Круглий стіл «Соціальний розвиток села в умовах адміністративно-територіальних трансформацій»: проблеми і шляхи вирішення

24 травня 2017 року
     24 травня 2017 року на базі економічного факультету працював круглий стіл «Соціальний розвиток села в умовах адміністративно-територіальних трансформацій». Він зібрав представників Інституту аграрної економіки НАНУ, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, Всеукраїнської ГО «Народний рух захисту землі» та інших.
     Сьогодні український агробізнес розвивається дуже успішно, але це ніяк не позначається на соціальних умовах життя в селі. Тому мета нашого обговорення – запропонувати шляхи покращення життя в українському селі, розпочав розмову декан економічного факультету Анатолій Діброва.
     Актуальність обраної тематики підкреслив і ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Благополуччя людини, її соціальне самопочуття – питання №1. За останні роки урожайність сільськогосподарських культур в Україні підняли майже вдвічі, експорт за прогнозами сягне 40 мільйонів тонн. Разом з тим на селі: у 21 тисячі сіл смертність вища за народжуваність, 822 – зникли, у 9232 – немає суб’єктів господарювання, працює тільки половина жителів села. Тому проблема гостра. І вирішення її повинні запропонувати вчені та донести свої висновки до керівництва держави.
     Директор департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємства на селі Мінагрополітики Андрій Стефанович зауважив, що один з пріоритетів діяльності міністерства якраз сільський розвиток. Сьогодні на селі маємо великий комплекс проблем, спричинений інерцією, що дісталася в спадок ще з радянських часів. Тенденція скорочення мешканців села, на думку посадовця, буде продовжуватись. Серед причин цього – розвиток принципово нових технологій, зміни в організації виробництва тощо. Наразі потрібно запропонувати нові тренди, які допоможуть організувати нову поселянську мережу.
  
     В Україні чомусь так виходить, що пропонуються реформи за реформами, але за їхні результати чомусь ніхто не відповідає. Чому у селах немає суб’єктів господарювання? На переконання голови ГО «Аграрний союз України» Геннадія Новікова це відбувається тому, що невідомо який буде устрій на селі. Зараз Україна експортує сировину і тим самим додана вартість, яка дає просто колосальні можливості для створення робочих місць на селі, створюється за кордоном. Крім того, в селі не забезпечений належний доступ до соціальних благ. Тому необхідно створити таку модель села, де люди захочуть жити і народжувати дітей.
  
  
     У гарячій дискусії учасники продовжили обговорення двох основних питань – соціально-економічного розвитку українського села і моделі сільського розвитку в умовах адміністративно-територіальних трансформацій.
  
  

Ірина Білоус  

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook