Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур НУБіП України – новий освітянський, науковий та соціальний майданчик

1 червня 2018 року

В Національному університеті біоресурсів і природокористування України 30 травня відбулося офіційне відкриття нової навчально – наукової лабораторії «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур», яке розташоване на території НУБІП України в безпосередній близькості від студентських аудиторій. Основою філософії створення нового структурного підрозділу є освітянська, наукова, профорієнтаційна та соціальна площина. Тепер з’явилася можливість проведення лабораторних, практичних занять, всіх видів практик для студентів різних факультетів в польових умовах без затрат часу на переїзди.

В навчально – науковій лабораторії проводиться значна наукова робота, пов’язана з всебічними дослідження з інтродукції, акліматизації та збереження генофонду корисних рослин - енергетичних, технічних, кормових, ароматичних, лікарських культур. Вже нині в колекції нараховується більше 300 таксонів, 500 ділянок. Планується створити унікальні за якісним і кількісним складом колекції корисних рослин з різних ботаніко-географічних регіонів світу. Ці колекції мають надзвичайно важливе наукове та економічне значення. Усі колекції є особливо цінними з погляду збереження та розширення різноманітності рослин ех situ, виробництва нової сировини на основі найпродуктивніших біоенергетичних, кормових, пряноароматичних, лікарських, тощо культур. Колекційний фонд корисних рослин є джерелом збереження та відтворення в умовах культури раритетного фітогенофонду відповідних груп рослин флори України і світу. Колекція є мобільним об’єктом, - щорічно вона поповнюється новими інтродуцентами та створеними формами цінніших енергетичних та ароматичних рослин.

Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур покликане стати площадкою для проведення профорієнтаційної роботи серед школярів, студентів коледжей та інших.

Зважаючи на досить інтенсивний розвиток в світі «урбаністичної агрономії» або «агрономії міст» створена лабораторія може також стати початком нової спеціальності в Університеті.

Завідувачем навчально – наукової лабораторії є Беняк Роберт Васильович - випускник агробіологічного факультету, магістр кафедри рослинництва, який спільно з колегами кафедри рослинництва провів значну роботу щодо організації, планування, оформлення, створення, збереження та збагачення колекцій культур. На Демонстраційному колекційному полі представлена велика колекція кормових культур, якою опікується кафедра кормовиробництва та меліорації.

 

Важливу роль у створенні колекції рослин відіграє співпраця з Національним ботанічним садом ім. М. М. Гришка НАН України в цілому і зокрема з професором д.с.-г. н. Рахметовим Д.Б. і ми йому вдячні.

Багато зроблено, але попереду ще більше роботи. Запрошуємо колег з НУБІП України, інших закладів освіти, вчених з НДІ, усіх бажаючих до спільної співпраці.

 С.М. Каленська

Завідувач кафедри рослинництва 

 

 

 
 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook