Кафедра аквакультури заохочує майбутніх вступників перспективами працевлаштування

25 лютого 2018 року

     Аграрний сектор, в тому числі і тваринництво – один із стратегічних стержнів України, від якого залежить її подальший розвиток, місце у світовому співтоваристві, забезпеченість населення продуктами харчування, а легкої промисловості – сировиною. Україна має високий потенціал і щодо міжнародних перспектив різних напрямів сільського господарства серед яких – тваринництво і аквакультура на розвиток яких покладаються великі надії. Їх реалізацію, вирішення проблемних теоретичних та практичних питань вказаних галузей неможливо здійснити без підготовки та участі фахівців широкого профілю.

     Популяризація Національного університету біоресурсів і природокористування України та спеціальностей майбутніх фахівців − одне із основних завдань кафедр. Науково-педагогічний персонал факультету тваринництва та водних біоресурсів продовжує активно проводити зустрічі із школярами на базі загальноосвітніх навчальних закладів та студентами профільних коледжів, інформуючи молодь щодо умов вступу до одного із кращих закладів вищої освіти нашої країни – НУБіП України.

     Запропонована програма зустрічі містить дані про спеціальності магістерські програми, умови прийому, презентації про університет та короткометражного фільму про факультет, інформацію про підготовчі курси та олімпіади для майбутніх вступників. При цьому значна увага приділяється матеріально-технічній базі нашого університету, умовам навчання та проживання в гуртожитках, стану аудиторного фонду, базам практик, мальовничим куточкам території університету та ботанічного саду, акцентується увага потенційних абітурієнтів на перспективність їхніх майбутніх професій та перевагах отримання вищої освіти в НУБіП України у порівнянні з іншими профільними закладами вищої освіти.
     У загальній плеяді науково-педагогічних працівників факультету, викладачі кафедри аквакультури активно приймають участь у профорієнтаційній роботі. Так, за активного сприяння Управління освіти Прилуцької міської ради, було отримано дозвіл на проведення зустрічі з майбутніми випускниками 10 навчальних закладів у актовій залі центру дитячої та молодіжної творчості (директор Савченко Т. М.), який є одним із кращих в Україні.

     Учні випускних класів Прилуцьких шкіл у супроводі вчителів повністю заповнили місця актової зали (260 місць). Учасники зустрічі: гімназія № 1 ім. Георгія Вороного; гімназія № 5 ім. В. А. Затолокіна; загальноосвітні школи: № 3 ім. С.Г.Шовкуна; № 6; № 7; № 9; №10; № 12; № 13 ім. святителя І. Белгородського та № 14.

     За результатами анкетування, більшість респондентів не володіли інформацією про наш університет, а той хто володів, отримали її, переважно, з інтернету та від друзів. В анкетах молодь дякувала за презентаційне ознайомлення з НУБіП України.
     Окрім того була проведена зустріч і з випускниками Прилуцького агротехнічного коледжу (спеціалізація гідромеліорація).

     Необхідно відмітити хорошу організацію зустрічі у стінах коледжу, якій сприяли як його керівництво, так і фахівець з профорієнтації випускників вказаного навчального закладу Брижан Т.М.
     В період з 12 жовтня по 24 листопада 2017 р. у Бориспільському районі Київської області проведено профорієнтаційні заходи з потенційними вступниками загальноосвітніх шкіл, які складатимуть незалежне тестування у 2018 р. Програма зустрічі з учнями Х-ХІ класів доцента кафедри Андрющенко А.І. попередньо була узгоджена з директорами шкіл №№ 1, 6, 7, 8 м. Бориспіль, Гірської та Велико-Олександрівської ЗОШ.

     Згідно затвердженого кафедрою аквакультури плану проведення агітаційних заходів із інформування потенційних вступників – випускників загальноосвітніх шкіл різних регіонів України, які складають зовнішнє незалежне оцінювання, асистентом Охріменко О.В. було здійснено поїздки до шкіл Олександрівського району Кіровоградської області (комунальний заклад "Олександрівське навчально-виховне об’єднання № 2"; Олександрівська філія КЗ "Олександрівське НВО № 1"; "Красносільське навчально-виховне об'єднання") та Знам’янського району Кіровоградської області (Знам’янські загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів № 2 і № 4). За активної допомоги директорів та вчителів вищезазначених шкіл О. Охріменко зустрілась із учнями 11 класів та мала нагоду надати їм інформацію про НУБіП України, його роль у підготовці кваліфікованих кадрів для агропромислового комплексу держави.

     Поряд з цим, Охріменко О.В. було досягнуто домовленості щодо співпраці із керівництвом Вилківського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ліцей» Кілійського району Одеської області. До навчального закладу було направлено інформаційні матеріали про НУБіП України і факультет тваринництва та водних біоресурсів, які були поширені серед майбутніх випускників.
     Асистентом Кононенко І.С. проведена профорієнтаційна робота з майбутніми випускниками шкіл Бердичівського району Житомирської області, а саме: Бердичівських спеціалізованих ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 і № 15, Бердичівської експериментальної ЗОШ І-ІІІ ступенів № 10, Бердичівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 та Бердичівської міської гуманітарної гімназії № 2, з керівництвом яких було завчасно досягнено домовленості.

     Щорічно проводиться профорієнтаційна робота із учнями 10 та 11 класів у Хотівському навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія» с. Хотів, Києво-Святошинський район, Київська обл. та учнями 11 класу Драбівського навчально-виховного комплексу Набутівської сільської ради, Корсунь-Шевченківського району Черкаської області доцентом кафедри аквакультури Базаєвою А.В.

    Окремі учні вказаних навчальних закладів будуть приймати участь у Всеукраїнській олімпіаді яку проводить НУБіП України для вступників до університету.
     На початку 2018 р. відбулися зустрічі доцента Коваленка В.О. з 11-класниками загальноосвітніх шкіл № 1, 2 м. Українки та села Трипілля Обухівського р-ну Київської області.

     Вибір об’єктів для профорієнтаційної роботи був обумовлений рядом обставин, серед яких визначаюче значення мала наявність підприємств аквакультури і промислу у вказаних районах, оскільки практичний досвід свідчить, що значна частина фахівців, які успішно працюють у сфері рибогосподарського виробництва, обирають професію за сімейним принципом, продовжуючи справу батьків. У таких регіонах традиційно висока повага до професій рибалки і рибовода і є попит на фахівців рибної галузі.
     Через «Методично-технологічний центр з аквакультури» було подано інформацію про умови вступу на навчання зі спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» для розміщення на сайті Держрибагентства України та на профільних сторінках соціальної мережі Facebook.
     Крім вищеназваних навчальних закладів, профорієнтаційною роботою були охоплені випускні класи Блиставицької ЗОШ І-ІІІ ст. Бородянського району, Лизогубовослобідського навчально-виховного комплексу "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів" Згурівського району, Гаврилівської ЗОШ І-ІІІ ст. Вишгородського району, Литвинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Вишгородського району, Золотонішської спеціалізованої школи №1, м. Золотоноша та Слобідського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів, Золотонішського району, Черкаської обл., загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 132 м. Києва.

     Із залученням студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів проведені інформаційні зустрічі з профорієнтації із старшокласниками наступних навчальних закладів:

  • Медвинська ЗОШ І-ІІІ ст., Київська обл., Богуславський р-н, с. Медвин та Богуславська спеціалізована школа №1 – загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів Богуславської районної ради Київської області (Драган Владислав, 3 к. ВБР);
  • Великоустівська ЗОШ І-ІІІ ст.. Чернігівська обл, Сосницький р-он, с. Велике Устя (Мовчан Олександр, 3 к. ВБР);
  • Київська обл., Рокитнянський р-он (Поліщук Тетяна, 3 к. ВБР);
  • Школа №7, м. Бердянськ Запорізької області (Дмітрієва Людмила, 2 к. ВБР );
  • Мульчицький НВК "ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ" Володимирецької районної ради Рівненської області (Галина Ціпкайло);
  • Зарічненському НВК "Загальноосвітня школа І ступеня – гімназія" Зарічненської районної ради Рівненської області (Едуард Ломако).
  • Профорієнтаційну роботу у школах Черкаської, Чернігівської та Хмельницької областей проводили студенти ІІІ курсу напряму підготовки ТВППТ Сьомченко Н. та Кириєнко А., а за напрямом підготовки ВБР – студентка ІV курсу Кука О. та студентка магістратури ІІ року навчання – Найчук Д.

     На схемі прапорцями позначено місця проведення профорієнтаційних зустрічей з випускниками шкіл та профільних коледжів НПП кафедри аквакультури.

     Випускникам шкіл роздано інформаційні буклети, оголошення з приймальної комісії, залишено примірники випуску газети «Університетський кур’єр». По завершенню зустрічей всіх майбутніх абітурієнтів було запрошено прийняти участь у Всеукраїнській олімпіаді, яку проводить НУБіП України для вступників до університету, курсах підготовки до здачі ЗНО та на День відкритих дверей факультету.

Надія Вовк,
завідувач кафедри аквакультури

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook