Перший випуск Стартап школи НУБіП України: від стартап проекту до успішного інноваційного бізнесу

2 травня 2018 року

     Здається нещодавно в університеті було відкриття «СТАРТАП ШКОЛИ НУБіП України», п’ятої за ліком в Україні. І ось уже перші підсумки стартап діяльності.

     З вітальним словом до учасників звернувся ректор Станіслав Ніколаєнко, Президент Наукового парку «Стале природокористування та якість життя» НУБіП України, який відзначив важливість успішного розвитку інноваційної діяльності, підтримки стартапів, інвестицій в наукову та освітню галузь в Україні та співпрацю у цих напрямках з іншими країнами світу. Стартап школа НУБіП України готуючи майбутніх підприємців, винахідників, сприяє розвитку високотехнологічної економіки України, а це означає що ми рухаємося правильним шляхом.

     До учасників звернувся Голова Державної інноваційної фінансово-кредитної установи України Володимир Ставнюк, який зазначив що на сьогоднішній день Держава пропонує бізнесу, стартапам унікальні фінансові інструменти - для реалізації проектів, ведення бізнесу, реалізації стартапів. Стартап школа це прекрасна можливість наблизитися до становлення Вашої особистості, увійти у відважний світ, тільки Ваша пристрасть та жага до винаходів, ідей надасть Вам можливості бути в числі перших.

     Важливою подією було підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво між Державною інноваційною фінансово-кредитною установою та Національним університетом біоресурсів і природокористування України.

     Метою цього Меморандуму є створення основи для співпраці та обміну інформацією між Державною інноваційною фінансово-кредитною установою і Національним університетом біоресурсів і природокористування України, а також зміцнення зв'язків у сфері інноваційного співробітництва та визначення наявних інноваційних можливостей, проектів та стартапів в Україні з метою підтримки нових ідей в науці та освіті України, надання рівних можливостей та доступу до інформації та інвестицій українським науковцям, організаціям, освітнім закладам та бізнесу, впровадження та реалізація локальних проектів на базі НУБіП УКРАЇНИ, як інноваційного освітнього простору для усіх зацікавлених в розвитку науки та освіти.

     В Стартап школі НУБіП України підведено підсумки другого етапу навчання за програмою «Організація стартапу», яким передували тренінги, майстер класи менторів від стартап ідеї до готового продукту.

     Протягом майже двох місяців учасники працювали над завданнями формування місії нового продукту, обґрунтуванням цільових ринків і комунікаціями з клієнтами, технологічним аудитом стартап проекту, корпоративною культурою, оптимізацією бізнес-моделі і розробкою фінансової моделі своїх проектів... Останні питання в стартап проекті виявились найскладнішими і трудозатратними. Кожний проект є індивідуальним. На його розвиток також впливають ряд індивідуальних чинників. Саме тому фінансова модель, яка візуалізує рух фінансових ресурсів таких проектів, також є індивідуальною. На завершення учасники Стартап школи НУБіП України мали можливість дослідити свої проекти на інтерактивному майстер-класі Startup Mastery Bronze Level з повним зануренням у процес створення стартап компаній у Стартап школі "Sikorsky Challenge".

     За програмою «Організація стартапу» представленно 14 фінальних презентацій стартап проектів, більшість з яких уже мають патенти і прототипи:

  1. AgroTecService – ресурсозберігаюча інноваційна технологія сучасного аграрного ринку України. Пузир Яна, Денис Музичук.
  2. S-roads – технології приготування бетонної суміші для бетонних доріг яка дозволяє більш якісно використовувати цемент як в’яжуче, що підвищує несучу здатність дороги. Кравченко Костянтин, Зіатдінова Ольга.
  3. B-SensCom – біосенсорний контроль вмісту мікотоксинів в зерновій і хлібній продукції. Трукіна Марія Володимирівна, Таран Оксана Петрівна.
  4. Gasdetectors – детектори газу спеціальні прилади, які застосовуються для вимірювання складу концентрації газів. Ярослав Гуменюк, Чорній Віталій.
  5. «BioAgent» – оригінальна технологія масового лабораторного розведення та використання інтегрованих системах захисту овочевих культур ектопаразита габробракона (HabrobraconhebetorSay.). Органічне землеробство. Загайко Ольга Ігорівна, Бондаренко Алена, Шевченко Влада.
  6. ExpresDi_Al – експресна біосенсорна діагностика алергічних станів організму Проведення діагностики можливе у будь-яких умовах, навіть у ліжку хворого на дому. Гординський Сергій, Сахарова Владислава, Шкрябін Гліб.
  7. AX Mixer – технологія виробництва комбікормів для вирощування екологічно чистої м`ясної продукції. Кравченко Костянтин, Зіатдінова Ольга.
  8. Vitasporin + виробництво біофунгіциду та біодобрива на основі Bacillussubtilis для підвищення енергії росту рослини та захисту від ряду хвороб. Владислав Крупський.
  9. EduInclusiv – форсайт системи освіти в умовах децентралізації. Марія Плотнікова.
  10. INHOME – затишно як вдома – мережа готельно-ресторанних комплексів сімейного типу. Ващенко Марія.
  11. Automatedworkload – автоматизоване робоче місце спеціаліста з розподілу навчального навантаження для співробітників кафедр ВНЗ. Глива Ірина.
  12. FAM-service (farmerassistmanager) – онлайн-платформа для допомоги фермерам з організацією бізнесу в сфері біоекономіки. Створення біоенергетичної ферми під ключ. Потапенко Артур, Красноштан Олександр.
  13. Pellets- ресурсозберігаючі технології виробництва палет. Кушніренко Олександр.
  14. IHG (induction heat generator) – електричний теплогенератор. Це не тільки тепло в домі, але й турбота про екологію та економія ваших коштів. Олексій Середа.

     При презентації стартап проектів виявилась значна кількість запитань. Проте журі відзначило значний рівень розуміння і обґрунтування стартап проектів. Думки експертів розділились оскільки зацікавленість в проектах виявилась різною.
     Основне побажання майбутнім стартаперам – адаптація до сучасного бізнес середовища.
     Учасникам, були вручені сертифікати, які засвідчують закінчення навчання за програмою: «Організація стартапу».

     Наступним етапом є впровадження індивідуального механізму реалізації стартап проекту, співпраця з інвесторами, формування стартап фірми.
     Існує думка, що запуск нового стартапу – це тріумф серця над логікою, з найкращими побажаннями до Вас дорогі випускники!

Ірина Білоус

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook