Віктор Шевчук: «У минулому 2016 році кількість студентів зросла на 660 осіб. Аби не зменшувати темпи - вступна кампанія має тривати цілий рік»

31 грудня 2016 року

     Закінчується рік. І ми традиційно підбиваємо його підсумки та пригадуємо основні події. А що може бути важливішим для університету за вступну кампанію? Про її перебіг, труднощі та висновки для колективу – наша розмова з відповідальним секретарем приймальної комісії Віктором Шевчуком.

     – Чим відрізнялася вступна кампанія 2016 року від попередніх?
     – У цьому році вперше було введено в практику подачу тільки електронних заяв від вступників на денну форму, які вступали на основі повної загальної середньої освіти.
     Особливістю також стало проведення так званого «широкого конкурсу» в межах спеціальностей серед усіх вишів України для осіб, які подали документи для вступу на освітній ступінь «Бакалавр» за державним замовленням на основі повної загальної середньої освіти. Це, у свою чергу, призвело до суттєвого зменшення кількості вступників, які змогли пройти за конкурсом на місця державного замовлення.
     Зокрема, в НУБіП максимальний обсяг державного замовлення для вступників на основі ПЗСО становив 1341 місце – на 11,3% більше порівняно з 2015 роком. Загалом від вступників на бакалаврат на базі повної загальної середньої освіти за державним замовленням надійшло 15984 заяви на денну та 82 – на заочну форми навчання. Середній конкурс заяв на одне місце склав відповідно 17 і 2,6. Приємно відзначити, що в цілому по університету, відокремленим підрозділам ми збільшили контингент студентів на 660 осіб, порівняно з минулорічною вступною кампанією.


– А скільки вступників подали заяви на вступ до магістратури?
     – На місця за державним замовленням вступники в магістратуру подали 3648 заяв (у 2015 р. – 2892), з них 2662 – на денну форму навчання та 960 – на заочну. У 2015 році ми мали 2 248 та 644 відповідно.


– Які спеціальності на бакалавраті користувались найбільшим попитом?
     – Найвищі конкурси серед вступників на денну форму навчання на основі ПЗСО спостерігались на факультетах: юридичному (спеціальність "Право"), гуманітарно-педагогічному (спеціальність "Філологія. Германські мови та літератури (переклад включно)"), інформаційних технологій (спеціальності "Інженерія програмного забезпечення", "Комп’ютерна інженерія", "Комп’ютерні науки та інформаційні технології").


– Якими ж були результати цієї вступної кампанії, яку одноголосно називають дуже складною?
     – Всього до числа студентів першого курсу на місця державного замовлення було зараховано 1545 осіб, із них на денну – 1400, на заочну – 145. На контрактну форму навчання зарахували 1211 осіб, із них 542 – на денну та 669 – на заочну. Загалом на 1-й курс бакалаврату зараховано 2756 студентів.
     Що ж до ОКР «Спеціаліст» і ОС «Магістр», то на першу за державним замовленням зараховано 20 чоловік на заочну форму навчання. До магістратури вступила 1621 особа, із них 1249 – на денну.
     За кошти фізичних та юридичних осіб за ОКР «Спеціаліст» зараховано 39 осіб на заочну форму навчання, ОС «Магістр» – 876, а за програмами другої вищої освіти – 136.
     Всього на перший курс навчання НУБіП прийшли навчатися 5448 студентів. Це на 155 осіб більше, ніж минулого року. Під час вступної кампанії 2016 року вступники подали всього одну апеляційну заяву стосовно результатів вступних випробувань. За результатами її розгляду на засіданні апеляційної комісії підсумковий бал залишився без змін.


– Як, на Вашу думку, можна покращити роботу приймальної комісії у 2017 році?
     – Як на мене, вступна кампанія має тривати цілий рік: тільки-но підписано останній наказ про зарахування – вже треба думати про підготовку до нової вступної кампанії. Деканати факультетів повинні активніше проводити профорієнтаційну роботу серед молоді, розширювати ділові контакти з коледжами (технікумами) та загальноосвітніми навчальними закладами, продовжити практику проведення "Днів відкритих дверей", потрібно активізувати роботу підготовчого відділення щодо залучення випускників шкіл для підготовки до вступу в НУБіП, удосконалювати організацію та функціонування підготовчих курсів для учнів випускних класів з предметів, з яких проводиться зовнішнє незалежне оцінювання. Цілком підтримую думку ректора, що на ньому доцільно організувати навіть дистанційне навчання. Адже з села зараз не дуже наїздишся, а бажаючі навчатися на підготовчому відділенні там є.
     Крім того, слід продовжити поліпшення матеріально-технічної бази власне приймальної комісії – оновити частину комп'ютерної техніки, підвищити надійність роботи локальної мережі. А для оперативного збору і обробки інформації про надходження заяв від вступників і зарахування їх до числа студентів забезпечити ефективну взаємодію з Єдиною державною електронною базою з питань освіти підрозділів приймальної комісії.

Розмовляла Ірина Білоус 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook