90 років із дня народження МЕРТЕНСА ВОЛОДИМИРА ПЕТРОВИЧА –талановитого педагога й одного з найвідомішіх економістів-аграрників

14 травня 2018 року

   Місяць травень багатий на всіма знані події. Цьогорічний травень знаменний ще й тим, що виповнюється 90 років із дня народження Мертенса Володимира Петровича – доктора економічних наук, професора, завідувача кафедрою економіки сільського господарства Української сільськогосподарської академії. Нині має нову назву кафедра – економіки підприємства ім. проф. І.Н. Романенка, має нову назву й навчальний заклад – Національний університет біоресурсів і природокористування України. Проте пам'ять про видатного науковця, як і завжди, жива й незмінна.

   Володимир Петрович Мертенс був не просто талановитий педагог і один із найвідоміших економістів-аграрників, а без будь-якого перебільшення − особистість у найповнішому розумінні. Сучасники зазначають, що сильний духом і розумом Володимир Петрович наполегливо йшов нелегким шляхом науки. Особливо складно здобував докторський ступінь, адже позапартійному науковцю пробитися до когорти докторів наук із питань економіки було надзвичайно важко. Але й тут він вийшов переможцем.

   За словами тих, кому довелося з ним працювати, йому вдавалося все, за що б він не брався, він завжди досягав поставленої мети. Володимир Петрович задовго до обрання його завідувачем кафедри став неформальним лідером усього викладацького колективу, а на це спроможний не кожен. Але в нього все виходило легко, природно, нібито без надмірних зусиль.

   Мертенс В.П. опублікував ряд підручників і понад 120 наукових праць з економіки сільського господарства, що й досі допомагають студентам і не тільки в навчанні. Також він підготував понад 30 докторів і кандидатів наук, які завжди будуть йому вдячні. Сумлінна праця, невпинний науковий пошук, педагогічний хист принесли йому високий авторитет і повагу товаришів по роботі, організаторів сільськогосподарського виробництва, студентів. Багаторічна плідна робота професора В.П. Мертенса відзначена грамотами й відзнаками, зокрема, в 1990 р. його було нагороджено Почесною грамотою Президії Верховної Ради України.

   Володимир Петрович був справжнім, у глибокому сенсі цього слова, українцем, який завжди вболівав за долю рідної землі, рідного народу. 
   Про таких своїх синів Україна завжди має пам’ятати!

Доцент Мірзоєва Т.В. 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook