Кафедра садівництва у пошуку сучасних баз практик

18 вересня 2017 року

Співробітники кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка НУБіП України часто відвідують передові господарства, намагаючись тримати руку на пульсі нових технологій у галузі. Особливого розвитку набуває нині вирощування так званих нішевих культур, плоди яких мають найвищу ціну на ринку.  Це у першу чергу чорниця садова (лохина) та черешня. Фермерські господарства, новостворені кооперативи закладають щороку сотні гектарів цих культур, причому за новітніми суперінтенсивними технологіями.  Навіть фаховому садівникові важко уявити насадження черешні, у якому дерева розміщені за схемою 4 х 1м, а перший урожай плодів отримують вже на наступний рік після садіння.  Саме такий сад ми побачили у підприємстві Artberry, що у Макарівському районі на Київщині. Для створення 1га подібного насадження, крім 2,5 тисячі саджанців, кожен з яких коштує не менше 5 €, потрібні величезні кошти на систему зрошення,  шпалеру тощо. Інвестори йдуть на такі витрати, бо впевнені у їх швидкій окупності.

Відвідали також експозиційну ділянку агрофірми Розетта-Агро, де були приємно вражені як станом рослин, так і врожаєм груш і яблук.

В кооперативі Агровесна побачили плантації ремонтантних сортів малини, суниці. Мали можливість ознайомитись з організацією праці на збиранні ягід, отримали відповіді на питання щодо логістики і маркетингу. Однак в обох господарствах найбільше враження справили неозорі поля чорниці, перший врожай якої у підприємствах планують отримати вже в наступному році, а за 2-3 роки вийти на заплановану урожайність. На думку головного агронома Artberry Юрія Подгаєцького, експортний потенціал України в галузі ягідництва величезний. Низка підприємств вже пройшла міжнародну сертифікацію Global G.A.P., що дозволить їм виходити на світові ринки. Попит на гарних фахівців зараз великий, як ніколи. Агрофірми готові приймати студентів на виробничу практику, щоб відбирати серед них кращих з перспективою мати гідну роботу і відповідну зарплату.

 

Наталія Шевчук, доцент кафедри садівництва

 ім. проф. В.Л. Симиренка НУБіП України.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook