Студентський науковий гурток «Мехатроніка» визнано одним з кращих в НУБіП!

25 травня 2016 року

     18 травня 2016 року у рамках відзначення Дня науки пройшов конкурс на кращий студентський науковий гурток НУБiП та його відокремлених підрозділів
     За результатами обговорення комісією прийнято одноголосне рішення про присудження першого місця гуртку «Мехатроніка» з факультета конструювання та дизайну. Його староста студент четвертого курсу Валерій Кулінський розповів про здобутки гуртка у цьому році та окреслив перспективи його розвитку.

      «Мехатроніка» був створений восени 2015 р. Саме тоді студенти познайомилися з молодшим науковим співробітником кафедри конструювання машин і обладнання Олександром Шевчуком, який представляв на виставці розробки кафедри, та теж захотіли працювати над подібними проектами.

     Зараз гуртківці займаються актуальними проблемами розробки мехатронних систем для агропромислового виробництва: вивчають елементи, їх взаємодію, програмують мікроконтролери Msp430, Cortex M2F та мікрокомп’ютери PaspberryPi. Студенти мають змогу самостійно проектувати деталі, роздруковувати на 3D принтері і на їх основі складати механічну частину мехатронних систем. Так, наприклад, з нових розробок – це система керування «Drivebywire» та запропонований новий алгоритм взаємодії мікроконтролера з оптичним енкодером, який підвищує точність вимірів в чотири рази, порівняно з традиційним.
     Звісно, невід’ємною частиною роботи є наукова складова. Студенти вивчають динаміку машин, оскільки дослідження динамічних процесів є обов’язковим при синтезі систем їх керування. За 2015-2016 н.р. гуртківцями опубліковано 7 наукових стаття та 15 тез, подано дві заявки на патент.

     Гурток «Мехатроніка» надає унікальну можливість розвинути свій творчий потенціал у технічній сфері. Тут працюють над власними проектами та отримують необхідні засоби та знання для цього – практичні навики роботи з електронікою, механікою з використанням сучасних інструментів. Значна увага приділяється розробці програмного забезпечення.
     Гурток постійно розвивається, тож гуртківці ставлять перед собою амбітні завдання та поступово їх вирішують. Навчання відбувається за принципом «learn by doing» (вчитися працюючи). Фіксованого розкладу занять та термінів виконання проектів немає. Адже наукова діяльність – це інтелектуальна, творча робота, яка не терпить обмежень і примусів. І головне тут - бажання творити.

     Гурток «Мехатроніка» відкритий для студентів всіх факультетів та спеціальностей. Він знаходиться в 11-му навчальному корпусі, на кафедрі конструювання машин і обладнання (аудиторія № 350). Приєднуйтеся!

Юрій Ромасевич,
заступник декана факультету
конструювання та дизайну

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook