Книжкова виставка до 100-річчя від дня народження відомого журналіста і письменника Дмитра Михайловича Прилюка

5 листопада 2018 року

 7 листопада 2018 року виповнюється 100 років від дня народження Дмитра Михайловича Прилюка –  письменника, журналіста, доктора філологічних наук, професора, декана факультету журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка (1965-1969, 1972-1982 рр.), члена Спілки письменників України.

 

  У журналістську науку Д. М. Прилюк увійшов як один із кращих її теоретиків і основоположників української школи журналістики. Визначальними віхами на шляхах її становлення стали його фундаментальні твори: двотомний підручник «Теорія і практика журналістської творчості», «Мистецтво писати», «Спостереження і дослідження фактів журналістом» тощо. Вони сприймалися громадськістю як помітні явища в освітянсько-науковому процесі, мали широкий резонанс, дістали схвалення і високу оцінку в науковців журналістських закладів нашої країни, за кордоном.
  До ювілейної дати працівники наукової бібліотеки підготували книжкову виставку його творів та матеріалів про нього.
 У фонді нашої наукової бібліотеки, нажаль, є лише декілька книг цього відомого журналіста. Документи для виставки були замовлені через міжбібліотечний абонемент в Національній  бібліотеці України імені Ярослава Мудрого.
 
 
  Пропонуємо опис деяких книг з книжкової виставки
 
Прилюк, Дмитро Михайлович. Мистецтво писати / Д. М. Прилюк. – К., 1969. – 64 с. – (Т-во ”Знання” Укр. РСР. Серія 9. № 6). – Бібліогр. в підрядк. приміт.
(книга з фонду наукової бібліотеки НУБіП України)
Як вибрати для свого виступу найкращий заголовок? Як не повторитися в заголовку наступного разу? З якої фрази, в якому тоні почати виклад? Як з’являється на письмі думка, як розвивається вона, чим аргументується?.. Нарешті, як ліпше закінчити свій письмовий виступ, як редагувати написане? На ці та інші питання дає відповідь запропонована брошура.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Прилюк, Д. М. Село, а в ньому люди : публіцист. панорама в новелах і роздумах / Д. М. Прилюк. – К. : Дніпро, 1985. – 427 с.
(книга з фонду Національної  бібліотеки України імені Ярослава Мудрого
Книга присвячена будням села, відомий письменник показує звитяжну працю славних його трудівників з усіма складностями, радощами й здобутками. В центрі уваги активу і громадськості – здійснення продовольчої програми країни, як головного критерію їх помислів та щоденних турбот.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Прилюк, Д. Спостереження і дослідження фактів журналістом / Д. Прилюк. – К. : Політвидав України, 1974. – 104 с. – (Б-чка працівника район. газети). 
(книга з фонду Національної  бібліотеки України імені Ярослава Мудрого
Журналістська творчість починається з бачення дійсності, з спостереження, вивчення і нагромадження фактів. Дослідженні й оцінені журналістом, вони лягають в основу майбутніх виступів – кореспонденцій чи статей, нарисів чи фейлетонів. Автор широко висвітлює досвід відомих журналістів, теоретично обґрунтовує його, проникаючи в специфіку творчого процесу. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Прилюк Д. Ми були молоді / Д. Прилюк. – К.,1980. – 200 с.
(книга з фонду наукової бібліотеки НУБіП України)
Художній твір українського письменника – про грізні роки другої світової війни, зокрема про підпілля, партизанський рух на Поділлі, в якому бере активну участь молодь, покоління нескорених. Сторінки повісті також відтворюють стійкість і мужність патріотів у фашистському полоні.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Прилюк, Дмитро Михайлович. Роки неспокійного сонця |роман ; Спогади про Дмитра Прилюка / Д. М. Прилюк ; [уклад. В. Г. Жданенко]. – К. : Рад. письменник, 1991. — 236, [2] с.
(книга з фонду Національної  бібліотеки України імені Ярослава Мудрого
До книги увійшов роман «Роки неспокійного сонця» українського письменника Д. М. Прилюка (1918-1987) та спогади письменників, журналістів, науковців про автора, відомого не лише як прозаїка, а й публіциста, редактора, науковця, вихователя журналістських кадрів в Україні. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Жданенко-Прилюк, Віра Григорівна. Незабутнє : спогади про Дмитра Прилюка письменика і публіциста / Віра Жданенко-Прилюк. – К. : Київ. ун-т ім. Т. Шевченка, 1994. – 68, [12] с. : фотоіл. – (Бібліотека українця; № 5-9).
(книга з фонду Національної  бібліотеки України імені Ярослава Мудрого
Книга запропонована читачеві – спогади дружини Д. М. Прилюка, кандидата медичних наук Віри Григорівни Жданенко-Прилюк. Це зворушлива, щира книга про долю двох людей, яких об’єднало кохання, обпалила війна, обезсмертила праця. Це книга про щастя двох, яке обов’язково зігріває і тих, хто поруч. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook