Науковці університету проводять спільний моніторинг сільськогосподарських угідь в навчально-дослідних господарствах

27 травня 2016 року

     Використання робототехніки стає звичною справою в рослинництві розвинених країн. Провідні університети ЄС, США, Китаю та Японії пропонують новітні рішення в цій галузі. Однак кліматичні умови та особливості ґрунту України не дають змогу просто перенести отримані ними результати на терени нашої країни. 

     Кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І. І. Мартиненка більше року працює з роботом для дистанційної діагностики рослинних насаджень з метою раціонального використання добрив. Отримані результати викликали зацікавленість і в суміжних підрозділах університету, які займаються точним землеробством та дослідженням стану ґрунтів господарських полів. 21 травня ініціативна група у складі В. Л. Аніскевича, професора кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки, Стародубцева В. М. професора кафедри ландшафтної екології і заповідної справи, Комарчука Д. С., старшого викладача кафедри автоматики та робототехнічних систем та Власенко І. С., старшого лаборанта кафедри ентомології провела повітряний моніторинг сільськогосподарських насаджень пшениці у ВП НУБіП України «Великоснітинське навчально-дослідне господарство ім. О.В. Музиченка».

     У ході дослідження виявлено залежність концентрації карбонатів у ґрунті від рельєфу поля та отримали відображення таких ділянок на зображеннях із дрону.
     Отримані наукові результати підтверджують правильність кооперації науковців із різних галузей знань, що стало передумовою отримання принципово нових перспектив роботи. Такі групи з значним різноплановим науковим потенціалом здатні отримати глибокі наукові досягнення та досягти важливих практичних результатів із великим економічним ефектом.

Дмитро Комарчук,
старший викладач кафедри автоматики та
робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook