Зрошувальне обладнання в подарунок студентам

25 листопада 2017 року

  Найціннішим надбанням будь-якого навчального закладу - є його успішні випускники. З одного боку їхня кар’єра та професійні здобутки – це привід для гордощів, а також чудовий приклад для наслідування нинішніх студентів, з іншого – дуже важлива допомога у матеріальному оснащенні навчального процесу.
  Значним подарунком студентам нашого університету, що вивчатимуть меліоративні дисципліни стало поповнення навчальної лабораторії кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології демонстраційними стендами найсучаснішого іригаційного обладнання. Ця подія відбулася завдяки співпраці завідувача кафедри, професора Григорія Демидася, доцента кафедри Віталія Коваленка та випускника 2002 року тоді ще агрономічного факультету Валентина Балицького, який зараз працює у компанії “АСТРА” – одному з найбільших постачальників та сервісних операторів сільськогосподарської техніки в Україні. Валентин Балицький є керівником проектів поширення технологій зрошення в Україні та безпосередньо займається введенням в експлуатацію зрошувальних комплексів Valley від провідного американського виробника. За словами фахівця ця техніка відрізняється від присутніх на ринку України аналогів надзвичайною якістю та висококваліфікованим інженерним супроводом (частка на світовому ринку цих систем становить 50 %). Фотографії, технічні характеристики та опис цих зрошувальних комплексів були представлені на подарованих стендах.
  Друга частина демонстраційних матеріалів – це найновіші зразки дощувальних апаратів, різноманіття яких просто вражає. Ці складові елементи зрошувальної техніки агровиробники можуть обирати залежно від ґрунтових, кліматичних умов господарства, вирощуваних сільськогосподарських культур, а також регіональної доступності води та енергоресурсів.

  
  Подаровані зразки дощувальних апаратів - це важлива матеріальна база для нових практичних робіт, які виконуватимуть студенти  різних спеціальностей: агрономії - дисципліна «Меліорація земель», екології - «Меліорація та фітомеліорація», садово-паркового господарства - «Гідротехнічні споруди садів і парків».
  Валентин Балицький та його колега Олександр Білозор детально розповіли про інноваційні можливості представленого зрошувального обладнання та допомогли з його монтажем. Традиційними були знімки з подарунками в лабораторії та побажання гостей щодо збільшення частки меліоративних дисциплін у навчальному процесі. Адже, як наголосив Валентин Балицький, ринок потребує фахівців, обізнаних з сучасними можливостями зрошення. Яким би технологічним не було агровиробництво, без продуктивної вологи необхідної рослинам, отримати бажаний урожай в умовах зростання посушливості клімату неможливо.
  Саме тому з 2016 року в Україні почалось розширення іригаційних потужностей. Традиційно флагманами впровадження стали агрохолдинги, хоча нагальність проблеми відчувають і агровиробники менших масштабів. Реалії такі, що лише штучне зволоження здатне убезпечити процес вирощування сільськогосподарської продукції від браку природної вологи та гарантувати стабільно високу прибутковість виробництва.
  Викладачі кафедри подякували представникам кампанії за надані зразки та обговорили перспективи майбутньої співпраці, у тому числі і можливість облаштування діючої дощувальної установки з різними розбризкуючими апаратами в межах ННЛ «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур».

Анна Ярош, доцент кафедри кормовиробництва,
меліорації і метеорології



Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook