Майбутні екологи поглибили знання про охорону природно-заповідних територій під час ЕКО-ТУРу «Інспектор Півдня України»

30 вересня 2018 року

     21-22 вересня для студентів спеціальності «Екологія» організовано екскурсію ЕКО-ТУР «Інспектор Півдня України». У ній взяли участь магістранти Анна Ковпак, Олена Пилипенко, Наталія Савчук, Анна Слободян, Аліса Денисенко, Ольга Миронюк, Дарина Чуприна, Іван Волкогон, Максим Гречанюк, Стас Сіренко. Під час екскурсії студенти мали змогу проявити свої професійні знання, виступити у ролі інспектора та отримати нові знання про охорону природно-заповідних територій.

     Програма туру охоплювала природні території Півдня України, що відносяться до семи природних чудес України. Зокрема, території з Гранітно-степовим Побужжям у Миколаївській області (річка Південний Буг у крутих кам’янистих берегах, що утворює вузьку каньйоноподібну долину, НПП «Бузький Гард»), біосферним заповідником «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна у Херсонській області (ділянка типчаково-ковилового степу, яка має велику наукову, культурно-пізнавальну та практичну цінність).

     Перший день туру розпочався відвідуванням гірського ландшафту річки Південний Буг у Миколаївській області (село Мигія). На каньйоні Південного Бугу студенти ознайомилися з представниками флори і фауни, занесених до Червоної книги України та Європейського Червоного списку. Продовжили екскурсію Національним природним парком «Бузький Гард» («маленькою Швейцарією») – одним з мальовничих місць Півдня України, де протікає річка Південний Буг зі стародавніми урочищами й скелями та розміщений гранітний кар’єр – Радонове озеро. Студенти побачили археологічні пласти в усіх барвах природи даного парку та відчули справжній екстрим при сплаві на байдарках під час проходження порогів по річці.

     Екскурсію продовжили по Партизанській скелі, де знаходиться гранітний кар’єр та Радонове озеро. Студенти ознайомилися зі специфікою утворення радонового озера та історією кар’єру, де раніше добували граніт. Також нас захопив мальовничий краєвид озера, який виглядав, ніби блакитне небо.

     Другого дня туру студенти проявили свої професійні знання під час екскурсії в біосферному заповіднику «Асканія-Нова». Вони самостійно визначили рідкісні види флори та фауни в дендропарку та зоопарку на території заповідника. Продовжили вивченням типчаково-ковилового степу та тваринного світу на території сафарі заповідника, який зберіг свою аборигенну фауну. Завершили екскурсію, аналізуючи наукову та культурно-просвітницьку діяльність біосферного заповідника, його основні функції у збереженні біорізноманіття Півдня України.

     Під час ЕКО-ТУРу «Інспектор Півдня України» майбутні екологи отримали безліч яскравих емоцій, насолодилися степовими краєвидами, ознайомилися з історією утворення радону та добування граніту, вивчили методи проведення ландшафтно-екологічних досліджень наземних і водних екосистем.

     Висловлюю вдячність усім, хто долучився до туру, за допомогу в організації, своєчасне зібрання й виконання вимог програми туру, чудовий і позитивний настрій під час всіх екскурсій, а також за незабутні емоції та активний відпочинок.

Віта Строкаль,
доцент кафедри екології агросфери
та екологічного контролю  

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook