Газета «Голос України». Ювілей флагмана агробіологічної освіти

8 червня 2018 року

     У 35-тисячної родини студентів і викладачів Національного університету біоресурсів і природокористування — ювілей. Вишу, який по праву вважається флагманом української агробіологічної освіти, виповнилося 120 років. З цієї нагоди минулої п’ятниці у вузі відбулися урочистості, програма яких включала цілу низку заходів, а учасниками разом із колективом НУБіП стали випускники різних років, що становлять сьогодні еліту вітчизняної аграрної науки і економіки, а також представники владних структур, зарубіжних партнерів київського навчального закладу з 23 країн, столичних вишів.

     Ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко, віце-прем’ єр-міністр — міністр культури України В’ячеслав Кириленко

Голова Рівненської облради Олександр Данильчук, Голова Верховної Ради України у 1994-1998 та 2006-2007 роках Олександр Мороз

 

     Центральною подією стало театралізоване свято «День університету». Відкриваючи його, ректор НУБіП, доктор педагогічних наук, професор Станіслав Ніколаєнко відзначив, що за час існування університету в ньому отримали знання майже 200 тисяч фахівців сільського господарства та інших галузей агропромислового комплексу, виховано тисячі відомих виробничників, державних діячів, вчених і науковців. Сьогодні в університеті на 13 факультетах, у трьох навчально-наукових інститутах та одинадцяти відокремлених підрозділах здобувають знання більше 27 тисяч студентів, працюють понад три тисячі висококваліфікованих викладачів, 300 докторів наук, 35 академіків і член-кореспондентів, 1100 кандидатів наук. В університеті діє більш як 400 лабораторій. Він входить до десятки передових університетів країни і очолює список кращих агробіологічних вузів держави. Нині до послуг студентства 32 бакалаврські спеціальності та 75 магістерських програм. У аспірантурі та докторантурі навчається майже 500 осіб! НУБіП має міжнародні зв’язки з більш як півторастами навчальними закладами, підприємствами і установами за кордоном. Серед них, зокрема, — університети штатів Пенсільванія, Айова, Міссурі, Луїзіана (США), Фукусімський та Токійський аграрні університети (Японія), університет Ла-Саль-Бове (Франція), Норвезький університет наук про життя, університет БОКУ (Австрія), Шеньянський аграрний університет (Китай), Європейська асоціація університетів наук про життя (ІКА) та багато інших. Колектив київського вишу реалізує 59 міжнародних наукових і навчальних проектів. Із сімома університетами світу він має угоди про подвійні дипломи. Ректор наголосив, що міжнародна діяльність зміцнює якість освіти, надає їй динаміки. Як наслідок, студенти вузу в нинішньому році продемонстрували високий рівень знань на Всеукраїнських олімпіадах. Майже чотири десятки юнаків і дівчат стали призерами ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади, а восьмеро здобули перші місця! Все це стало можливим завдяки високопрофесійному професорсько-викладацькому складу, підтримці меценатів і спонсорів. У цьому контексті ректор висловив подяку за постійну допомогу компаніям КУН, ХАРДІ, Червона Зірка, Єва, ХОРС-КЛМ, Укравіт, ШТІЛЬ, Шнайдер, Миронівський хлібопродукт, Агрілаб, Укрветпромпостач, меценатам і спонсорам Юрію Мельнику, Віктору Чигринцю, Григорію Калетніку, Леоніду Кельвичу, Івану Усу, Роману Золотаревському, Юрію Марчуку, Валерію Давиденку, Алєксу Ліссітсе, Володимиру Чернишенку та іншим.

Директор Немішаївського агротехнічного коледжу Володимир Альохін

Під час святкування

     Керівник НУБіП підкреслив, що аграрний сектор тримає сьогодні всю економіку України. Але науково-технічний прогрес, четверта промислова революція, за його словами, ставить нові завдання, шле нові виклики. Тому наше спільне завдання — зберегти це все, зробити Україну найбагатшою, найпотужнішою державою світу, — наголосив Станіслав Ніколаєнко. Резюмуючи, він зазначив, що у науково-педагогічного колективу НУБіП є тверда і чітка стратегія розвитку, яка має назву «Голосіївська ініціатива — 2025». «Ми реалізуємо наше завдання увійти в п’ятірку кращих університетів України, мати визнання серед європейських країн, вузів США і Канади», — підкреслив ректор.

     Вітання Президента України та указ глави держави про нагородження кращих працівників університету державними нагородами виголосив керівник апарату АПУ Олексій Дніпров. Колектив тепло привітали із 120-річним ювілеєм віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, бізнесмен і меценат з Пенсільванії (США) Джердт Воскоб, народний депутат України, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, Голова Верховної Ради України двох скликань Олександр Мороз та інші учасники свята.

     Цього ж дня на Алеї Слави НУБіП урочисто відкрили пам’ятники видатним вченим Григорію Богданову, Петру Сльозкіну та Петру Погребняку. На виставці, розгорнутій на університетському стадіоні, свої досягнення презентували факультети, інститути та відокремлені підрозділи вишу.

Віктор Курган.
Фото Cергія Ковальчука.
За матеріалами
газети "Голос України"

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook