Гуманітарії організували свято весни і поезії

3 травня 2018 року

     3 травня 2018 року в блакитній залі Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулася презентація збірки під назвою «Мудрості від Максима Рильського» — проекту родинного фонду Максима Рильського «Троянди й виноград». Ініціатором зустрічі виступив декан гуманітарно-педагогічного факультету, Василь Шинкарук.

     На поетичному вернісажі онук великого поета – Максим Георгійович Рильський – поділився спогадами про Максима Тадейовича і презентував спільноті нову збірку, де уміщені вислови, поради, роздуми про філософію буття. Книга розкриває світосприйняття, духовні й моральні принципи, життєві спостереження видатного національного гуманітарія та гуманіста, а також широчінь інтересів, уподобань, переконань світоча нашої культури. Тому не випадково саме гуманітарно-педагогічний факультет об’єднав представників усіх факультетів університету – поціновувачів високого українського слова, глибокої філософської поезії, інтелектуальної та духовної поетичної спадщини.

     Літературознавець Євген Маланюк писав про Максима Рильського: «Поет, рибалка і філософ, правдивий друг Сковороди», – і вважав, що інтелектуальна поезія Рильського прокладає шлях українській поезії в європейську культуру. Він залишив по собі справжній розсип глибоких філософських роздумів, висловів, звернень, порад, утверджень, які не втратили своєї актуальності й у нашому сьогоденні. Підтвердженням тому була щира зацікавленість усіх присутніх мудрими словами, сповненими філософії буття, любові до рідної землі, української пісні, рідної мови, вірності почуттям, що лунали з уст сучасних юнаків і дівчат – студентів університету – впродовж усієї зустрічі. Навіть молодше покоління не залишилося байдужим – у вернісажі взяв участь учень ліцею «Голосіївський» Балалаєв Максим, який зворушливо і проникливо розповів про своє перше знайомство з творчістю Максима Рильського.

     Мудрістю життя, людинознавством, нестримним потягом до самовдосконалення, служіння Батьківщині пронизані вірші Максима Тадейовича, які декламували сьогодні читці.
     Студент І курсу економічного факультету Андрій Волков виступив із поезією «Одійди від власної роботи», яка оспівує пафос творчості митця.

     Андрій Чумаченко, студент І курсу факультету землевпорядкування виконав вірш «Філософія буття», який засвідчує глибоке й багатогранне світосприйняття поета.
     Киба Валерія, студентка І курсу факультету інформаційних технологій поділилася етичними міркуваннями щодо призначення поезії у творі «Коли життя ти не учасник…».

     Дмитро Пилипенко, студент І курсу факультету аграрного менеджменту поділився щирими батьківськими словами поради до сина у поезії «Синові».

     Голубенко Ольга, студентка І курсу факультету інформаційних технологій подарувала присутнім роздуми поета про красу української пісні в поезії «О, всемогуча пісне…».

     Утвердженню рідної мови, піклуванню про слово присвячено багато віршів Максима Рильського. У драматичні часи сьогодення як ніколи є актуальними слова поета: «Мова – наша зброя, мова – втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її, борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови». Задорожня Яна, студентка І курсу факультету аграрного менеджменту прочитала відому поезію «Як парость виноградної лози…».

   Миколаєнко Марина, студентка І курсу гуманітарно-педагогічного факультету поділилася, як Максим Рильський тонко відчував струни найсокровеннішого почуття – кохання у вірші «Поцілунок».
     Карімова Вікторія, студентка І курсу гуманітарно-педагогічного факультету озвучила громадянську позицію Максима Рильського у поезії «Молюсь і вірю».

     Життєстверджувальними акордами квінтесенції творчості митця прозвучали на завершення поетичного вернісажу слова з вірша Максима Рильського у виконанні Левченко Аліни, студентки І курсу гуманітарно-педагогічного факультету.

     Неначе пророцтво сьогодні лунають слова поета:

«Хто тільки минулим багатий,
В майбутнє іде навмання…
Ні! Жити, любити, співати,
Горіть – до останнього дня»

Тетяна Семашко,
доктор філологічних наук

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook