Вручення сертифікатів учасникам курсу «Моделювання впливу політичних рішень на аграрний сектор за допомогою моделі часткової рівноваги „AGMEMOD UA“»

15 червня 2017 року

З 8 квітня по 14 червня 2017 р. на базі економічного факультету НУБіП України фахівцями Німецько-українського агрополітичного діалогу (АПД) для науково-педагогічних працівників та аспірантів прочитано спеціальний курс обсягом 60 год. з дисципліни «Моделювання впливу політичних рішень на аграрний сектор за допомогою моделі часткової рівноваги AGMEMOD». (AGMEMOD – це економетрична динамічна модель часткової рівноваги, яка аналізує вплив сценаріїв політичних рішень на аграрний сектор країн ЄС, а також і України).

Даний спецкурс підготувала та провела експерт з аграрної політики PhD Марія Богонос.

Головна мета спецкурсу - сформувати системне розуміння функціонування економетричних моделей часткової рівноваги (ЕМЧР) та їх застосування для аналізу політичних рішень. Окрім цього, учасники курсу отримали знання щодо моделювання політичних сценаріїв у таких моделях та наслідків специфікації сценаріїв для результатів моделювання.

Учасниками даного спецкурсу стали аспіранти, викладачі економічного факультету, факультету аграрного менеджменту та факультету інформаційних технологій, університету Державної фіскальної служби України, фахівців департаменту економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Для учасників були надані навчальні матеріали для підготовки до курсу та виконання практичних завдань, презентації лекцій, а також програмне забезпечення. Курс включав лекції, індивідуальну роботу, роботу групах, а також PC-демонстрації, презентації студентів, задачі та практичні завдання.

І ось 14 червня учасникам спецкурсу, що успішно склали іспити деканом економічного факультету Анатолієм Дібровою та експертом з аграрної політики АПД Марією Богонос вручено відповідні сертифікати.

Інструктор курсу Марія Богонос, подякувала всім учасникам курсу, декану економічного факультету Анатолію Діброві за плідну співпрацю та допомогу в організації даного спецкурсу. Вона заявила, що для неї це був також перший досвід розробки такого спецкурсу, який вперше був прочитаний в стінах НУБіП України.

  

 Декан економічного факультету Анатолій Діброва запропонував ввести даний курс для його вивчення на ОС «Магістр» та в аспірантурі. Як відмітив Анатолій Дмитрович, для науковців такий курс є хорошим досвідом, а власне програма повинна використовуватись як в наукових дослідженнях, так і навчальному процесі. Декан подякував Німецько-український агрополітичний діалог, особливо Марії Богонос стосовно викладання на високому рівні курсу та висловив сподівання на подальшу співпрацю.

За підсумками тестування одне з найкращих результатів серед аспірантів отримала Ірина Чебан (аспірант кафедри глобальної економіки). Зокрема, Ірина Чебан заявила, що планує використати модель AGMEMOD у своїх дисертаційних дослідженнях у контексті виробництва біопалива з біосировини та представити ці результати у публікаціях.

На фото: Марія Богонос, Анатолій Діброва, Ірина Чебан

Старший викладач кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Дмитро Кирилюк на запитання чим саме були корисними відвідувані курси та чи можна їх використати у подальших наукових дослідженнях і навчальному процесі відповів, що дані курси були надзвичайно інформативні та мали практичне спрямування. Під час проходження курсів були надані практичні матеріали для імплементації та оцінки рішень в аграрній політиці. Так, використання моделі AGMEMOD Дмитро Кирилюк планує у своїй подальшій науковій діяльності та при викладанні дисциплін «Економіка світового сільського господарства» і «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності».

  

На фото: Анатолій Діброва, Марія Богонос, Дмитро Кирилюк 

 

 

 

 

  

На заключення міжнародний експерт з побудови технічної імплементації економічних моделей та розробник моделі AGMEMOD Фоппе Боума прочитав лекцію на тему: «Моделювання: особливості та виклики».

   

 

Зокрема, він розповів чому моделювання є важливим, насамперед, для аналізу політики. Також більш детально було розглянуто програму AGMEMOD, яка застосовується для моделювання впливу політичних рішень на сільськогосподарський сектор. Під час лекції пан Боума поділився власним досвідом роботи з моделями та їх використання на державному рівні у країнах ЄС. Викладачі та науковці НУБіПу, які були присутні на заході, підтримали висновки пана Боума щодо важливості використання моделювання у наукових роботах та при аналізі впливу політичних рішень на державному рівні, а також зазначили можливі виклики під час впровадження моделювання в Україні.

 
Оксана Макарчук
Віталій Нагорний
 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook