Ректорат: результати прийому до аспірантури та підготовка до опалювального сезону

26 вересня 2017 року

     26 вересня відбулося розширене засідання ректорату за участю комендантів навчальних корпусів, гуртожитків, керівників господарських підрозділів університету. І це об’єктивна необхідність. Адже, як зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, ми зараз напередодні важкої зими, і без повної зорганізованості та підготовки, її не пройдемо. Тому й головне питання сьогоднішнього ректорату – стан готовності до початку опалювального сезону. Крім заявлених доповідачів з означеного питання, ректор закликав усіх присутніх озвучувати проблеми і тривоги, що турбують, аби в екстренному порядку їх усунути. І це стосується не тільки навчальних підрозділів, а й виробничих. Особлива ж увага – гуртожиткам, в яких мешкають більше семи тисяч наших студентів і співробітників.

     Про те, що зроблено, аби забезпечити повну готовність університету до настання холодів, коротко проінформував проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. За його словами, необхідну роботу його служби розпочали ще одразу по завершенню попереднього опалювального сезону. З-поміж переліченого ним – приведення в належний стан системи опалення в гуртожитках (наразі така робота здійснюється вже в корпусах), відремонтовано дев’ять бойлерів, встановлено чотири теплопункти, ще три будуть встановлені у 12-му та 6-му корпусах, утеплено запасні виходи у гуртожитках тощо. Як тільки отримаємо відповідні документи про здачу теплових об’єктів, у будь-який момент готові подавати тепло, резюмував проректор. Щодо заходів, які ще належить виконати, то він закцентував увагу на двох і обидва вони стосуються безпосередньо комендантів, а не тільки служб проректора. По-перше, спільно з відділом головного механіка вони мають ще раз перевірити заізольованість теплотрас, а по-друге, - чи виконують свої функції вентиляційні канали.

     Треба ще й звернути увагу на утеплення місць загального користування, щоб уникнути тепловтрат, додав співдоповідач – головний механік Петро Виштак. Адже в окремих гуртожитках такі випадки мають місце. А головний енергетик Євген Кулібаба доповів про підготовчі роботи його відділу. Наразі йде ремонт трансформаторних підстанцій. Потребують заміни електромережі гуртожитків, передусім, першого і четвертого.

     Обговорюючи питання, декан факультету конструювання і дизайну Зіновій Ружило нарікав на систематичне проведення службами міста робіт біля 11-го корпусу і зволікання з усуненням їх наслідків. Тож звернувся до профільного проректора з проханням вжити заходів стосовно цього. А декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський звернув увагу, що термінової заміни потребують труби холодного водопостачання та зовнішніх повітряних шахт у 12-му корпусі, що аж ніяк не додають йому естетичної привабливості.

     У контексті готовності університету до опалювального сезону ректорат заслухав начальника відділу пожежної безпеки Володимира Матросова, який назвав конкретні проблеми за результатами ґрунтовної перевірки. І йому не зрозумілою є поведінка багатьох комендантів корпусів, гуртожитків та інших підрозділів, які зовсім не реагують на зроблені зауваження і не виправляють ситуацію, хоча багато з переліченого можна усунути без капіталовкладень. Для цього треба просто виконувати свої посадові обов’язки і проводити відповідну роботу, зазначив керівник відділу. Та позитивні приклади у нас таки є. З пожежною безпекою, як зазначив Володимир Матросов, все гаразд у Боярській лісодослідній станції. Доповідач також порушив питання відсутності системи куріння в університеті, коли студенти і співробітники роблять це у не просто заборонених місцях, а небезпечних для життя і здоров’я.

     Перший проректор Ігор Ібатуллін наголосив на неухильному дотриманні правил протипожежної безпеки, проведенні утеплення вікон з метою теплозбереження і своєчасному інформуванні служби проректора про необхідність проведення відповідних робіт. За 15 днів комісія перевірить ще раз усі об’єкти.

     За результатами обговорення ректор університету Станіслав Ніколаєнко доручив виконати всі заходи до початку опалювального сезону, а також впродовж жовтня відповідно до графіку провести колективні навчання з протипожежної безпеки на всіх факультетах і в гуртожитках. І просто звітів не треба, зауважив Станіслав Миколайович, задача – зробити все як належить.

     Наступні питання порядку денного стосувалися жнив на науковій ниві університету (адже завершилася вступна кампанія до аспірантури) і на полях у відокремлених підрозділах університету, де у розпалі збирання пізніх зернових, технічних, кормових культур. Тож результати вступу, як зазначив перший проректор Ігор Ібатуллін, маємо непогані: повністю виконаний обсяг державного замовлення, а це 94 місця, і 26 контрактників. Однак тільки шість факультетів заявили докторантські місця. І це не може не хвилювати, адже, за словами Ігоря Ілліча, майбутнє є там, де є докторантура.

     Про те, що вже назбирали до своїх засіків господарства університету, а також про посів озимих доповіли начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський, а також керівники господарств. Оцінку та пропозиції щодо поліпшення діяльності господарств висловили декани Вадим Кондратюк, Микола Доля, Віктор Забалуєв. Завдання для їхніх керівників – до 1 жовтня завершити посів усіх культур. А ще, як наголосив Станіслав Ніколаєнко, не забувати про порядок і дисципліну в усьому.

     Про те, як формується контингент студентів університету відокремленими підрозділами за підсумками цьогорічної вступної кампанії говорив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Серед усіх наших коледжів і інститутів найбільша кількість тих, хто стає студентами НУБіП – це випускники Бобровицького, Боярського, Немішаївського і Мукачівського коледжів. Найменша – відповідно із Заліщицького та Ірпінського. Щодо динаміки контингенту студентів у самих навчальних закладах, то позитивною вона є лише в одному – Бережанському агротехнічному коледжі. Це свідчить про належну або недостатню роботу керівників і колективів та вимагає прийняття відповідних рішень, зазначив Сергій Кваша.

     Традиційно вчений секретар Оксана Барановська проінформувала про план заходів на наступний місяць. Перші два тижні будуть насичені подіями до Дня захисника України, які завершаться врученням погон молодшого лейтенанта випускникам кафедри військової підготовки 13 жовтня. Вчена рада запланована на 25 жовтня, напередодні пройде ректорат. Крім того, ряд факультетів проведуть наукові заходи. Також декан юридичного факультету Олена Яра додала, що 2-7 жовтня в університеті пройде тиждень правових знань. А декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков повідомив, що 12 жовтня відбудеться круглий стіл, присвячений вивченню питання ринку землі. За інформацією проректора Сергія Кваші, 5 жовтня кафедра культурології проведе творчий вечір з нагоди Дня працівника освіти.

     Ректорат розглянув також можливості надання дозволів на передачу в оренду. Інформацію про це озвучив начальник планово-фінансового відділу Олег Бронін.

     Мова йшла і про виконання факультетами завдання щодо набору слухачів на підготовче відділення – по одній групі на кожну спеціальність. Як із ним впоралися підрозділи, доповіла завідувач Оксана Багацька. Всього таких слухачів поки 65, найбільше їх – 22 – на факультеті ветеринарної медицини. Але більшість факультетів мають всього по одному, а той взагалі ще не залучили жодного слухача. А часу до старту курсів залишилося не так багато. Як один із стимулів до них долучитися, Сергій Кваша запропонував увести в дію знижку за оплату за навчання у межах 3-10 % відповідно до балів, які отримає слухач.

     А ще декан економічного факультету Анатолій Діброва отримав доручення підготувати інформацію-роз’яснення для наших студентів і їхніх батьків про податковий кредит щодо оплати за навчання, яку вже потім поширять на факультетах і в інститутах.

     На завершення ректор Станіслав Ніколаєнко закликав керівників звернути особливу увагу на питання проведення медичного огляду наших студентів.

Ольга Наконечна

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook