Зустріч керівництва із старостами першого курсу: до спільної праці!

5 жовтня 2016 року

     5 жовтня. Цього дня відбулася традиційна і третя за ліком зустріч керівництва університету із старостами академічних груп. Як і попередні, вона покликана провести діалог, але вже із першокурсниками. Від часу їхньої посвяти у студенти минув місяць – і саме час керівництву висловити своє бачення і водночас почути думку старост.

     Одразу ректор Станіслав Ніколаєнко повідомив те, що хвилює кожного студента, який навчається за держзамовленням. Перед засіданням бюджетного комітету Верховної Ради України очільник університету висловив позицію його керівництву – не змінювати порядок стипендіального забезпечення, не позбавляти молодь у часи такої соціальної напруги стипендій. 

     Далі Станіслав Ніколаєнко розповів першокурсникам коротко про витоки НУБіП, його славетних випускників та тих, хто навчатиме сьогоднішню аудиторію. До речі, у стратегічних цілях розвитку суспільства є місце і нашому університету та фахівцям, які зростають у його стінах. Звісно, кожен буде затребуваний, але для цього, передусім, треба добре навчатися.

     

    Попри складну ситуацію сьогодні, ми продовжуємо розвиватися, зазначив ректор. Але для цього необхідно працювати злагоджено та разом, до чого і закликав присутніх. 
     Такому дослідницькому університету як НУБіП, де половина спеціальностей аграрного профілю, не обійтися без десятків сучасних лабораторій, новітнього обладнання, продовжив Станіслав Ніколаєнко. Та ми докладаємо усіх зусиль, аби поліпшувати матеріально-технічну базу. За два роки мультимедійним устаткуванням обладнано півсотні лекційних аудиторій, вже не кажучи про відкриття інноваційних навчальних лабораторій. 
     Визнання нашого університету провідним на ринку освітянських послуг підтверджує й те, що НУБіП має провідні позиції у різних рейтингах, зауважив ректор. До речі, цьогоріч до вишу вступили 7674 особи. Мова йшла і про тих, на кого слід рівнятися першокурсникам. Перш за все, це – переможці всеукраїнських олімпіад.
     А далі ректор зачепив не менш важливу сторону студентського життя – соціально-побутові умови в гуртожитках. Керівництво вишу пішло назустріч проханню студентського самоврядування поселяти за ущільненою системою з тим, аби всі іногородні студенти могли мешкати в гуртожитках. Станіслав Ніколаєнко проінформував і про те, що всюди замінено старі газові плити на нові. І тільки в одних гуртожитках, без урахування корпусів, ремонтних робіт виконано більш, ніж на п’ять мільйонів гривень. І вони продовжуватимуться й надалі. Звісно, є й проблеми. Часто-густо студенти нарікають на відсутність тепла, гарячої води. Все, що залежить від університету, ми робимо, підкреслив ректор. Однак є й інші, об’єктивні обставини. Крім того, Станіслав Ніколаєнко зазначив, що у планах ректорату (за рахунок вивільнення адміністративних площ) – розширити буфети у корпусах №№ 4, 1, відкрити у №№ 2, 6. Планується організувати їх роботу в одному із гуртожитків по вул. В. Блакитного. Також ректор запросив відвідати ботанічний сад вишу та ознайомитися з його унікальними і рідкісними таксонами тих, хто цього ще не зробив.

     Ураховуючи динаміку цін на комунальні послуги та енергоносії, Станіслав Ніколаєнко закликав студентів виконувати режим економії. Йшлося і про ціни на навчання. Диплом НУБіП має ряд переваг, а вартість за навчання, порівняно з іншими вишами, – цілком прийнятна.

     Міжнародна діяльність, яку проводить університет, дозволяє повністю і кожному реалізувати себе. Але тут без грунтовних знань іноземної мови ніяк не обійтися, наголосив ректор. А вони, на жаль, у багатьох студентів – слабкі. Завершив свою доповідь Станіслав Миколайович сучасною роллю студентства. У підсумку кожен має бути активним учасником освітнього процесу, ініціативним та самостійним. Той, хто хоче жити, обов’язково повинен уміти навчатися. Завдання, які представив присутнім Станіслав Ніколаєнко, вимагають спільної і копіткої роботи керівництва та студентства у створенні належних умов для навчання, практичної підготовки, побуту і виховання. Також ректор нагадав, що 1 вересня кожен взяв на себе зобов’язання бути гідним звання студента НУБіП та закликав до спільної праці.

     Після старости мали можливість адресувати ректорові запитання та розповісти про проблеми, що їх хвилюють. Представник юридичного факультету Андрій Береза звернувся з проханням надати більше часу для тренувань на стадіоні університету для його колег. Станіслав Ніколаєнко дав відповідне доручення кафедрі фізичного виховання і зауважив: у заняттях спортом пріорітет має бути за студентами вишу. Максим Юхнович з факультету інформаційних технологій поцікавився можливістю проходити практику за кордоном за програмою Work and Travel. Оскільки університет не має відповідних угод, тому не підтримує стажування студентів за цією програмою, прозвучало у відповідь. Однак, як зазначив ректор, для наших студентів є багато альтернатив, куди поїхати на стажування, навчання або ж на виробничі практики. Детальніше про можливості можна дізнатися в ННЦ міжнародної діяльності або ж на офіційному сайті вишу. Пропозицію створити безкоштовні курси іноземних мов для студентів висловив староста механіко-технологічного факультету Юрій Бабіюк. Наразі розмовні клуби вже функціонують, тому чекають на своїх слухачів. Тамара Цілімецька з того ж таки факультету стурбована тим, чи розпочнеться в університеті опалювальний сезон вчасно. У відповідь на це Станіслав Ніколаєнко запевнив: все, що залежить від університету – виконано. Студенти ж у свою чергу мають дбати про свою alma mater і з розумінням ставитися до економії, щоб не спрямовувати всі кошти на оплату комунальних послуг, а витрачати на придбання необхідного для навчального процесу обладнання. І ще – кожен першокурсник відсьогодні повинен уже думати про своє майбутнє працевлаштування та якісно вчитися.

     

Ольга Наконечна
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook