Магістри-лісівники і гуртківці взяли участь у виїзному науково-практичному семінарі

8 травня 2017 року

     27 квітня 2017 року на базі державного підприємства «Ржищівське лісове господарство» пройшов виїзний науково-практичний семінар «Протиерозійні насадження яружно-балкових ландшафтів: сучасний стан, технології створення, ведення господарства».
     У його роботі взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, магістри програмами «Лісова меліорація» і «Поновлення та розведення лісу», а також студенти наукових гуртків кафедри – «Лісова меліорація та ландшафтознавство», «Відтворення лісів та декоративне розсадництво» і «Київська асоціація студентів-лісівників».

     Значну допомогу у проведенні семінару надали працівники ДП «Ржищівське лісове господарство» − директор П.П. Павлович, головний лісничий В.Я. Головко, інженер лісових культур Л.Я. Горбач, лісничі та співробітники підприємства.

     На пленарному засіданні професор В.Ю. Юхновський розповів про екологічну збалансованість яружно-балкових ландшафтів, а також презентував книгу «Протиерозійні лісові насадження яружно-балкових систем», П.П. Павлович розповів про історію створення підприємства, яке він очолює, його сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку, а В.Я. Головко – розкрив нюанси лісомеліоративної справи та поділився досвідом залісненняя ружно-балкових систем.

     Далі учасники вирушили на знайомство із науковими об’єктами. Першим з них була дубова гніздова лісова смуга (у верхів’ї яружно-балкової системи Ржищівського лісництва), де доцент В.М. Малюга провів майстер-клас із оволодіння методикою проведення наукових лісомеліоративних досліджень. Він показав, як проводити вимірювання твердості ґрунту твердоміром, часу поглинання води ґрунтом із сталевого циліндру (що дозволяє розрахувати показники водопроникності), дослідження поширення кореневих систем за допомогою відбірника ґрунту,вимірювання крутості схилів за допомогою ватерпасатощо.

 

     Потім перейшли до насадження сосни звичайної на терасованих схилах. Причому, окрім штучно створених культур, тут можна побачити природне поновлення сосни на схилах, яке вирізняється досить високим поточним приростом. А також спостерігати результати розвитку яружно-балкової мережі і створені гідротехнічні протиерозійні споруди.
     Наприкінці програми учасники відвідали Букринський плацдарм, який був захоплений у 1943 році під час битви за Дніпро.

     Семінар дав студентам унікальну можливість ознайомитися із тонкощами ведення господарства в захисних насадженнях та отримати відповіді на питання, які їх цікавили. Крім того, працівники підприємства на своєму прикладі показали, яким має бути справжній лісівник. Адже, незважаючи на недостатнє фінансування для проведення необхідних заходів та інші проблеми, що виникають під час ведення господарства, ці люди роблять свою роботу.

     Учасники щиро вдячні викладачам кафедри і ДП «Ржищівське лісове господарство» за допомогу у організації та проведенні заходу, набуті знання і гарний настрій!

 

Г. Лобченко,
старший викладач кафедри відтвореннялісів та лісових меліорацій,
К. Тосенко,
студентка магістратури 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook