привітав ювіляра. Він зазначив, що знає Миколу Олександровича більше 20 років і – це цілеспрямована людина, що віддає всього себе роботі та вимагає такої ж віддачі від своїх підлеглих. Леонід Петрович відмітив, що неодноразово перебував на переговорах з ювіляром у зарубіжних країнах і завжди бачив перед собою високопрофесійного фахівця, патріота України. А, що стосується роботи Миколи Олександровича по організації біржового товарного ринку в країни, то він заслуговує високої поваги. Вкінці свого виступу Леонід Козаченко сказав, що приємно бачити високі результати роботи професора Солодкого М.О. в НУБіП України і побажав ще багато років плідної праці.

     Сергій Кваша – проректор з навчальної і виховної роботи привітав ювіляра та наголосив на важливості підготовки фахівців для біржового ринку. Сергій Миколайович вручив Почесну грамоту Міністерства аграрної політики України за вагомий вклад та багаторічну працю в міністерстві професора Солодкого М., а також побажав міцного здоров’я і продовження започаткованої ним справи з підготовки висококваліфікованих фахівців для біржового ринку в НУБіП України.

     Віктор Пабат – професор ННІ післядипломної освіти НУБіП України, екс-перший заступник міністра сільського господарства та продовольства України у своєму виступі зазначив, що йому випала нагода попрацювати з шановним Миколою Олександровичем в міністерстві за часів формування ринкових відносин в країні. Професор Солодкий М.О. завжди вирізнявся своїми знаннями, працьовитістю, талантом гарного організатора, а саме основне державним мисленням. Він навів приклад, коли перебуваючи разом на переговорах у складі української делегації на засіданні Ради країн СНД щодо створення єдиної Академії аграрних наук, навіть під шаленим тиском з боку прем’єр-міністра Росії Черномирдіна В.С. угода не була підписана, що говорить про принциповість і життєву позицію Солодкого М.О.

     Леонід Беренштейн – генеральний директор Асоціації «Союз бірж України» привітав Миколу Олександровича. Він відмітив, що сьогодні ми вшановуємо ювілей «батька біржового товарного ринку». Ювіляр віддав багато сил і часу для організації вітчизняного біржового товарного ринку. Від імені біржової спільноти Борис Леонідович виказав слова великої шани і вдячності за проведену титанічну роботу на біржовому ринку і окрему подяку за підготовку висококваліфікованих спеціалістів в НУБіП України, багато з яких нині працюють на провідних товарних біржах країни, а також побажав наснаги і нових звершень.

     Анатолій Діброва – декан економічного факультету, від імені колективу НПП економічного факультету, щиро вітав ювіляра та вручив Почесну грамоту економічного факультету. Анатолій Дмитрович, на правах модератора заходу, зачитав вітальні листи, надіслані ювіляру, у тому числі від Міністерства освіти і науки України, а також від голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборониСергія Пашинського.

     Микола Ільчук – завідувач кафедри підприємництва та організації агробізнесу привітав ювіляра та побажав нових успіхів і досягнень на освітянській ниві у підготовці фахівців в НУБіП України.

     Надія Резнік – завідувач кафедри біржової діяльності і торгівлі також долучилась до привітань учасників семінару. Вона висвітлила історію створення М. Солодким першої в країні кафедри біржової діяльності, розповіла про основні здобутки кафедри за період її діяльності та навела вагомі аргументи на користь важливості підготовки фахівців для біржового ринку, а також зупинилась на основних перспективних напрямах розвитку кафедри в найближчі роки.
     Багато привітань прозвучало також з вуст випускників кафедри, які нині представляють наш університет у багатьох провідних аграрних та фінансових компаніях країни, зокрема від Юлії Дяченко, Олександра Сегіна, Оксани Рябченко, Наталії Зельської, Андрія Руденка, Михайла Пономаренка, Миколи Козлова та інших.

 

     Після вітальної частини учасники обговорили основні проблеми функціонування біржового ринку в Україні.
     Василь Горьовий – завідувач кафедри менеджменту ім. професора Й.С. Завадського у своїй доповіді показав вклад Солодкого М.О. у розвиток вітчизняного біржового товарного ринку, розробку концепції розвитку вітчизняного біржового ринку сільськогосподарської продукції, підготовку першої в країні законодавчої бази, відкриття першої товарної біржі в країні за часів здобуття незалежності України. Не мало важливим є те, що багато років поспіль біржова спільнота призначала Миколу Солодкого – Президентом та Віце-президентом Національної асоціації бірж України.

    Ігор Охріменко – проректор з навчальної та наукової роботи Київського кооперативного інституту бізнесу і права зупинився на проблематиці підготовки фахівців спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» і відмітив вагому роль Солодкого М.О. у цьому процесі.
     Юрій Рубан – один з учнів наукової школи професора Солодкого М.О., менеджер «Сингента Україна», доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі навів перспективи України на ф’ючерсному ринку сільськогосподарської продукції, а також зупинився на практичних засадах роботи його компанії з біржовими інструментами по хеджуванню цінових ризиків.

     Анатолій Стоянов – випускник кафедри біржової діяльності і торгівлі, а нині її асистент підняв питання ціноутворення та ролі бірж у формуванні ринкових засад для сільськогосподарських цін.
     Анна Кравченко – доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі представила доповідь про методи технічного і фундаментального аналізу та переваги їх використання на валютному біржовому та позабіржовому ринках.
     Студенти також активно долучились до виступів, змістовні доповіді були представлені магістрами Катериною Дювенжи, Владиславом Заруцьким, а також бакалаврами Крістіною Алдановою та Дариною Ковбасюк.

 

     Всі учасники семінару тепло привітали ювіляра, бажаючи йому міцного здоров’я та здійснення нових задумів на благо нашої держави. У результаті всі доповідачі відмітили, що зустріч носила і науково-практичне значення у налагодженні симбіозу між професійними учасниками вітчизняного біржового ринку та науковцями. Крім того, у підсумку семінару було запропоновано проведення майбутніх панельних дискусійних зустрічей щодо перспектив виходу учасників вітчизняного аграрного ринку на світові біржі та поглиблення якості підготовки нових кадрів міжнародного формату.

Валентина Яворська,
доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook